Raed Arafat, despre intervenţia în cazul accidentului aviatic: „A judeca este o greşeală”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raed Arafat, secratar de stat în Ministerul Sănătăţii FOTO Mediafax
Raed Arafat, secratar de stat în Ministerul Sănătăţii FOTO Mediafax

Comunicarea în cadrul anumitor servicii de intervenţie din România este una deficitară şi are lacune, a apreciat, joi seară, la Realitatea TV, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.

Fondatorul serviciului de urgenţă SMURD a declarat că el nu este persoana care să vină să judece activitatea anumitor departamente de stat, însă a menţionat că România se confruntă cu lacune din punct de vedere al comunicării în anumite servicii.

„Nu sunt persoana care să vină să judece. Ca misiune ar fi două aspecte principale: comunicarea în interior şi în exterior. Există lacune de comunicare în anumite servicii de cominicaţii”, a declarat Raed Arafat la Realitatea TV.

Secretarul de stat consideră că salvatorii au făcut tot ceea ce au putut în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni, însă trebuie aşteptat raportul comisiilor de analiză care vor lămuri ce probleme au fost.

„Să nu începem să ne lansăm în comentarii. Asta poate ca o intervenţie să fie ineficientă. Comisiile de analiză trebuie să vină cu concluziile. ISU este coordonatorul acestor intervenţii”, a spus secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.

Raed Arafat a precizat de asemenea că localizarea epavei avionului a fost una dificilă şi din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, precum şi din pricina terenului accidentat.

„Se întâmplă. Ne-am confruntat cu o situaţie similară când ne-a căzut elicopterul în Pasul Tihuţa. Zona era aproape localizată, dar a durat câteva ore. Condiţiile în care s-a intervenit au fost grele. Era ceaţă, pădure deasă, zăpadă şi gheaţă, cu riscuri. Pădurarii au căutat într-o zonă cunoscută de ei. Pentru salvatorii care au participat trebuie să le mulţumim pentru participare. Pentru management se face analiza şi se vede pe proceduri să se vadă dacă se putea interveni mai repede”, a mai declarat Raed Arafat.

În ceea ce priveşte criticile la adresa echipelor SMURD, despre care s-a menţionat că ar fi ajuns la locul accidentului aviatic fără echipamentul necesar, Raed Arafat a dezminţit zvonurile.

„Am auzit că s-au deplasat fără materiale, când te duci în astfel de misiuni duci cu tine strictul necesar. Duci echipamente cu care să faci resuscitare. A judeca este o greşeală. Faptul că a dus fata un rucsac care are 18 kilograme, a avut cele mai importante echipamente, după ce se intervine se pot cere echipamente suplimentare”, a mai declarat Raed Arafat, secratar de stat în Ministerul Sănătăţii.


Citeşte şi:

Un expert desluşeşte posibilele cauze ale accidentului din Apuseni

Aeronava BN2, care s-a prăbuşit luni în Munţii Apuseni, era dotată cu echipament de localizare pentru situaţii de urgenţă (ELT), însă acesta nu a funcţionat pe frecvenţa prevăzută de Regulament (406 MHz), ci pe o alta (121,5 MHz), a cărei recepţie pe plan internaţional a fost dezactivată încă din 2009.

Radu Stroe a plecat. Ramona Mănescu tace

Radu Stroe a demisionat din fruntea Ministerului de Interne, după trei zile de presiuni mediatice. Ramona Mănsescu, ministrul Transporturilor, ar trebui şi ea să demisioneze, pentru că instituţia pe care o conduce nu a gestionat situaţia unui accident aviatic, aşa cum legea o cere.

Raed Arafat: Unităţile de Primiri Urgenţe îşi vor raporta zilnic activitatea, online

Începând de luna viitoare se va introduce raportarea zilnică, online, la nivelul unităţilor de primiri urgenţe (UPU), care va permite o monitorizare în timp real, inclusiv a cheltuirii banilor publici. Aşa susţine secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat spune că monitorizarea e necesară după ce un spital din Bucureşti care a cheltuit pe reactivi "cât 10 UPU-uri" şi a trebuit să returneze 3,5 milioane lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite