Raed Arafat, despre încuscrirea generalizată din inspectoratele de situaţii de urgenţă. „Oamenii se cunosc, se căsătoresc. Să interzicem prietenia?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Este momentul să ne apărăm instituţiile de care depinde viaţă noastră”, a susţinut Raed Arafat.
„Este momentul să ne apărăm instituţiile de care depinde viaţă noastră”, a susţinut Raed Arafat.

Raed Arafat a acuzat o vânătoare de vrăjitoare în cazul acuzaţiilor la adresaangajaţii ISU, după ce presa a scris că peste 100 de angajaţi de la ISU Dolj ar avea diferite grade de rudenie. Acesta spune că în cele mai multe cazuri oamenii s-au împrietenit şi căsătorit după ce au venit să lucreze în aceste unităţi şi a subliniat natura vocaţională a acestei meserii. „Este momentul să ne apărăm instituţiile de care depinde viaţă noastră”, a spus el.

„Ieri însă am văzut cum la Libertatea se face o mare dezvăluire cum că inspectorul general al IGSU, general Dan Iamandi, are şi el soţia în rândul angajaţilor instituţiei. Se pune şi semnul întrebării asupra credibilităţii acestuia care este la capul instituţiei care verifică aceste aspecte în ţară. Domnul general Iamandi, un militar cu carieră de 30 de ani, s-a căsătorit cu o angajată al ISU Iaşi în cursul anului 2017. Aceasta era deja angajată de ani de zile în cadrul inspectoratului respectiv, unde dânsul era inspector şef. După căsătorie, domnul general s-a mutat la Bucureşti, ocupând funcţia de inspector general, iar soţia acestuia a rămas la Iaşi în cadrul ISU Iaşi, chiar dacă el ar fi avut puterea, şi posibilitatea, să o transfere la sediul IGSU din Bucureşti, ca să fie aproape de el, însă în doi ani de zile acesta nu a făcut acest lucru. Oare ce soluţie aveau cei doi că să fie totul alb imaculat din punctul de vedere al unora? Să fie dată doamna afară din inspectorat? Să divorţeze? Să plece domnul inspector general din inspectorat?”, a scris Secretarul de Stat pentru situaţii de urgenţă, Raed Arafat, reacţie la declaraţiile ministrului Marcel Vela, care a cerut controale la mai multe unităţi ISU, după ce cotidianul Libertatea a scris despre „încuscrirea” angajaţilor de la ISU Dolj.

Acesta a spus că este o situaţie ce nu poate fi reglementată prin lege, că nu paote exista o lege care să interzică relaţiile de prietenie.

„„Oamenii se cunosc, se împrietenesc, se căsătoresc, unii devin naşi alţii devin fini, totul în interiorul instituţiei sau al firmei, după ce aceştia au fost deja parte din respectivă instituţie. Oare ce soluţii există care să ducă la mulţumirea criticilor din media şi a celor care comentează lucrurile fără să cunoască povestea din spate sau realitatea situaţiei? Să emitem o lege care să interzică relaţiile de prietenie, căsătoriile şi orice altă interacţiune, cu excepţia relaţiilor strict profesionale, între angajaţii unei instituţii şi să punem după aceea pe unii care să urmărească angajaţii, şi să raporteze superiorilor, că să putem lua măsurile la timp înainte de a se sesiza vreun jurnalist şi să înceapă să atace instituţia şi angajaţii ei? Va daţi seama cred că stfel de demersuri nu ar fi constituţionale şi nici corecte din oricare punct de vedere şi ar crea o vânătoare de vrăjitoare fără sfârşit. Ce am face atunci cu cei care au relaţii apropriate dar nu sunt căsătoriţi? Le dăm afară când se află sau cum ne propun oare jurnaliştii de la Libertatea?”, a scris Arafat.

O meserie vocaţională

Şeful ISU spune că meseria de pompier este una vocaţionlă, ce se transmite din tată în fiu, iar acest lucru explică faptul că oamenii dintr-o instituţie au aceste grade de rudenie.

„Meseria de pompier este una vocaţională, copiii pompierilor de multe ori vor să fie şi ei pompieri, sau un frate mai mic vrea să urmeze fratele mai mare şi să fie şi el pompier, exact că în medicină unde copiii medicilor vor să urmeze pe părinţii lor sau cum copiii poliţiştilor vor să urmeze pe părinţii lor...etc. Care ar fi soluţia aici? Să interzicem că ruda cuiva să participe la un concurs de angajare numai pentru faptul că este ruda unei persoane din instituţie? Mai degrabă ne asigurăm că modul de desfăşurare al concursului este unul corect şi transparent astfel încât să dăm şansa egală tuturor participanţilor şi astfel încât să ia concursul cel mai bun chiar dacă cel mai bun este rudă cuiva. Postul trebuie ocupat legal şi fără participarea unei rude la procesul de evaluare şi la decizia finală de ocupare a postului. Relaţiile de subordonare trebuie şi ele să fie clare astfel încât să nu există relaţii directe de subordonare fără să existe un şef interpus între rude iar acest lucru trebuie să fie bine reglementat pe linie legislativă că să nu existe dubii sau interpretări.Am fost la pompierii din New York şi acolo sunt mulţi de origine Italiană şi Irlandeză, pentru că meseria de pompier s-a transmis în familie şi a devenit o tradiţie de familie în care bunicul, fiul şi nepotul sunt toţi pompieri. Ei se mândresc cu acest lucru şi nu-l consideră că fiind vulnerabilitate sau un lucru negativ”, spune secretarul de stat.

În final acesta avertizează asupra a ceea ce numeşte a fi manipulări.

„Haideţi să fim realişti şi să nu cădem victime manipulării grosolane care are loc şi să nu judecăm o instituţie luând în considerare argumente false care nu ţin de realitate. Dacă se dovedeşte că un superior a facilitat unei rude intrarea în instituţie, într-un mod lipsit de transparenţă şi ilegal, atunci trebuie luate cele mai dure măsuri împotriva celui care a săvârşit o astfel de faptă. Dacă se consideră că unele persoane sunt favorizate într-un fel pentru că sunt rude cu un superior, acest lucru poate fi adus la cunoştinţă superiorilor şi să fie verificat în vederea luării măsurilor care sunt necesare, însă dacă o persoană obţine ce obţine pe merite şi corect, nu putem să ne folosim de argumentul că ar fi rudă cuiva că să o blocăm”, mai spune acesta.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite