Raed Arafat, comparaţii între cazul planoristului dispărut şi cel al lui Steve Fossett, miliardarul recuperat la un an după un accident similar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile continuă să îl caute pe planoristul român dispărut fără urmă FOTO Adevarul
Autorităţile continuă să îl caute pe planoristul român dispărut fără urmă FOTO Adevarul

Căutările planoristului continuă şi vineri, dar şansele ca el să fie găsit sunt din ce în ce mai mici, aproape de zero, avertizează doctorul Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Cu toate acestea, Arafat a amintit cazul unui miliardar din Statele Unite ale Americii, Steve Fossett, planorist, al cărui trup a fost găsit la un an de la accident, întâmplător, într-o pădure aproape de locul unde s-a prăbuşit..

„Trebuie să se înţeleagă că aceste misiuni nu au întotdeauna un succes imediat. Şansele să îl găsim scad considerabil pe zi ce trece. Este primul caz de acest gen cu care ne confruntăm, asta din cauza lipsei de echipamente tehnice din planor. Au mai fost situaţii în care s-au prăbuşit avioane de mici dimensiuni, dar piloţii şi avioanele au fost găsiţi într-un timp scurt, de două, cel mult trei zile”, a explicat, pentru „Adevărul”, medicul Raed Arafat, secretar de stat în MAI. 

Acesta a amintit însă cazul unui miliardar din Statele Unite ale Americii, care în 2007 a decolat şi a dispărut fără urmă la 100 de kilometri distanţă de aeroportul de pe care a decolat. 

„În 2007 în septembrie a avut accidentul şi l-au găsit în octombrie 2008. A fost căutat intens, timp de o lună de la dispariţie însă cu forţe mai mici decât cele puse la dispoziţie de noi şi într-o zona mai mică decât cea în care facem noi căutări. Misiunea a fost fără succes şi autorităţile nu l-au găsit. După aceea, familia, prin obţinerea unor bani din fonduri private, l-a mai căutat o perioadă. După aceea, a fost găsit de o persoană care mergea cu o bicicletă care a trecut prin zonă”, a completat Arafat. 

Steve Fossett avea la activ mai multe recorduri mondiale 

Ca şi pilotul Mihai Crăciun, americanul Steve Fossett avea experienţă în aviaţie, fiind cunoscut ca un aviator care a stabilit mai multe recorduri mondiale în domeniu. Miliardarul a fost prima persoană care a zburat o perioadă îndelungată deasupra lumii într-un balon. Fossett era membru în mai multe societăţi de prestigiu, stabilind nu mai puţin de 116 recorduri în cinci sporturi diferite. 

Tocmai din aceste motive, familia a fost surprinsă să afle că planoristul american a dispărut fără urmă. În ciuda eforturilor depuse de autorităţi şi de familie, Fosset a fost declarat mort pe 15 februarie 2008, după ce oficialii au suspendat căutarile pe 2 octombrie 2007. Rămăşiţe din trupul său au fost descoperite întâmplător, pe 29 septembrie 2008, testele ADN confirmând că Fossett a fost găsit.  

Familia îl caută pe planoristul român 

La fel ca în cazul americanului, familia planoristului Mihai Crăciun cooperează cu autorităţile şi participă la acţiunea de salvare. Contactul este menţinut constant, fie telefonic, fie chiar prin prezenţa lor la centrul de operare, stabilit în Braşov, explică Raed Arafat. 

„Ţinem legătura cu familia, dacă apar informaţii îi contactăm imediat. Au fost discuţii şi telefonice, acum trei zile au fost în centrul de comandă, iar zilele trecute a fost alături de noi şi o prietena apropiată a planoristului, la rândul său cu experienţă în planorism. Ideea de a deschide o pagină de Facebook prin care le solicită celor care ar putut să-l vadă pe pilot să ofere informaţii despre acesta mie mi se pare una binevenită”, a conchis secretarul de stat în MAI. 

Misiune permanentă de căutare

Peste 900 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au continuat joi să îl caute pe planoristul dispărut în munţi în urmă cu mai bine de o săptămână. Cei mai mulţi, peste 300, au fost concentraţi în judeţul Braşov, pe şase trasee stabilite de autorităţi. 

De asemenea, căutări intense au avut loc şi în Covasna, Harghita, Bacău, Buzău şi Vrancea, iar salvatorii din judeţele Argeş şi Prahova au trecut la căutări de rutină, după cum a explicat, pentru „Adevărul”, doctorul Raed Arafat, secretar de stat în MAI.  

Jandarmilor, pompierilor şi salvamontiştilor care participă la acţiunea de salvare li s-au alăturat şi cele câteva drone performante care le permit celor din centrul de comandă să analizeze capturile făcute de aparatura donată de două firme, una care fabrică astfel de dispozitive şi alta care utilizează frecvent asemenea aparatură.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite