Raed Arafat acuză cotidianul Libertatea de fake news. „Nu este o zi fără astfel de tentative de discreditare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arafat susţine că are 10 martori ce pot infirma ştirea dată de Libertatea
Arafat susţine că are 10 martori ce pot infirma ştirea dată de Libertatea

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a acuzat cotidianul Libertatea de fake news, după ce publicaţia a susţinut că şeful DSU a introdus în decretul privind instaurarea stării de urgenţă semnat luni de preşedintele Iohannis prevederea privind suprimarea ştirilor false.

„Vorbeam de fake news, de ştiri false, şi nu este o zi să nu vedem astfel de tentative care încearcă să ducă la discreditarea şi decredibilizarea celor care încearcă din răsputeri să facă ceva într-o situaţie fără precedent. Ieri era din nou rândul subsemnatului. Jurnaliştii domnului Tolontan au lansat o ştire pompoasă conform căreia eu aş fi vrut să închid gură presei prin decretul prezindetial de declarare a stării de urgenţă. Nu ştiu care sunt sursele acestei publicaţii, însă eu am cel puţîn 10 martori care au lucrat noapte trecută pe notă de fundamentare a decretului şi care ştiu cu toţii că ce afirmă Libertatea este o minciune. Nici măcar nu au binevoit să verifice cele afirmate de aşa zisă “sursă”. Pe de altă parte eu nu am ce ascunde de presă şi chiar avem nevoie de mass media să colaboreze cu noi la transmiterea mesajelor către populaţia. Va trebui să facem abstracţie în această perioada grea de unele publicaţii care continuă pe linia denigrării şi a minciunilor lansate în spaţiul public, fără a fi confirmate, cum ar fi cea care a publicat această ştire falsă”, a scris Secretaruld e Stat pentru situaţii de urgenţă pe pagina sa de Facebook.

Luni, cotidianul Libertatea a scris că Raed Arafat a fost cel care a introdus în decretul privind declararea stării de urgenţă posibilitatea „suprimării” ştirilor false. Citând un „înalt oficial guvernamental”, ziarul susţine că personal, Raed Arafat, despre care susţin că „de mulţi ani un cui împotriva presei” a adăugat prevederea în ultimul moment.

„Noi nu am ştiut nimic despre prevederea legată de posibilitatea dată ANCOM de a şterge ştiri sau chiar de a bloca siteuri”, a spus pentru Libertatea un înalt oficial guvernamental

Citeşte întreaga ştire: Arafat a fost cel care a introdus suprimarea ştirilor în starea de urgenţă, fără acordul lui Orban”, a scris Libertatea.

Cum vor fi blocate site-urile care transmit ştiri false despre coronavirus 

Ministerul Afacerilor Interne a stabilit luni procedura prin care autorităţile vor bloca conţinutul presei care transmite ştiri false cu privire la răspândirea noului coronavirus. Astfel, analiza referitoare la publicaţiile care difuzează în mod sistematic şi deliberat informaţii false, ignorând apelul pentru o informare corectă şi obiectivă, va fi realizată la nivelul Grupului de Comunicare Strategică.

Analiza se va realiza asupra fiecărui caz în parte şi va fi în mod obligatoriu deschis un dialog prealabil cu reprezentanţii publicaţiei (dacă pot fi identificaţi) care ar putea face obiectul unei asemenea analize. 

În cazul în care se constată vreo neregulă, dispoziţia referitoare la eventuala dezactivare a publicaţiei online este emisă de Ministrul Afacerilor Interne, în baza analizei Grupului de Comunicare Strategică. Aceasta este, mai apoi, implementată printr-o decizie a Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii. 

Instituţiile de presă recunoscute la nivelul opiniei publice nu sunt vizate de măsură 

„Menţionăm faptul că această reglementare nu priveşte instituţiile de presă recunoscute la nivelul opiniei publice, a căror identitate este cunoscută, şi cu care autorităţile se află într-un raport de colaborare şi dialog permanent”, arată MAI într-un comunicat. 

Reamintim că preşedintele Klaus Iohannis a semnat un decret de instituire a stării de urgenţă în România din cauza epidemiei cu coronavirus. Decretul prevede, între altele, combaterea entităţilor care publică ştiri false despre coronavirus. „Furnizorii de servicii de găzduire şi furnizorii de conţinut sunt obligaţi ca, la decizia motivată a Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, să întrerupă imediat, cu informarea utilizatorilor, transmiterea într-o reţea de comunicaţii electronice ori stocarea conţinutului, prin eliminarea acestuia la sursă, dacă prin conţinutul respectiv se promovează ştiri false cu privire la evoluţia COVID-19 şi la măsurile de protecţie şi prevenire”, se arată în document.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite