Mircea Radulian: Se poate vorbi de o intensificare a activităţii tectonice, însă este normal ca aceasta să aibă fluctuaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cutremur de 5 grade înregistrat în zona sesimică Vrancea FOTO Adevărul
Cutremur de 5 grade înregistrat în zona sesimică Vrancea FOTO Adevărul

Cutremurul produs sâmbătă seară, la ora 21.18, în zona seismică Vrancea, în judeţul Buzău, a avut 5 pe scara Richter şi este cel mai puternic de la începutul anului, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP). Cutremurul a fost anunţat iniţial de INFP ca având 5 grade, iar la scurt timp a fost evaluat la 4,9 grade. În prezent, pe site-ul institutului, se arată că seismul a avut magnitudine de 5 pe scara Richter.

Cutremurul s-a produs la o adâncime de 134 de kilometri, iar cele mai apropiate oraşe de epicentru au fost Covasna (36 km),Târgu Secuiesc (50 km), Râmnicu Sărat (52 km), Focşani (56 km), Vălenii de Munte (59km).

Directorul ştiinţific din INFP Mircea Radulian a precizat că seismul s-a simţit în toată zona Vrancea, în Buzău, Ialomiţa, Călăraşi, în Capitală, la Iaşi şi chiar în Dobrogea, iar în afara ţării a putut fi simţit în Republica Moldova şi Ucraina. În Capitală, precum şi în alte zone mai îndepărtate de epicentru, cutremurul a fost la limita detecţiei, a subliniat însă Radulian.

Al şaptelea cutremur de peste 4 grade produs în Vrancea 

El a mai arătat că, în condiţiile în care este al şaptelea cutremur de peste 4 pe scara Richter produs anul acesta în zona Vrancea, iar tot anul trecut au fost nouă astfel de seisme, se poate vorbi de o oarecare intensificare a activităţii tectonice, însă este normal ca aceasta să aibă fluctuaţii, iar în ultimii ani a fost sub medie.

Cutremurul de sâmbătă seară este cel mai puternic produs anul acesta în zona Vrancea.

„Cutremur catastrofal înseamnă 7,1 grade”

În schimb, Gheorghe Mărmureanu, fostul director al INFP, arată că deşi cutremurul de sâmbătă a avut magnitudinea 5 pe scara Richter, asta nu înseamnă că în următorii ani va avea loc un cutremur catastrofal în România.

„Cutremur catastrofal pentru zona Vrancea înseamnă 7,1 grade pe scara Richter. Nu avem cum să anticipăm un astfel de cutremur, în ciuda sistemului performant pe care îl avem de câţiva ani. Cutremurele de 4,9 în Vrancea nu au nicio relevanţă. Ele devin importante abia de la magnitudinea 7 în sus, or de asta nici nu poate fi vorba”, a explicat profesorul.

Cinci cutremure sâmbătă

Seismul de sâmbătă seară a fost precedat de patru cutremure mai mici înregistrate în aceeaşi zi, primul la ora 03.55, cu o magnitudine de 4,3. Celelalte trei au avut intensitate mică şi ca atare ele nu au intrat în raportarea INFP ca având activităţi notabile. 

Anul acesta, în Vrancea s-au mai produs cinci cutremure cu magnitudinea de peste 4 pe scara Richter: 12 ianuarie (magnitudinea 4,4 ), 23 ianuarie (4,7), 3 februarie (4,3), 24 februarie (4,4), 26 martie (4,6).

La 6 octombrie 2013, în Vrancea s-a produs un cutremur de 5,5 pe scara Richter, cel mai mare din ultimii patru ani. Seismul a fost simţit şi la Bucureşti, dar şi în nordul Bulgariei şi în Republica Moldova.

Anul trecut, în zona Vrancea s-au mai produs opt seisme cu magnitudinea de cel puţin 4 pe scara Richter, la 21 noiembrie (4,4), 15 octombrie (4,7), 11 august (4,5), 28 iulie (4), 12 iulie (4,1), 20 iunie (4,2), 21 aprilie (4,2) şi 6 martie (4,2).

Pe aceeaşi temă:

Cutremur de 5 grade în Vrancea. Seismul s-a resimţit şi în Capitală

Un cutremur de 5 pe scara Richter s-a produs, sâmbătă seară, la ora 21.18, în zona Vrancea. Seismul a avut loc la o adâncime de 134 de kilometri şi s-a resimţit şi în Bucureşti.

    

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite