Radu Mazăre, dat în urmărire internaţională. Curtea Supremă i-a respins contestaţia la arestarea preventivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, rămâne cu mandatul de arestare preventivă eliberat pe numele său de Curtea Supremă la 10 ianuarie 2018, după ce instanţa a respins luni contestaţia făcută de către avocaţii săi.

După ce a fugit în Madagascar, Instanţa supremă i-a înlocuit măsura controlului judiciar cu cea a arestului preventiv. Radu Mazăre a contestat legalitatea măsurii dispuse de judecători. Contestaţia a fost analizată, luni, tot la Înalta Curte, la Completul de 5 Judecători.  

„Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de inculpatul Mazăre Radu Stefan împotriva încheierii din data de 10 ianuarie 2018 pronunţată de Înalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia penală în dosarul nr. 4453/1/2015. În baza art. 275 alin. (2) Cod procedură penală obligă contestatorul inculpat la plata sumei de 100 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În baza art.275 alin. (6) Cod procedură penală onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru contestatorul inculpat până la prezentarea apărătorului ales, în sumă de 40 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă“, se arată în dispozitivul sentinţei.

Mandat de arestare la solicitarea DNA

Mandatul de arestare pe numele lui Radu Mazăre a fost emis la solicitarea DNA, care în cererea trimisă instanţei arată: "Constatările făcute de către organele de poliţie dovedesc atât conduita generală, guvernată de rea-credinţă, a inculpatului în raport cu activitatea de supraveghere exercitată asupra sa, dar şi riscul sustragerii acestuia de la răspundere penală prin părăsirea teritoriului ţării (faptul că investigaţiile efectuate de către organele de poliţie au relevat că acesta se află în Republica Madagascar, prezentând relevanţă sub acest aspect, al intenţiei sustragerii acestuia de la răspundere penală)".

 Procurorii spun că există suficiente date care arată că Radu Mazăre "s-a ascuns în scopul de a se sustrage de la judecată" şi, de asemenea, există un risc real şi serios ca fostul primar să se sustragă de la răspundere penală. "Acest risc trebuie apreciat inclusiv în raport cu notorietatea politică şi anturajul inculpatului, alcătuit din numeroase persoane care au deţinut funcţii publice importante şi care au fost sau sunt acuzaţi (ori condamnaţi) pentru săvârşirea unor infracţiuni de corupţie", mai afirmă procurorii.

Refugiat în Madagascar

Fostul primar al Constanţei Radu Mazăre a plecat în Madagascar la sfârşitul lunii decembrie. Atunci, el trebuia să se prezinte la Poliţia Constanţa, în cadrul controlului judiciar, dar a transmis că a plecat în Madagascar, unde face demersuri pentru a obţine azil politic. El susţine, într-o scrisoare adresată "tuturor autorităţilor interesate din România", că a decis să ceară azil politic în Madagascar pentru că este "o ţintă politică a statului paralel", iar în România nu mai are "nicio şansă să beneficieze de o justiţie corectă, independentă, obiectivă şi imparţială". El mai spune că se va întoarce atunci când în ţară va exista "o justiţie reală". 

 În acest document, Mazăre se referă la toate cele patru noi dosare penale deschise în acest an pe numele său, în care are calitatea de suspect sau de inculpat pentru abuz în serviciu sau complicitate la abuz în serviciu, dar şi la celelalte patru dosare penale mai vechi, el susţinând că este nevinovat.

 Radu Mazăre, primar al Constanţei timp de trei mandate, este cunoscut pentru vacanţele sale în Brazilia şi în Madagascar, iar anul trecut el şi-a deschis un complex turistic în Madagascar.

 În 2012, când era primar al Constanţei, Radu Mazăre anunţa, la întoarcerea dintr-o vacanţă în Madagascar, că a concesionat de la un trib, pe o perioadă de 99 de ani, 1,8 hectare de teren pe malul oceanului, într-un golf în nordul Madagascarului, pentru care ar fi plătit 1 euro pe metru pătrat. El spunea atunci că vrea să construiască acolo un complex pentru iubitorii de sporturi nautice.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite