Radu Mazăre şi inculpaţii condamnaţi pentru retrocedarea plajelor din Constanţa cer rejudecarea. Unii dintre ei consideră că OUG 13 a intrat în vigoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Adevărul / Ionuţ Mureşan
Imagine: Adevărul / Ionuţ Mureşan

Fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, fostul şef al CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu şi fostul acţionar al Dinamo, Cristi Borcea, cer rejudecarea Dosarului retrocedării plajelor pe motiv că decizia definitivă de condamnare a Înaltei Curţi a fost pronunţată de un complet constituit nelegal, că magistraţii au fost incompatibili şi că OUG 13 şi-ar fi produs efectele.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a luat în discuţie astăzi, urmând a se pronunţa cu privire la contestaţiile în anulare depuse de inculpaţii din Dosarul retrocedării plajelor din Constanţa. Este vorba despre una dintre căile extraordinare de atac pe care inculpaţii condamnaţi definitiv pot ataca decizia.

Printre motivele invocate s-au numărat OUG 13, nelegala compunere a completului de 3 judecători care a pronunţat decizia în apel, precum şi greşita încadrare a faptelor.

Avocatul lui Radu Mazăre a criticat nelegala constituire a completului de judecată, invocând decizia 417/2019 a CCR, potrivit căreia – spune apărătorul – „o instanţă care nu este stabilită cu voinţa legiuitorului o este lipsită de legitimitate”. 

„Legiuitorul, din păcate, nu a reglementat prin lege organică compunerea completurilor la Înalta Curte. Toate completurile care au judecat în format de 3 judecători nu au fost compuse legal, iar în consecinţă cerem rejudecarea cauzei”, a declarat avocatul.

Avocat: OUG 13 şi-a produs efectele

Apărătorul incupaţilor Dragoş Săvulescu şi Georgică Giurgiucanu a cerut ICCJ să constate că OUG 13 privind dezincriminarea abuzului în serviciu şi-a produs efectele, chiar dacă în ordonanţă scria că aceasta intră în vigoare peste 10 zile iar, în fapt, actul normativ a fost retras. Avocatul a explicat că, în opinia lui, OUG 13 a intrat în vigoare şi, pe cale de consecinţă, a cerut instanţei rejudecarea cu aplicarea dispoziţiilor referitoare la încetarea procesului penal cu privire la cei doi.

Avocatul lui Nicuşor Constantinescu a cerut desfiinţarea deciziei de condamnare cu privire la fostul şef al Consiliului Judeţean Constanţa pe motive ce ţin de nelegalitatea constituirii completului şi de presupusa incompatibilitate judecătorilor Ionuţ Matei şi Ioana Alina Ilie.

Avocata lui Cristian Borcea, Alice Drăghici, a declarat în faţa Completului de 5 judecători de la ICCJ că fostul acţionar al Dinamo a fost achitat pe fond, apoi a fost condamnat la 5 ani de închisoare în apel fără ca instanţa supremă să audieze martori, a căror depoziţii să aducă o altă lumină asupra a ceea ce se ştia deja.

„Nu s-a procedat la audierea nemijlocită a martorilor. De la o hotărâre de achitare, pe fond, se pronunţă o hotărâre de condamnare de 5 ani în apel. Faceţi aplicarea dispoziţiilor din deciziile CEDO începând cu hotărâra Beraru împotriva României. Nu se poate ajunge de la o achitare la condamnare fără audierea martorilor. La data judecării apelului era împlinit deja tremenul de prescripţie pentru cel puţin una dintre fapte”, a declarat în faţa ICCJ avocata Alice Drăghici.

După toate aceste susţineri, procurorul de şedinţă al DNA a cerut respingerea contestaţiilor ca neîntemeiate.

„Niciunul dintre temeiuri nu subzistă. Completul de 3 judecători din apel a fost legal constituit. Legea nu distinge între completurile de 3 judecători, fond sau apel. Completul a fost, este şi va fi legal constituit, indiferent de câte excepţii se vor ridica şi chiar dacă inculpaţii şi-ar dori propria lege”, a declarat procurorul de şedinţă al DNA.

Condamnări dure în apel

Pe data de 2 februarie 2019, fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 9 ani închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză.

În acelaşi dosar, Cristian Borcea, fost finanţator al clubului Dinamo, a fost condamnat la 5 ani cu executare, aceeaşi pedeapsă primind şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu.

De asemenea, Dragoş Săvulescu, fost finanţator al clubului Dinamo, a fost condamnat la 5 ani şi 6 luni închisoare cu executare, iar notarul Jean Andrei, soţul preşedintei Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei, a primit 2 ani închisoare cu suspendare.

Alte condamnări: Constantin Racu (şeful Direcţiei Administraţie Publică) - 6 ani şi 10 luni închisoare, Daniela Ramona Dospinescu (şefa Direcţiei Patrimoniu) - 7 ani şi 6 luni închisoare, Ion Marica (şeful Direcţiei Tehnic-Investiţii) - 5 ani.

Instanţa a constatat că statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, şi Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanţa nu s-au constituit părţi civile în dosar.

Judecătorii au dispus restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunilor, în sensul revenirii a zeci de terenuri din Constanţa şi staţiunea Mamaia în domeniul public al statului sau în domeniul public ori privat al Unităţii Administrativ Teritoriale Municipiul Constanţa.

Decizia este definitivă şi a fost luată de un complet de trei judecători de la Instanţa supremă, condus de Ionuţ Matei.

Condamnările sunt cu mult mai mari faţă de cele date de instanţa de fond (Curtea de Apel Bucureşti) în iulie 2017, când Radu Mazăre primise 4 ani de închisoare cu suspendare, iar Cristian Borcea fusese achitat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite