Radu Mazăre a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Mazăre se află în arest preventiv FOTO Mediafax
Radu Mazăre se află în arest preventiv FOTO Mediafax

Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, aflat în arest preventiv, a fost trimis în judecată, vineri, de procurorii anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu. Edilul şi-ar fi îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu legate de corecta gestionare şi administrare a patrimoniului oraşului, cu ocazia vânzării la un preţ derizoriu un teren din staţiunea Mamaia.

Alături de Radu Mazăre a fost trimis în judecată şi reprezentantul societăţilor comerciale SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA şi SC Millenium Global Development SA, Sorina Gina Hortolomei Moscu, fiind acuzat pentru spălare de bani.

Potrivit procurorilor Direcţiei Naţioanle Anticorupţie (DNA) Constanţa, „pe 12 octombrie 2004, Radu Ştefan Mazăre, în calitate de primar al municipiului Constanţa, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu legate de corecta gestionare şi administrare a patrimoniului oraşului, cu ocazia vânzării, la un preţ derizoriu de 23,56 euro/m.p., a unui teren în suprafaţă de 15.465,91 m.p., situat în staţiunea Mamaia, faptă prin care a fost provocată unităţii administrativ teritoriale o pagubă de 1.104.884,16 euro şi totodată au fost obţinute foloase necuvenite cumpărătorului bunului”.

De asemenea, anchetatorii susţin că, trei ani mai târziu, primăria condusă de Mazăre ar fi vândut, „la un preţ modest”, alte două terenuri aparţinând municipalităţii, provocând un prejudiciu de aproape trei milioane de euro.

„La data de 28 februarie 2007, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în aceeaşi calitate, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu legate de corecta gestionare şi administrare a patrimoniului oraşului, cu ocazia vânzării, la un preţ modest, a două terenuri în suprafaţă de 11.890 m.p. şi 502,81 m.p., aparţinând Primăriei Constanţa, faptă prin care a fost provocată municipiului Constanţa o pagubă de 2.971.420 euro şi totodată au fost obţinute foloase necuvenite cumpărătorului bunului”, arată procurorii în rechizitoriul trimis instanţei..

Concret, Radu Mazăre ar fi stabilit cu intenţie o valoare scăzută, faţă de valoarea comercială reală, pentru o suprafaţă de 11.890 metri pătraţi de teren situată în staţiunea Mamaia, municipiul Constanţa, aparţinând domeniului privat al localităţii, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestuia. Terenul respectiv a fost cumpărat de SC Mehmetoglu SRL, reprezentată legal de inculpata Sorina Gina Hortolomei Moscu.

„La data de 31 mai 2007, inculpatele Hortolomei Moscu Sorina Gina şi SC Mehmetoglu SRL au dobândit, prin cumpărare, de la RAEDPP Constanţa, un teren în suprafaţă de 502,81 m.p. cunoscând că preţul atribuit era cu mult diminuat faţă de valoarea comercială reală. Terenul respectiv a fost ulterior transferat societăţilor comerciale SC Bulevard SA (la data de 31.10.2007) şi de SC Millenium Global Development SA (la data de 16.12.2010), reprezentante de aceeaşi inculpată”, maia rată anchetatorii în documentul citat.

În acest sens, tranzacţiile respective s-ar fi făcut prin creşterea succesivă a preţului, astfel încât firma Millenium Global Development ar fi dobândit terenurile respective la o valoare aproximativ egală cu cea de piaţă, fiind ascunsă provenienţa ilegală a acestor terenuri.

Radu Mazăre acuzat că nu ar fi concediat funcţionari trimişi în judecată

Totodată, procurorii arată că după ce a fost trimis în judecată în anul 2008, alături de alţi funcţionari din cadrul primăriei, Radu Mazăre nu i-ar fi concediat pe aceştia chiar dacă legea îl obliga.

„După trimiterea sa în judecată, prin rechizitoriul nr. 29/P/2005 din data de 24 octombrie 2008, (comunicat 271/VIII/3 şi 28 octombrie 2008) împreună cu Racu Constantin, Dospinescu Ramona Daniela, Marica Ion şi Chircă Nora Alina, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, deşi avea obligaţia legală, conform art. 86 alin. 2 din Legea nr. 188/1999, nu a dispus suspendarea acestora din funcţiile publice pe care le deţineau în cadrul Primăriei Constanţa, faptă care a avut ca efect plata nelegală a drepturilor salariale către persoanele respective precum şi obţinerea unor foloase necuvenite pentru acestea”, mai notează sursa citată.

Mai mult, potrivit DNA, „în intervalul de timp dintre 17 martie 2009, data rămânerii definitive a sentinţei civile nr. 20821/20.11.2008) şi până în prezent, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, cu ştiinţă, nu şi-a îndeplinit obligaţia care decurgea din funcţia de Primar al municipiului Constanţa privind predarea a două terenuri către proprietarul lor, care le cumpărase de la Consiliul Local Constanţa, omisiune care a avut ca urmare plata sumei de 141.696,14 lei, de la bugetul local, cu titlul de despăgubiri, precum şi un avantaj patrimonial pentru persoana care foloseşte, în prezent, fără drept cele două imobile.

Până în prezent, nici Primăria municipiului Constanţa şi nici Ministerul Finanţelor Publice nu au comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză, deşi li s-a cerut acest lucru„, mai precizează procurorii în documentul trimis instanţei.

Dosarul urmează să fie soluţionat de magistraţii Tribunalului Constanţa.

Radu Mazăre arestat preventiv în alt dosar

Radu Mazăre a fost arestat preventiv, joi, de magistraţii Curţii Supreme care au admis contestaţia anchetatorilor prin care se decisese ca edilul să fie cercetat în libertate. În acest dosar, primarul este acuzat că ar fi luat mită nouă milioane de euro.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Radu Mazăre: De 10 ani sunt căutat şi hăituit şi m-am săturat. Sunt hotărât să renunţ foarte, foarte curând la conducerea Primăriei Constanţa

Radu Mazăre s-a săturat să fie hăituit şi să aştepte în fiecare dimineaţă cu geanta la uşă, pregătit pentru o posibilă reţinere, asta potrivit unor declaraţii făcute de edilul constănţean, miercuri. Mai mult, acesta a precizat că este hotărât să renunţe la conducerea Primăriei Constanţa cât mai curând, pentru că nu îşi mai poate desfăşura activitatea.

Radu Mazăre: „Am obosit. În curând voi renunţa la Primărie. Categoric nu mai candidez“

În timp ce aştepta decizia magistraţilor, primarul Constanţei a spus că se simte foarte obosit.  „Sunt obosit, însă i-am mulţumit doamnei judecător pentru că a avut răbdarea să se uite pe documente. Voi renunţa la Primărie pentru că am obosit să stau să răspund la toate lucrurile“, a spus edilul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite