Radu Mazăre, pentru Euronews: „Nu am nicio şansă la un proces corect în România“. Ce a spus despre sistemul de justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un interviu acordat pentru Euronews, fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, vorbeşte despre pasiunea sa pentru Madagascar, declarând că a aplicat pentru statutul de azil politic în condiţiile în care în România nu are nicio şansă la un proces corect. Articolul trece în revistă situaţia noilor „refugiaţi politic” din ţara noastră, precum Elena Udrea sau Sebastian Ghiţă, ce au pe rol numeroase dosare de corupţie.

Fostul primar al Constanţei, dat în urmărire internaţională în acest moment de autorităţile din România, a declarat pentru Euronews, prin aplicaţia WhatsApp, că s-a îndrgăgostit încă din 2011 de Madagascar, unde se află acum. „M-am simţit extraordinar încă de la prima vizită”, a spus Mazăre. După cum notează însă Euronews, „cu toate acestea, atunci când s-a hotărât să se mute permanent pe insula din Africa anul trecut, un alt aspect era în centrul atenţiei sale - şi anume faptul că Madagascarul nu are un tratat de extrădare cu România”.

Radu Mazăre a afirmat că în acest moment „a aplicat pentru statutul de refugiat politic în statul african, în contextul în care nu am nicio şansă la un proces echitabil în România”, adăugând şi că în ţara noastră, „sistemul de justiţie este controlat de către Serviciul Român de Informaţii”.

După ce sunt trecute în revistă momentele care l-au consacrat în atenţia opiniei publice pe fostul edil al Constanţei, precum paradele din Mamaia în care s-a costumat fie în sultan sau faraon, şi în ofiţer al armatei naziste, Euronews notează că acesta nu a adoptat stilul de viaţă asociat în mod normal cu cei care aplică de regulă pentru azil politic. „Ca un entuziast al sporturilor acvatice, Radu Mazăre deţine o parte dintr-un resort turistic compus din 16 bungalow-uri de lux”, notează autorul articolului.

Obişnuit cu acest stil de viaţă, Radu Mazăre le-a declarat jurnaliştilor de la trustul de mass media cu sediul în Lyon că nu are nicio intenţie să schimbe priveliştea tropicală cu cea din interiorul unui tribunal din România sau a unei celule de puşcărie. „Drepturile mele au fost încălcate constant de către statul paralel şi ocult din România, unde nu există o justiţie dreaptă”, a completat Mazăre. 

Autorul articolului notează că instutiţiile Uniunii Europene au lăudat progresele făcute de România în lupta împotriva corupţiei, subliniind avertismentele recente venite din partea aceloraşi instituţii cu privire la încercările politicienilor de a submina acest progres prin limitarea atribuţiilor procurorilor şi modificările aduse codurilor penale.

Nu în ultimul rând, articolul din Euronews notează că potrivit ultimului raport al World Justice, România se află pe poziţia 29, înaintea unor ţări precum Italia sau Grecia, şi cu 59 de poziţii înaintea Madagascarului.

Mai mult, articolul face referire la cazul fostului ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, care în încercarea de a ieşi din calea eforturilor anticorupţie din ţara noastră, şi-a abandonat cariera politică pentru o nouă viaţă în Costa Rica. 

La fel este menţionat şi cazul fostului om de afaceri şi deputat de Prahova, Sebastian Ghiţă, aflat în Serbia în mijlocul unui proces de extrădare. Deşi pe numele lui Ghiţă există un mandat european de arestare, faptul că între Serbia şi România nu există un tratat de extrădare, fostul deputat, ce în acest moment are cinci procese pe rol pentru acuzaţii de dare de mită, şantaj şi spălare de bani, acesta nu se va întoarce prea repede în ţară, după cum notează autorul articolului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite