Radu Mazăre va fi cercetat în libertate. Instanţa l-a pus sub control judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Mazăre este acuzat de corupţie FOTO Mediafax
Radu Mazăre este acuzat de corupţie FOTO Mediafax

Primarul suspendat al municipiului Constanţa, Radu Mazăre, va fi cercetat în libertate. Magistraţii Curţii Supreme au admis, miercuri, cererea edilului de înlocuire a arestului preventiv şi au decis să îl pună sub control judiciar. Decizia este definitivă.

Mazăre se afla în Arestul Poliţiei Capitalei de pe 3 aprilie, când a fost transferat din arestul Poliţiei Constanţa, unde a stat o zi. Asta după ce a fost arestat preventiv în dosarul în care este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit în obţinerea de autorizaţii şi câştigarea unor licitaţii, cu ajutorul omului de afaceri Sorin Strutinsky.

Turnat la DNA de Árpád Pászkány

Omul de afaceri Árpád Pászkány le-ar fi spus procurorilor că Radu Mazăre ceruse mită un milion de euro pentru a elibera rapid un certificat de urbanism.


În referatul procurorilor, se arată cum a luat Radu Mazăre o şpagă de un milion de euro de la reprezentanţii societăţii Tripont Invest SRL, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unui proiect imobiliar de tip mall, pe care această societate intenţiona să îl dezvolte în Constanţa.

În discuţiile telefonice interceptate de procurori, Árpád Pászkány, unul dintre investitorii mall-ului, se referea la Radu Mazăre cu numele conspirativ de ”Fasole”: ”Árpád Pászkány: La cine, la cine te referi ca abordat direct? George: Ăla, fasole (Mazăre Radu Ştefan - n.r.)”.

Pászkány a explicat procurorilor cum a ajuns mita la Radu Mazăre. „Este adevărat că Ciorcă Vasile Florin mi-a transmis că, pentru obţinerea la timp a autorizaţiilor, avizelor şi a altor documente emise de Primăria Constanţa, trebuie să încheiem un contract de publicitate cu firma Neptun TV, în valoare de 1 milion de euro. Eu am fost de acord cu acest lucru. (...) Cred că, dacă nu ar fi fost încheiat acest contract de publicitate, ar fi putut fi probleme cu emiterea autorizaţiilor, avizelor, certificatelor de construcţie de către Primăria Constanţa, spre exemplu prin întârzierea emiterii lor”, a spus omul de afaceri Árpád Pászkány despre mita pentru Radu Mazăre, conform motivării magistraţilor.

Acelaşi document arată că o declaraţie incriminatoare la adresa lui Radu Mazăre i-a aparţinut chiar unui subaltern al acestuia. „Arhitectul-şef de la Primăria Constanţa, Toma Ionuţ, a făcut declaraţii despre existenţa acestor mite care erau pretinse atât de către funcţionarii mici, cât şi de către funcţionarii de rang înalt”, subliniază magistraţii în motivare.

Toţi martorii au arătat că Radu Mazăre a primit mita prin intermediul lui Sorin Strutinsky, asociat şi administrator al societăţii Soti Cable Neptun SRL, banii find daţi prin încheierea contractelor fictive de publicitate.

Aceste contracte au fost întocmite în momente-cheie ale emiterii documentaţiilor de urbanism, iar prelungirea autorizaţiei de construire a fost făcută chiar înainte de a fi formulată o cerere în acest sens.

„Mina de aur” de la groapa de gunoi

Procurorii au cerut arestarea primarului Constanţei şi pentru infracţiunea de abuz în serviciu. Aceştia au arătat că, în perioada noiembrie 2007 – mai 2008, la nivelul Primăriei Constanţa s-a desfăşurat procedura de achiziţie publică finalizată cu încheierea unui contract cu societatea Polaris M Holding SRL, ce aparţinea deputatului PSD Eduard Martin, având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani, cu un cost total estimat de circa 335 milioane de euro. Contractele ar fi fost încheiate ilegal, prejudiciul în acest caz ridicându-se la circa 26 milioane euro, sumă încasată necuvenit de firma Polaris M Holding SRL.

Principalul răspunzător pentru nerespectarea prevederilor legale şi crearea, în consecinţă, a acestui prejudiciu, arată anchetatorii, a fost primarul Radu Mazăre.

Din sumele de bani primite necuvenit de firma deputatului de la Primăria Constanţa, peste 7 milioane de euro au fost transferaţi sub forma unor contracte de publicitate încheiate cu societatea Soti Cable Neptun, societate controlată de Mazăre, atât direct, cât şi prin intermediul lui Sorin Strutinsky.

Şpăgile, mascate prin contracte fictive cu televiziunea Soti Neptun

Procurorii au cerut firmei Polaris M Holding SRL, dar şi Soti Cable Neptun, să depună la dosar ceea ce s-a prestat în baza contractelor de publicitate. 

Anchetatorii susţin că publicitatea de 1,3 milioane de euro plătită de firma de salubrizare s-a concretizat în câteva ştiri, fragmente din jurnalele de ştiri difuzate de Soti Cable Neptun, ştiri care, uneori, nu au nicio legătură cu această societate, nefiind nici măcar pomenit numele Polaris M Holding.

În total, au fost doar cinci materiale, niciunul publicitar, toate fiind ştiri care se difuzează, o singură dată, în cadrul jurnalului.

Pentru a dovedi că publicitatea a fost fictivă, procurorii au analizat şi alte contracte închieate de firma deputatului Martin. Astfel, tarifele percepute de Soti Cable Neptun firmei Polaris M Holding sunt fabuloase, comparativ cu contractele de publicitate încheiate de aceeaşi societate cu Antena Tv Group. Acestea din urmă aveau o medie anuală sub 20.000 euro, adică de 50 de ori mai mici decât contractele cu Soti.

Procurorii au depus la dosar şi datele de audienţă ale televiziunii lui Mazăre. ”Astfel, a arătat că acest post de televiziune are o audienţă de 0,1 % share şi 0,0 puncte rating, întrucât are o audienţă atât de mică că nu poate fi măsurată, la aceste valori situându-se audienţa celui mai mare post de televiziune din Constanţa care încasează un tarif de 1 milion de euro pentru cinci ştiri difuzate în jurnal”, se arată în referat.

Cercetat şi pentru că ar fi primit mită 175.000 de euro 

Primarul Radu Mazăre este cercetat de DNA în mai multe dosare. Concret, acesta este cercetat de procurorii anticorupţie într-un dosar în care este acuzat că ar fi primit 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru ca acesta să câştige contractul privind construirea locuinţelor sociale din cartierul „Henri Coandă" din Constanţa.

Mazăre mai este acuzat că nu a trecut în declaraţiile de avere din 2012 contul personal deschis la banca din Israel în care a primit, în septembrie 2011, 95.000 de euro de la Elan Schwartzenberg. În această cauză, Radu Mazăre este sub control judiciar şi are interdicţie de a părăsi ţara.

De asemenea, DNA l-a trimis în judecată pe primarul Radu Mazăre în 28 octombrie 2008, într-un dosar privind atribuirea nelegală a unor terenuri, în care este acuzat alături de 36 de persoane, între care Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi din Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici.

Primarul Radu Mazăre spunea, în octombrie 2014, că pentru vânzarea terenului de sub Cazinoul din Mamaia a fost trimis în judecată în 2008 de DNA Bucureşti, dar că în prezent este urmărit penal de DNA Constanţa pentru vânzarea unei jumătăţi din terenul respectiv, precizând că acuzaţiile sunt diferite.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Radu Mazăre: De 10 ani sunt căutat şi hăituit şi m-am săturat. Sunt hotărât să renunţ foarte, foarte curând la conducerea Primăriei Constanţa

Radu Mazăre s-a săturat să fie hăituit şi să aştepte în fiecare dimineaţă cu geanta la uşă, pregătit pentru o posibilă reţinere, asta potrivit unor declaraţii făcute de edilul constănţean, miercuri. Mai mult, acesta a precizat că este hotărât să renunţe la conducerea Primăriei Constanţa cât mai curând, pentru că nu îşi mai poate desfăşura activitatea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite