Radu Mazăre, reţinut pentru luare de mită. Edilul este acuzat că a luat mită 9 milioane de euro. „Sunt pregătit pentru orice. Am la mine o carte şi o cruce”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Mazăre a fost reţinut luni seară FOTO Mediafax
Radu Mazăre a fost reţinut luni seară FOTO Mediafax

Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a fost reţinut de procurorii DNA pentru luare de mită, abuz în serviciu şi conflict de interese. Acesta s-a prezentat, luni dimineaţa, la DNA, spunând că a fost chemat în cazul reclamaţiei care i-a fost făcută de Agenţia de Integritate (ANI), pentru incompatibilitate şi că este pregătit pentru orice. În acest sens, edilul avea în mână o geantă în care a spus că are trening, o carte şi o cruce.

UPDATE: Radu Mazăre a fost reţinut pentru 24 de ore. Acesta a fost scos deja încătuşat din sediul DNA şi dus în arestul Poliţiei Capitalei unde o sa innopteze. Înainte de a fi urcat în dubă acesta a declarat că a fost reţinut pentru luare de mită în legătură cu două contracte acordate unei televiziuni la care nu mai este acţionar.

În cursul zilei de mâine, Mazăre va fi prezentat judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Concret, Radu Mazăre este acuzat de  luare de mită (trei infracţiuni), abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi conflict de interese (două infracţiuni). 

De asemenea, procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi faţă de Sorin Strutinsky, om de afaceri, arestat preventiv în altă cauză, cu privire la săvârşirea a trei infracţiuni de complicitate la luare de mită.

Acuzaţiile aduse de procurori

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2006-2009, Mazăre ar fi solicitat şi primit circa 2 milioane de euro de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism  necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa.

      

„Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţii respective cu o firmă controlată de inculpatul Mazăre Radu Ştefan atât direct, cât şi prin intermediul celuilalt inculpat”, spun anchetatorii.

        

Mai mult, în perioada 2008-2014, edilul constănţean ar fi primit de la o societate comercială, peste 7 milioane de euro pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului. 

          

„În acelaşi timp, între firma respectivă şi instituţia publică condusă de inculpatul Mazăre Radu Ştefan a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 lei – cca 335 milioane de euro”, mai explică anchetatorii.

Si în acest caz, mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între societatea respectivă şi aceeaşi firmă controlată de cei doi inculpaţi, mai arată procurorii.

Prejudiciu de 26 de milioane de euro adus primăriei

În urma acestor acţiuni, susţin anchetatorii, a fost produs un prejudiciu în sumă de 112.557.288,88 lei, circa 26 de milioane de euro, sumă care constituie în acelaşi timp un folos necuvenit obţinut de societatea comercială beneficiară a contractului.

Totodată, în perioada noiembrie 2006 – 2013, Radu Mazăre, ar fi participat la încheierea a 12 contracte între Primărie şi societatea controlată de el şi de celălalt inculpat, în valoare totală de peste 6 milioane lei. 

Iar în perioada noiembrie 2008 – 2012, ar fi semnat 13 contracte, acorduri cadru şi contracte subsecvente încheiate între Primăria municipiului Constanţa şi o societate comercială, la care era asociat omul de afaceri Sorin Strutinsky, în valoare totală de peste 23 milioane lei. 

„Aceste contracte au vizat achiziţia unor servicii artistice desfăşurate cu diverse ocazii, organizarea unor spectacole artistice, serviciul de pază a bunurilor publice şi private aparţinând municipiului Constanta, serviciul de protecţie a funcţionarilor Primăriei Municipiului Constanţa aflaţi în exerciţiul funcţiunii în perioada 15 februarie 2009-15 februarie 2012, etc. În ambele cazuri, au fost obţinute foloase atât pentru sine, prin societatea pe care o controla şi cu care inculpatul Mazăre Radu Ştefan s-a aflat în raporturi comerciale în ultimii 5 ani, înainte de comiterea faptei cât şi pentru inculpatul Strutinsky Sorin Gabriel”, mai spun procurorii.

Declaraţiile de dimineaţă

Când a ajuns la DNA, Mazăre a explicat că „am fost chemat în reclamaţia pe care mi-a făcut-o ANI şi domnul Horia Georgescu de incompatibilitate. Nu ştiu ce acuzaţii mi se vor aduce. A mai fost făcută o reclamaţie similară în 2009, a fost anchetată, atunci au spus că este în regulă. Acum probabil m-au chemat pentru aceeaşi reclamaţie, îmi vor fi aduse alte acuzaţii. Nu ştiu ce anume”, a precizat Radu Mazăre.

El a declarat că dosarul are legătură cu faptul că TV Neptun şi ziarul Telegraf, la care este acţionar omul de afaceri Sorin Strutinsky, au câştigat unele licitaţii.

„Dosarul are legătură cu faptul că TV Neptun şi ziarul Telegraf au câştigat nişte licitaţii unde la ele este acţionar Strutinsky, iar eu sunt acţionar cu Strutinsky la Hotelul Flora. La momentul respectiv, în 2009, cei de la ANI au considerat că este conflict de interese, au cercetat procurorii, au spus ca nu este. Acum mi s-a făcut iar o reclamaţie pentru acelaşi motiv”, a explicat edilul din Constanţa.

De asemenea, întrebat dacă se aşteaptă să fie arestat, el a menţionat că „în viaţă trebuie să fii pregătit pentru orice”. Mai mult întrebat ce are în geanta pe care o are, acesta a răspuns că are: „Am trening, o carte, o cruce şi am şi ceva de mâncare”.

Întrebat ce părere are despre ultimele arestări, edilul Constanţei a răspuns: „Ştiţi cum i se spune Arestului Capitalei? Beciul Domnesc!”

Mai mult, la sediul DNA a fost dus şi afaceristul Sorin Strutinsky care se află în arest preventiv. El a fost trimis în judecată, fiind acuzat de trafic de influenţă, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la spălare de bani. 

ANI a cerut DNA să îl ancheteze pe Radu Mazăre

Pe 8 decembrie, ANI a cerut DNA să îl cerceteze pe Radu Mazăre pentru conflict de interese, după ce Primăria Constanţa a acordat contracte în valoare de aproape 4,6 milioane de euro firmelor Conpress Holding şi Soti Cable Neptun, al căror asociat este în relaţii comerciale cu Mazăre în alte opt societăţi.

„Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie cu privire la posibila săvârşire de către Radu Mazăre, Primar al Mun. Constanţa, a infracţiunii de conflict de interese, întrucât, în calitate de reprezentant al Mun. Constanţa, a semnat cinci contracte şi un acord cadru (cu cinci contracte subsecvente) încheiate între Primăria Constanţa şi două societăţi comerciale (S.C. Conpress Holding S.R.L. şi S.C. Soti Cable Neptun S.R.L.), care îl au ca asociat pe Strutinsky Sorin Gabriel, persoană cu care se află în relaţii comerciale în alte opt societăţi comerciale”, arăta ANI într-un comunicat de presă.

Surse judiciare precizau atunci că Radu Mazăre şi Sorin Gabriel Strutinsky sunt asociaţi în opt firme, respectiv SC Alliance Qwest Company SA, SC Comtex SA, SC Conpress Group SRL, SC Eurosantis Com Invest SA, SC Ideea Contrast SRL, SC Sigma Trading SRL, SC Silk Estate SA şi SC Xenoti SRL, potrivit Mediafax.

De asemenea, Mazăre, în calitate de primar, ar fi aprobat, în urma procedurii de selecţie a ofertelor, raportul de atribuire a contractului de finanţare din fonduri nerambursabile necesare susţinerii spectacolelor ce au fost organizate cu ocazia Evenimentului „Sărbători de Iarnă - Orăşelul Copiilor 2013”, încheiat între Primăria Constanţa şi S.C. Soti Cable Neptun S.R.L., societate care îl are ca asociat pe Sorin Gabriel Strutinsky, persoană cu care ar avea relaţii comerciale în alte opt societăţi comerciale.

ANI preciza că valoarea totală a contractelor acordate celor două societăţi comerciale este de 20.621.572, 49 de lei, fără TVA (aproximativ 4.582.571 de euro).

Potrivit Codul Penal al României, „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial [...] pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

De asemenea, potrivit legii pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, „sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite: b) folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”.

Inspectorii de Integritate precizează că l-au informat pe primarul Radu Mazăre despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.

Radu Mazăre, primar de de aproape 15 ani

Radu Mazăre este primar al municipiului Constanţa din 2000, fiind la al patrulea mandat succesiv.

Agenţia Naţională de Integritate a mai sesizat procurorii şi în noiembrie 2009 să facă verificări în cazul lui Radu Mazăre, tot pentru conflict de interese. Atunci, ANI arăta că s-a sesizat din oficiu, în urma publicării unor articole despre contracte de publicitate acordate de Primăria Constanţa unor parteneri de afaceri ai edilului.

ANI preciza atunci că, pe 12 noiembrie 2009, Radu Mazăre a mers cu avocatul acestuia la sediul ANI şi a pus la dispoziţia inspectorului de integritate trei contracte de servicii de publicitate media, încheiate de Primăria Constanţa cu o firmă a lui Sorin Strutinsky. Dosarul a fost trimis atunci de ANI la Parchetul Curţii de Apel Constanţa.

„Contractele au fost încheiate de către Municipiul Constanţa, în calitate de «Achizitor», prin reprezentantul legal Radu Mazăre şi SC Telegraf Advertising SRL Constanţa, în calitate de «Prestator», reprezentată de către Sorin Strutinsky, două având ca obiect executarea de servicii de «publicitate prin radio» pe o perioadă de căte un un an, iar cel de-al treilea servicii de publicitate media prin presa scrisă, pe o perioadă de 4 ani, valoarea totală a acestor contracte fiind în cuantum de 4.065.367,60 lei", arăta ANI.

În urma verificărilor făcute de ANI a rezultat că Primăria Constanţa, prin reprezentatul legal Radu Mazăre, a încheiat un contract în valoare de 2.689.076 lei (fără TVA) pentru „intermedierea executării serviciilor de publicitate TV", pe o perioadă de patru ani, cu SC Soti Cable Neptun SRL, reprezentată de Dan Dumitru Buleandra, pentru intermedierea serviciilor de publicitate TV, numai pe anul 2009 fiind alocată suma de 672.269 lei (fără TVA), „cu posibilitatea suplimentării în funcţie de alocaţiile bugetare disponibile".

ANI menţiona că Radu Mazăre a fost asociat în SC Telegraf Advertising SRL, alături de alţi asociaţi, printre care şi Sorin Strutinsky, până pe 20 martie 2002, când a cesionat acţiunile pe care le deţinea. În cadrul SC Telegraf Advertising SRL, Sorin Strutinsky deţinea atunci şi funcţia de administrator. De asemenea, Strutinsky era şi unul dintre administratorii SC Soti Cable Neptun SRL, iar printre asociaţii acesteia era şi SC Conpress Holding SRL.

Potrivit informaţiilor transmise atunci de ANI, Radu Mazăre şi Sorin Strutinsky erau asociaţi în firmele Conpress Advertising SRL, Conpress Holding SRL, Ideea Contrast SRL, Sigma Trading SA şi Conpress Group SRL.

Primarul Radu Mazăre spunea atunci că toate contractele pentru care ANI a decis că trebuie cercetate de Parchetul Curţii de Apel Constanţa au fost verificate de Agenţia Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), care a decis că sunt legale.

Primăria din Constanţa, amendată cu 45.000 de lei

ANRMAP arăta, la acea vreme, că a amendat Primăria Constanţa cu 45.000 lei pentru încălcarea legii achiziţiilor în cazul a cinci contracte de publicitate din perioada 2006-2009, iar raportul de control va fi transmis Curţii de Conturi şi DNA.

De asemenea, ANRMAP preciza că, la sesizarea Curţii de Conturi, a început pe 14 septembrie procedura de supraveghere pentru toate contractele de servicii de publicitate încheiate în perioada 2006-2009 de către Primăria Constanţa.

În august 2009, Agenţia Naţională de Integritate l-a găsit pe Radu Mazăre şi în incompatibilitate, întrucât, în perioada 23 aprilie - 6 noiembrie 2003, a avut atât funcţia de primar al municipiului Constanţa, cât şi pe cea de administrator al SC Nisipuri SA. ANI menţiona că Mazăre fusese numit administrator al acestei firme pe 4 noiembrie 1998.

Radu Mazăre a contestat raportul de evaluare al ANI privind incompatibilitatea sa şi a cerut Curţii de Apel Constanţa anularea documentului. Dosarul a ajuns ulterior la Curtea de Apel Galaţi, care în 22 iunie 2010 a dispus anularea raportului ANI. Decizia a fost contestată de ANI la instanţa supremă, care în 28 aprilie 2011 i-a dat dreptate lui Radu Mazăre şi a dispus definitiv anularea raportului de incompatibilitate.

Radu Mazăre mai este cercetat într-un dosar instrumentat de DNA, în care este acuzat că ar fi primit 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru ca acesta să câştige contractul privind construirea locuinţelor sociale din cartierul "Henri Coandă" din Constanţa. Mazăre mai este acuzat că nu a trecut în declaraţiile de avere din 2012 contul personal deschis la banca din Israel în care a primit, în septembrie 2011, 95.000 de euro de la Elan Schwartzenberg. În această cauză, Radu Mazăre este sub control judiciar şi are interdicţie de a părăsi ţara.

Mazăre, trimis în judecată de DNA în octombrie 2008

De asemenea, DNA l-a trimis în judecată pe primarul Radu Mazăre pe 28 octombrie 2008, într-un dosar privind atribuirea nelegală a unor terenuri, în care este acuzat alături de 36 de persoane, între care Nicuşor Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi din Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici.

Cele 37 de persoane sunt acuzate că au încălcat Legea 10/2001 privind persoanele îndreptăţite la restituire, termenul de depunere a cererilor, indisponibilizarea bunurilor restituibile în natură, competenţa de soluţionare a cererilor de restituire, întinderea suprafeţei revendicate. 

Prejudiciul în această cauză a fost estimat la aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro în dauna municipiului Constanţa, potrivit DNA.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Caracatiţa lui Mazăre. ANI cere DNA să-l ancheteze pe edilul Constanţei pentru contracte acordate tovarăşilor de afaceri

Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) cer Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) să îl cerceteze pe Radu Mazăre pentru conflict de interese, după ce Primăria Constanţa a acordat contracte în valoare de aproape 4,6 milioane de euro firmelor Conpress Holding şi Soti Cable Neptun, al căror asociat este în relaţii comerciale cu Mazăre în alte opt societăţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite