UPDATE Radu Mazăre şi omul de afaceri care i-ar fi dat mită 175.000 de euro, cercetaţi sub control judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radu Mazăre va fi cercetat în libertate, sub control judiciar. Aşa au decis, miercuri seara, magistraţii Curţii Supreme care astfel au respins cererea procurorilor DNA de arestare preventivă a edilului constănţean care este acuzat de luare de mită. Prin aceeaşi decizie, şi omul de afaceri Avraham Morgenstern, cel care i-ar fi dat 175.000 de euro primarului, a scăpat de cătuşe. Elan Schwartzenberg este cel care ar fi intermediat şpaga.

UPDATE Radu Mazăre va fi cercetat în libertate, sub control judiciar, la fel şi omul de afaceri Avraham Morgenstern, cel care i-ar fi dat 175.000 de euro primarului.

Decizia instanţei nu este definitivă.

Cine este magistratul care l-a eliberat pe Mazăre 

Magistratul Rodica Cosma, cea care a decis cercetarea celor doi sub control judiciar a făcut parte din Completul de cinci judecători al Curţii Supreme care a decis condamnarea lui Gigi Becali la doi ani de închisoarea cu executare în dosarul„Valiza”.

De asemenea, magistratul a făcut parte din completul care a hotărât achitarea lui Tudor Chiuariu în dosarul „Poşta Română”. În acel dosar, foştii miniştri Chiuariu şi Zsolt Nagy au fost acuzaţi de abuz în serviciu în formă calificată.

Rodica Cosma a judecat şi unul dintre dosarele în care era acuzat fostul premier Adrian Năstase, respectiv dosarul „Zambaccian”, însă nu a făcut parte din completul care a pronunţat sentinţa de condamnare.

Totodată, magistratul a făcut parte şi din completul care a respins definitiv contestaţia formulată de Adrian Papahagi, Mihail Neamţu şi Augustin Ofiţeru împotriva deciziei procurorului de neîncepere a urmăririi penale faţă de Victor Ponta. Prim-ministrul a fost acuzat că ar fi plagiat 113 pagini din cele 292 ale lucrării „Răspunderea în dreptul internaţional umanitar”.

UPDATE Instanţa Curţii Supreme a rămas în pronunţare

UPDATE Radu Mazăre a fost adus la Curtea Supremă. Potrivit unor surse apropiate anchetei, omul de afaceri Elan Schwartzenberg este suspectat că ar fi intermediat afacerea dintre edil şi israelianul Avraham Morgenstern care i-ar fi dat mita.

Alături de Mazăre va fi prezentat judecătorilor pentru a fi arestat şi Avraham Morgenstern, reprezentant al unei societăţi comerciale, cel care i-ar fi dat mita primarului. Surse judiciare au precizat că în acelaşi dosar este cercetat şi senatorul Alexandru Mazăre, fratele primarului.

Conform ordonanţei de reţinere DNA, Radu Mazare a primit suma de 175.000 de euro pentru a facilita câştigarea unei licitaţii de construcţie a unor locuinţe modulare de către compania lui Morgenstern Avraham.

Banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi off shore, conturi deschise la bănci din străinătate, în jurisdicţii cunoscute pentru condiţiile restrictive privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală.

În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazăre Radu a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuţiilor sale de serviciu (ex. iniţierea unor hotărâri de consiliu local, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziţie sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Morgenstern Avraham).

Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în favoarea firmei respective, au fost cele, prin care, la solicitarea inculpatului Morgenstern Avraham, a fost aprobată creşterea valorii contractului de achiziţie cu suma de 3.722.910 lei fără TVA – circa 900.000 de euro, în urma unei hotărâri a consiliului local, iniţiată de primarul Mazăre Radu Ştefan, se arata in comuncatul DNA.

image

Ordonanţa de reţinere a fost emisă aseară. La ieşirea din sediul DNA, cu cătuşele la mâini Radu Mazăre a strigat „Am făcut case la săraci şi uite cu ce m-am ales. Ruşine, Băsescu” şi a declarat că „dacă primeam bani construiam scump, nu ieftin”. De asemenea, primarul Constanţei a caracterizat acuzaţiile procurorilor ca fiind „politice”.

12 percheziţii au precedat ridicarea lui Mazăre

Procurorii şi-au început ziua de ieri cu 12 descinderi simultane la adrese din Constanţa, Dâmboviţa şi din Bucureşti. „Toate percheziţiile au fost făcute la locuinţele unor suspecţi de corupţie. Mai puţin una, care a fost efectuată la sediul unei instituţii publice“, au explicat procurorii. 

Era vorba despre Primăria Constanţa unde anchetatorii au stat mai bine de 9 ore. De aici procurorii au plecat cu mai multe cutii cu documente. Tot acte au luat şi de la locuinţa din Mamaia a edilului. Pentru că Radu Mazăre se afla în Capitală în momentul în care anchetatorii au descins la locuinţa sa, anchetatorii au fost suprevegheaţi îndeaproape de cei doi avocaţi ai acestuia, unul dintre apărători fiind Marius Mocanu, care îl reprezintă şi pe preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constanţa.

Radu Mazăre se afla în tot acest timp la Bucureşti. El a fost ridicat de mascaţi de pe terasa unui restaurant din parcul Herăstrău.

Primăria Constanţa, dispusă la colaborare

Primăria Constanţa a confirmat oficial ieri, printr-un comunicat de presă, că percheziţiile DNA vizează construirea cartierului social Henri Coandă. Primarul anunţase din data de 24 martie că procurorii i-au cerut din scurt toate documentele legate de acest proiect.

„O echipă de procurori de la DNA Bucureşti au descins dimineaţă, la orele 8.00, la sediul Primăriei Municipiului Constanţa. Procurorii au solicitat mai multe documente privind proiectarea şi procedurile de achiziţii referitoare la construirea campusului social Henri Coandă. Reamintim că în primă fază a acestui proiect s-au construit 906 unităţi locative (garsoniere şi apartamente) modulare destinate nevoiaşilor. Garsonierele şi apartamentele sunt dotate cu pat şi saltea, minifrigider, plită electrică, chicinetă şi toaletă cu duş. De asemenea, s-au construit o cantină socială, cabinet medical, locuri de joacă şi parcări, precum şi o biserică. Valoarea totală a investiţiei este 30,945 milioane lei. Documentele solicitate sunt pregătite şi vor fi predate în scurt timp celor de la DNA“, a transmis Primăria Constanţa.

image

ANI verifică averea primarului Radu Mazăre

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a declanşat marţi procedura de verificare a modului în care Radu Mazăre şi-a dobândit averea în ultimul mandat de primar al Constanţei, în perioada 2012-2014.

În ultima declaraţie de avere depusă în iunie 2013, primarul din Constanţa a menţionat că deţine un apartament în Bucureşti de 184 mp, o cotă de 4% din două terenuri intravilan din Capitală, precum şi un teren extravilan de 1,7 ha, obţinut în anul 2012, prin concesiune, în Republica Madagascar.

De asemenea, el mai are în proprietate o şalupă cu motor Bayliner şi o remorcă Peridoc, ambele cumpărate în anul 2001.

Tot în declaraţia de avere, Radu Mazăre a trecut că deţine 287.000 euro cash şi un card de debit cu 5.000 euro.

În plus, primarul a declarat plasamente şi împrumuturi acordate mai multor societăţi comerciale unde deţine acţiuni: SC Sigma Trading SA, SC Ideea Contrast SRL, SC Comtext SA, SC Nisipuri SA, SC Xenoti SRL, SC Conpress Group SRL, SC Royal Distribution Services SRL, dar şi un împrumut de 600.000 euro acordat unei persoane fizice — Ioanis Poulos Skantzikas.

La capitolul venituri, el a menţionat un salariu anual de 33.909 primit de la Primăria Constanţa şi 60.000 euro obţinuţi în urma vânzării de acţiuni de la Enterprises Inc of Monrovia Grecia.

Radu Mazăre s-a mai aflat în atenţia ANI în anul 2009, când a fost declarat în stare de incompatibilitate, deoarece a ocupat, în perioada 23 aprilie — 6 noiembrie 2003, funcţiile de primar şi administrator al unei firme.

Edilul a atacat atunci raportul de evaluare întocmit de ANI şi a avut câştig de cauză, în urma unei decizii a Curţii de Apel Galaţi din iunie 2010.


Radu Mazăre, reţinut de DNA. Edilul este acuzat că a primit 175.000 de euro mită

La mai puţin de trei săptămâni de la momentul în care procurorii anticorupţie cereau arestarea şefului Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constantinescu, marţi a venit rândul edilului constănţean Radu Mazăre să fie ridicat de mascaţi. Acesta a fost reţinut de DNA pentru 24 de ore.

Mazăre, acuzat de luare de mită. Procurorii îl duc în arest pentru 24 ore. Primarul a luat şpagă 175.000 euro de la un afacerist

Radu Mazăre este acuzat de luare de mită. Procurorii DNA Bucureşti l-au reţinut pe primar pentru 24 ore. El urmează să fie prezentat magistraţilor cu propunere de arestare preventivă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite