Radu Ciuceanu, îmbogăţit de anticomunism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radu Ciuceanu (82 de ani) trebuie să primească de la statul român daune în valoare de 600.000 de euro pentru chinurile îndurate în temniţele comuniste.

Suma câştigată de Ciuceanu este cea mai mare despăgubire acordată, până în prezent, de o instanţă în procesele privind daunele cerute în baza Legii privind condamnările cu caracter politic. Decizia dată de Tribunalul Bucureşti poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.  

Citiţi şi:

Brandul „Ceauşescu" i-a învins pe Hitler, Stalin şi Mussolini
Radu Ciuceanu:„Dacă Stalin mai trăia, poate scăpam de comunişti"

Radu Ciuceanu - în prezent directorul Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului - a fost închis timp de 15 ani în penitenciarele Piteşti, Craiova, Jilava, Văcăreşti, Dej, Ploieşti şi Gherla, fiind arestat pentru prima dată la vârsta de 20 de ani.

„Suferinţele nu pot fi cumpărate"

„Suferinţa mea nu poate fi convertită într-o măsură materială. Nu poţi cuantifica 15 zile închis la izolatorul din Penitenciarul Gherla sau o oră de bătaie dată la Piteşti de Eugen Ţurcanu sau de Alexandru Popa Ţanu. De asemenea, suferinţele unei generaţii întregi nu pot fi cumpărate cu tot aurul din lume", ne-a declarat istoricul, fost deputat PNL în perioada 1990 - 1992 şi fost deputat PRM în mandatul 2000-2004.

De când a câştigat acest proces, Radu Ciuceanu se gândeşte ce va face cu banii, în cazul în care această hotărâre judecătorească va rămâne definitivă. „De unde eram foarte liniştit, acum stau noaptea şi mă întreb ce voi face cu aceşti bani", a subliniat Ciuceanu. El spune că se va îngriji de memoria mamei sale şi a inginerului Cristea Mateescu, unul dintre membrii marcanţi ai Mişcării Naţionale de Rezistenţă din Oltenia, iar o parte din bani îi va dona Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului.

„Nu am să o pot uita niciodată pe tovarăşa Florica Ionescu, membră a Partidului Comunist Român, care lucra muncitoare undeva pe la uzinele Vulcan. Această femeie ţinea ascuns, în subsolul casei ei din strada Caragea Vodă nr. 15, tot armamentul nostru. Sper să-i pot ridica măcar o placă memorială", ne-a mai relatat Radu Ciuceanu.

Experimentul Piteşti

Istoricul Radu Ciuceanu a fost arestat în anul 1948, după ce a activat timp de doi ani în Mişcarea Naţională de Rezistenţă Anticomunistă din Oltenia. El a fost condamnat la 15 ani de temniţă grea, ca şef de lot, alături de generalul Ioan Carlaonţ, pentru că ar fi pus bazele „unei organizaţii subversive cu caracter terorist, au achiziţionat armament, muniţie şi explozibil, cu scopul de a înlătura regimul şi de a lupta împotriva Uniunii Sovietice, prin acţiuni de sabotare şi insurecţie". În timpul detenţiei, Ciuceanu a trecut prin „experimentul" de la  Piteşti şi prin demascările de la Gherla.

În 1963 a fost eliberat, dar a fost şicanat permanent de ofiţerii Securităţii, reuşind cu greu să se angajeze ca muncitor zilier. Radu Ciuceanu a fost vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor (1990-1992) şi preşedinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor a Camerei Deputaţilor (2000-2004).

"De unde eram foarte liniştit, acum stau noaptea şi mă întreb ce voi face cu aceşti bani."
Radu Ciuceanu
preşedinte INST

Ion Diaconescu vrea 18 milioane de euro

Fostul lider ţărănist Ion Diaconescu cere şi el despăgubiri de la statul român pentru suferinţele îndurate în puşcăriile comuniste. Diaconescu a înaintat în acest sens o cerere la Tribunalul Bucureşti - prin intermediul avocatului său, fostul premier Victor Ciorbea.

Suma cerută de fostul preşedinte al PNŢCD - 18 milioane de euro  - este cea mai mare solicitată până în prezent în baza Legii privind condamnările cu caracter politic şi măsurile administrative asimilate acestora, pronunţate în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989.

În februarie 1949, Ion Diaconescu a fost condamnat la 15 ani de muncă silnică, cinci ani degradare civică şi confiscarea întregii averi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite