Rachetele Patriot de ultimă generaţie ajung în România. Identice cu cele pe care Armata SUA va începe să le folosească în operaţiuni din acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raytheon International va furniza României sisteme de apărare antiaeriană şi antirachetă Patriot din ultima generaţie a declarat, ieri, Mike Ellison, Country Manager al companiei pentru România. Practic, aceste sisteme sunt acum în curs de fabricaţie şi sunt identice cu cele care sunt livrate către Departamentul American al Apărării.

Concret, este vorba de varianta cu hardware şi software PDB-8 pe care Armata Statelor Unite va începe să o folosească în operaţiuni din acest an.

Ellison a subliniat că această colaboare dintre România şi Raytheon are un rol esenţial în întărirea flancului estic al NATO, în contextul în care Europa se află într-un moment foarte delicat.„Europa se confruntă, în prezent, în domeniul securităţii, cu cele mai mari provocări de la căderea Zidului Berlinului, în 1989”, a spus Ellison.

Cu această achiziţie, România a intrat în clubul select format din ţări precum Germania, Grecia, Israel, Japonia, Kuweit, Olanda, Qatar, Arabia Saudită, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Emiratele Arabe Unite şi, evident, Statele Unite care au în dotare astfel de rachete. 

Folosit cu succes în peste 250 de operaţiuni de luptă

Conform lui Mike Ellison cinci din aceste ţări au folosit Patriot cu succes în peste 250 de operaţiuni de luptă. Pentru îmbunătăţirea sistemului, Raytheon International a efectuat peste 3.000 de teste la sol mai mult de 1.500 de teste de zbor.  

                       

Reprezentantul Raytheon susţine că sistemul este eficient împotriva rachetelor balistice şi de croazieră, în lupta cu dronele sau avioanele inamicului oferind comandanţilor posibilitatea să aleagă din trei tipuri de muniţie, în funcţie de ţintă.

Iar România va cumpăra şapte unităţi modernizate Patriot constând în şapte seturi de radare AN/MPQ-65, şapte staţii de control AN/MSQ-132, 13 grupuri de antenă, 28 de staţii lansatoare M903, 56 de rachete Patriot MIM-104E, 168 de rachete Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3) şi şapte generatoare de energie electrică EPP III. România va mai achiziţiona în acest pachet echipamente de comunicaţii, instrumente şi echipamente de testare, echipament de suport, documentaţie tehnică, echipament de instrucţie, piese de schimb, dar şi servicii de instruirea personalului, de suport tehnic şi logistic şi elemente aferente acestuia. Valoarea totală a programului se ridică la 4,64 miliarde de dolari.

Aerostar va produce componente pentru Patriot. Urmează Romaero

Mike Ellison susţine că Raytheon este direct interesat să colaboreze cu firme româneşti din industria de profil pentru furnizarea de componente pentru Patriot. Cu societatea Aerostar SA din Bacău sau făcut deja paşi mari în acest sens. Compania românească este pe punctul de a ajunge furnizor de piese pentru radarul sistemului de rachete Patriot. Partea americană a cerut mai multe informaţii despre piese prelucrate şi piese mecanice pentru radarul Patriot care ar pot fi fabricate la Bacău. Asta după ce. în octombrie 2017, Raytheon a semnat un Memorandum de Înţelegere cu Aerostar S.A.

Mai mult, Mike Ellison sustine că  Raytheon se află în momentul de faţă în proces de negociere pentru semnarea de noi Memorandumuri de Înţelegere cu mai multe companii româneşti. Romaero este compania românească cu cele mai mari şanse de a semna un astfel de Memorandum, putând deveni un al doilea producător autohton care livrează piese componente pentru sistemele Patriot.  

Jucători importanţi la BSDA

Ademeniţi cu bugetele mari de înarmare anunţate de Ministerului Apărării Naţionale (MApN), aproape toţi jucătorii importanţi din industria de apărare la nivel global au venit la  Black Sea Defense & Aerospace (BSDA) 2018, expoziţie şi conferinţă internaţională dedicată apărării, care are loc la Bucureşti, în perioada 16-18 mai. Practic, banii puşi la bătaie pentru dotarea Armatei Române au făcut BSDA 2018 să nu semene cu ediţiile anterioare în care numai anunţata dotare a Forţelor Aeriene cu avioane multirol a adus la Bucureşti toţi marii producători din domeniu. În acest moment MApN a anunţat că lansează mai multe proiecte majore de înarmare (corvete, rachete de mai multe feluri, submarine, blindate, elicoptere multirol şi de atac) aşa că producătorii cu notorietate nu au vrut să lipsească de la Bucureşti.

Este vorba de coloşi precum Airbus Helicopters, Rheinmetall Defence, Elbit Systems, Fincantieri, Damen Shipyards, General Dynamics European Land Systems, Caterpillar Defense, Bell, Lockheed Martin, Raytheon Company,  sau Textron Systems Corp. Astfel, pe lângă cele 150 de companii româneşti, la târg sunt prezenţi producători de profil din peste 25 de ţări. În 2018, cheltuielile pentru achiziţii de echipamente militare sunt de 8,107 miliarde lei (credite de angajament) şi 5,363 miliarde lei (credite bugetare), adică în total 13,470 de lei (2,9 miliarde de euro). Asta în condiţiile în care bugetul total al MApN în 2018 este de 18,164 miliarde lei. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite