Putin susţine că vrea relaţii „reciproc avantajoase” cu România. Mesajul adresat Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

Preşedintele rus Vladimir Putin susţine că este deschis unui dialog cu România, pentru dezvoltarea de „relaţii reciproc avantajoase”.

Liderul de la Kremlin mai spune că vede un potenţial bun de cooperare cu România în regiunea Mării Negre.

„Ne bazăm pe dezvoltarea unor relaţii reciproc avantajoase cu România. Suntem gata să conlucrăm la intensificarea legăturilor noastre politice, economice şi umanitare. Există un potenţial bun de cooperare în regiunea Mării Negre”, a declarat Putin marţi cu ocazia acreditării a 23 de ambasadori în Rusia, printre care Cristian Istrate, din partea României, şi Vladimir Golovatiuc, din partea Republicii Moldova.

Preşedintele rus a avut un mesaj şi pentru Chişinău, menţionând aşa-zise „valori spirituale comune” şi reiterând dorinţa sa de acordare a unui „statut special” pentru Transnistria, regiune din estul Republicii Moldova care a încercat să se separe la începuturile anilor 1990 printr-un război susţinut de Moscova.

„Relaţiile cu Republica Moldova se bazează pe o prietenie tradiţională şi pe împărtăşirea unor valori spirituale comune de către naţiunile noastre. Anul acesta vom marca 20 de ani de la Tratatul bilateral de Prietenie şi Cooperare. Vom continua să promovăm căutarea unei soluţii corecte pentru Transnistria şi a unui acord care să-i acorde un statut special, cu garanţii solide, bazat pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”, a declarat Putin.

Relaţiile dintre România şi Rusia au fost marcate recent de un scandal diplomatic cu implicaţii de spionaj. Mai exact, Bucureştiul l-a expulzat pe adjunctul ataşatului militar al Rusiei în România, Aleksei Grişaev, care a desfăşurat activităţi incompatibile cu statutul de diplomat. Rusia a răspuns expulzând un diplomat român.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite