Puşcărie de vis pentru Cristi Borcea: gardienii i-au devenit slugi personale, celulă mobilată şi post telefonic privat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nabab în libertate, nabab şi după gratii. Este, pe scurt, povestea lui Cristian Borcea, închis la Poarta Albă. Gardienii au fost, practic, slugile fostului şef de la Dinamo, făcând tot ce era nevoie ca să nu-i lipsească absolut nimic. Un control făcut la Poarta Albă s-a soldat doar cu demiterea directorilor, care nu au fost însă excluşi din sistem.

Scurtarea pedepselor pentru cărţile scrise în spatele gratiilor nu a fost singurul privilegiu nemeritat acordat de funcţionarii statului VIP-urilor aflate în puşcărie. Cei care au fost vedete în libertate şi-au păstrat acest stat şi în spatele gratiilor.

Condamnat la 6 ani şi 4 luni de închisoare în „Dosarul Transferurilor“, Cristian Borcea a trăit la Penitenciarul Poarta Albă la fel ca în vila din Pipera. Asta cu complicitatea personalului închisorii. O arată un raport al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).
În document se scrie negru pe alb că deţinutul a beneficiat de un regim privilegiat din partea şefilor închisorii, regim inimaginabil pentru puşcăriaşii de rând.
Cu toate acestea, sancţiunile aplicate în acest caz au fost neverosimil de blânde. Directorii au plătit cu funcţia, dar au rămas în continuare în sistem.

Oficiali din Ministerul Justiţiei au explicat pentru „Adevărul“ ce măsuri au fost luate. Astfel, în urma unei note constatatoare întocmită de ANP, s-a propus sesizarea in rem a organelor de cercetare penală (Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa) şi sesizarea comisiei de disciplină din cadrul MJ  în cazul directorului Penitenciarului Spital Poarta Albă, pentru neglijenţă în serviciu.

De asemenea, s-a mai dispus încetarea împuternicirii şi sesizarea comisiei de disciplină din cadrul ANP pentru  directorul adjunct pentru Siguranţa Deţinerii şi Regim Penitenciar, directorul adjunct pentru Probleme Medicale, şeful biroului logistică şi medicul unităţii penitenciare.

„Ca urmare a sesizării făcute, a fost schimbată conducerea Penitenciarului Spital Poarta Albă -  director, director adjunct siguranţa deţinerii şi regim penitenciar, director adjunct pe probleme medicale şi şef birou logistic - şi au fost aplicate sancţiuni disciplinare pentru opt funcţionari publici cu statut special“, a explicat responsabilii MJ.

Gardienii, slugile lui Borcea

Cristian Borcea avea „intrările“ făcute la Penitenciarul Poarta Albă cu mult înainte să fie încarcerat aici. Astfel, şeful de la Dinamo a premeditat totul. Anticipând că va primi o pedeapsă cu executare, Borcea s-a grăbit să-şi ia viză de flotant la Constanţa. Aceeaşi manevră au făcut-o şi fraţii Giovani şi Victor Becali, condamnaţi şi ei în dosarul Transferurilor.

Aşa că, după pronunţarea sentinţei, cei trei au fost săltaţi de poliţişti de la noile domicilii şi încarceraţi la Poarta Albă. Odată ajuns aici, lui Borcea nu i-a lipsit aproape nimic din ce avea în libertate.

Pentru a se face utili fostului şef de la Dinamo, conducerea Penitenciarului Poarta Albă i-a renovat celula, dotând-o ca pe o cameră de hotel: mochetă pe jos, televizor plasmă, frigider, calorifere electrice pe perioada iernii. Evident, de nota de plată s-a ocupat „oaspetele“. 

Ca să se menţină în formă, Cristian Borcea a cerut, iar gardienii au adus, echipamente de fitness.
El a putut să facă mişcare cu ajutorul unei benzi de alergat şi a unei biciclete medicinale. Borcea a primit chiar şi o cheie pentru a avea acces la un telefon instalat special pentru el în zona spălătoriei, în care ar fi trebuit să lucreze. Potrivit anchetei, Borcea ar fi vorbit la telefon chiar şi şi după ce se dădea stingerea, câte 50-70 de minute. El nu s-a omorât nici cu munca, dar i-a fost pontată activitatea, pentru a i se asigura reducerea pedepsei.

Ca să nu ducă lipsa femeilor din viaţa sa, Cristian Borcea a beneficiat şi de vizite peste numărul celor permise de regulament.
Ancheta ANP a relevat faptul ca în celula lui Borcea nu s-au efectuat niciodată controale şi că acesta avea în celula parfumuri şi alte produse la care alţi deţinuţi nu au acces.

Borcea scriitorul

Spre deosebire de alţi deţinuţi ceelebri, în penitenciar Cristian Borcea s-a preocupat mai mult de plăcerile trupului, decât de cele ale spiritutului. Tratat ca un adevărat nabab după gratii, fostul şef de la Dinamo nu s-a omorât cu scrisul. Poate şi faptul că a terminat liceul la seral abia la 26 de ani a cântărit destul de greu.

În circa un an şi jumătate de detenţie, Borcea a scris o carte de 150 de pagini, intitulată pompos „Am fost preşedintele unui vis, Dinamo Bucureşti“.
Cel care i-a îndrumat paşi în literatură şi a girat caracterul ştiinţific al lucrării a fost profesorul universitar doctor Viorel Cojocaru, de la Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport.
O „lucrare ştiinţifică“ în care autorul apare pozat cu ochelari de soare la ochi şi cu trabuc în gură. „Este încercarea mea de a-mi oferi experienţa, de a-i învăţa şi pe alţii ce înseamnă să conduci un club de fotbal în România“, notează Borcea în carte.

Pe alocuri, lucrarea depăşeşte marginile gazonului pentru a interfera cu sfera culturală. Borcea a inserat câteva citate din Regina Elisabeta a II-a şi din Oscar Wilde, apoi, pe aceeaşi pagină, se autodefineşte „cum se spune în limbaj de cartier - băiat de asfalt“. Nu lipsesc nici amintirile din tinereţe: vânzarea de butelii şi căratul de mărfuri din Turcia. „Aceşti ani au fost, de fapt, piatra de temelie a educaţiei mele ca om de afaceri“, a scris Cristian Borcea.

Regim privilegiat pentru vedete

Cazul lui Cristian Borcea nu este unul singular. Un caz similar a fost înregistrat în 2005, atunci când directorul penitenciarului Rahova, Carmen Mihail a fost demis din funcţie după controlul dispus de ministrul Justiţiei cu privire la tratamentul preferenţial aplicat lui Miron Cozma.
„Luceafărul Huilei” îşi stabilea singur programul în penitenciar, avea acces la spaţii interzise altor deţinuţi, juca biliard la club când voia şi avea propriul său frigider unde ţinea băuturile.  În celulă avea televizor şi jocuri video, dar şi un acvariu impunător. Deşi uniforma era obligatorie în 2005, Cozma se îmbrăca cum voia el, avea acces la telefoane mobile, pe care le folosea să-şi dirijeze afacerile.

O vreme, a crescut în penitenciar chiar şi porumbei. Mai mult, conducerea închisorii i-a permis lui Cozma să-şi amenajeze în curte un teren de fotbal-tenis. Fostul lider al minerilor era cel care organiza echipele şi stabilea cine joacă şi cine nu, în funcţie de sumele de bani şi de bunurile pe care le primea de la deţinuţi. „Luceafărul Huilei” îşi alegea singur colegii de celulă, după ce s-a certat cu fostul colonel SPP, Gheorghe Truţulescu. La comanda lui Cozma, locul acestuia a fost luat imediat de interlopul Ion Titişor, zis „Fane Spoitoru”, cu care „luceafărul“ empatiza mai bine.

Ancheta la Penitenciarul Rahova a fost demarată după ce un gardian a dezvăluit presei că Miron Cozma ajunsese să-i terorizeze şi pe agenţi: „I-a umflat ochiul unui ofiţer, apoi l-a lovit pe comandantul secţiei”. Un an mai târziu, un caz aproape identic s-a înregistrat la Drobeta Turnu Severin, cu fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru, iar directorul penitenciarului, Vasile Burcu, a fost revocat din funcţie. Era vorba de recompense primite pe nedrept de Bivolaru, şi de vizite care nu erau trecute în actele oficiale. Ce mai flagrantă „vizită”, a fost cea făcută de maneliştii Adi de la Vâlcea şi Vali Vijelie, care împreună cu formaţia lor au cântat pentru zeci de deţinuţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite