Puiu Popoviciu, prima declaraţie din Londra: „Voi veni în România când se vor respecta drepturile omului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Milionarul Puiu Popoviciu, condamnat la 7 ani în dosarul „Ferma Băneasa”, a declarat că va veni în ţară doar atunci când se vor respecta drepturile omului. El a fost filmat de postul Antena 3 în momentul în care s-a prezentat la o secţie de poliţie din Londra, măsură în cadrul procedurii de cauţiune.

”Nu am nimic de spus. Când e cazul să declar ceva am să vă anunţ”, a afirmat Puiu Popoviciu, potrivit Antena 3.

Milionarul Gabriel „Puiu” Popoviciu (58 de ani), condamnat la 7 ani de închisoare în dosarul „Ferma Băneasa”  a plătit o cauţiune de 200.000 de lire sterline, pentru a nu fi încarcerat în arestul  London Motropolitan Police. Afaceristul trebuie să se prezinte de trei ori pe săptămână la o secţie de poliţie din Londra şi a fost obligat să poarte o brăţară electronică de supraveghere.

Milionarul a  surprins pe toată lumea luni dimineaţă atunci când a venit împreună cu avocatul său şi s-a predat poliţiei londoneze. El era dat în urmărire internaţională după ce Curtea de Apel Bucureşti a emis, la cererea Poliţiei, un mandat european de arestare pe numele acestuia. Popoviciu fusese condamnat definitiv pe 2 august, astfel că el s-a sustras executării pedepsei timp de 12 zile.

Surse judiciare au explicat şi unul dintre motivele pentru care Popoviciu s-a predat: London Motropolitan Police l-ar fi citat anterior la adresa furnizată de către poliţiştii români, după ce aceştia îl localizaseră pe omul de afaceri. Pe de altă parte, fostul şef al SIE, Cătălin Harnagea, crede că Popoviciu va încerca să convingă autorităţile britanice să îşi ispăşească pedeapsa acolo, în condiţiile în care ar fi cerut cetăţenia britanică şi are şi rezidenţă în Londra. „Probabil o să aibă un regim deschis, însemnând un arest la domiciliu, sau un arest pe un areal delimitat de autorităţile britanice, cu un dispozitiv pe care trebuie să-l poarte non-stop”, a explicat, la TVR, Harnagea. Potrivit mass-media, Popoviciu are un apartament luxos în centrul Londrei, într-o vilă situată chiar în vecinătatea ambasadei SUA.

„Când te predai nu mai conteşti măsura”

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a arătat că în momentul în care autorităţile române vor avea toată documentaţia, vor fi demarate procedurile legale pentru aducerea în ţară a lui Popoviciu. Conform lui Toader, adunarea documentelor şi trimiterea acestora la Londra durează foarte puţin din punctul de vedere al MJ. Toader a precizat că, în momentul în care va fi strânsă toată documentaţia pentru aducerea în ţară a omului de afaceri, vor începe procedurile legale. Potrivit procedurii, oficiali români trebuie să trimită instanţei din Londra sentinţa de condamnare şi mandatul european de arestare, ambele documente fiind traduse în engleză.

Ministrul Justiţiei a arătat că dacă milionarul s-a predat, aceasta înseamnă că nu va contesta măsura decisă în cazul său. „E o chestiune personală. Nu pot să fac astfel de aprecieri, dar pentru bunul mers al justiţiei, apreciez ca fapt bun. (...) Atunci când te predai nu mai conteşti măsura. În cazul Ghiţă a fost invers. A fost identificat, reţinut, după care a contestat”, a declarat Tudorel Toader.

Cazul lui Sebastian Ghiţă

Fostul deputat PSD, Sebastian Ghiţă, a fost localizat şi reţinut la Belgrad (Serbia) în noaptea de 13 spre 14 aprilie 2017, iar ulterior a fost plasat în arest preventiv. Ghiţă avea permis de conducere şi buletin de Slovenia şi era împreună cu fratele său în momentul capturării. El a fost eliberat din arest pe 26 mai, în schimbul unei cauţiuni de 200.000 de euro.

Spre deosebire de Popoviciu, care este condamnat definitiv, Ghiţă a fost arestat la solicitarea României în baza a 3 mandate de arestare preventivă emise în lipsă. Fostul deputat este cercetat sau  judecat în 5 dosare pentru fapte de corupţie. În 19 mai, Ghiţă a fost fost audiat la Curtea Supremă din Belgrad ca urmare a cererii de extrădare formulată de autorităţile române. Ghiţă se opune extrădării şi invocă persecuţii politice.

Alexander Adamescu, tot la Londra

Un caz similar cu al lui Sebastian Ghiţă este cel al lui Alexander Adamescu, fiul milionarului Dan Adamescu. Pe numele acestuia instanţa supremă a emis, pe 26 mai 2016, un mandat de arestare preventivă în lipsă. Este vorba de un dosar în care este acuzat că, împreună cu tatăl său, omul de afaceri Dan Adamescu, a dat mită 15.000 de euro şi 23.000 de lei judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, de la Tribunalul Bucureşti, pentru soluţii favorabile în dosare de insolvenţă.

Alexander Adamescu a fost prins de poliţiştii din Londra în 13 iunie 2016, în jurul orei 18.00, în zona Norfolk Place, în baza unei informaţii date de Poliţia Română. El  a fost eliberat pe cauţiune în 14 iunie 2016 de o instanţă din Londra, fiind obligat să poarte în permanenţă pe picior o brăţară de localizare, până când va fi soluţionată cererea autorităţilor române de extrădare. Fiul lui Adamescu susţine că este nevinovat, iar în cazul său este vorba de un proces politic.  

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite