Prună: România, în pericol de a plăti 80 de milioane euro din cauza condiţiilor din penitenciare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România este în pericol să plătească aproximativ 80 de milioane de euro pe an deţinuţilor
România este în pericol să plătească aproximativ 80 de milioane de euro pe an deţinuţilor

România este în pericol să plătească aproximativ 80 de milioane de euro pe an deţinuţilor, dacă CEDO va da o decizie pilot prin care să sancţioneze condiţiile din penitenciare care încalcă drepturile deţinuţilor, a declarat marţi ministrul Justiţiei, Raluca Prună, şi a precizat că Guvernul a adoptat un Memorandum prin care a solicitat CEDO să amâne luarea unei hotărâri.

”În România ar putea fi 4 euro pe zi la 28.000 de persoane, după estimările noastre ar fi 80 de milioane de euro pe an pentru neconformitatea condiţiilor din penitenciar. (...) Guvernul a adoptat un Memorandum prin care a solicitat Curţii Europene a Drepturilor Omului să amâne puţin luarea unei decizii pilot, pentru că aceasta ar însemna un cost foarte mare pentru statul român. Am scris acest Memorandum cerând îngăduinţă să nu se pronunţe încă o decizie pilot, timp în care în 8 săptămâni am spus că vom trimite un calendar cu măsuri exacte, măsuri la care ne putem angaja pentru îmbunătăţirea situaţiei la nivelul penitenciarelor din România”, a declarat, marţi, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, la Comisia de abuzuri a Camerei Deputaţilor.

Ea a prezentat şi soluţiile la care s-a gândit atât pe termen lung, cât şi pe termen scurt şi mediu.

”Soluţia pe termen lung ar fi inclusiv construirea şi repararea infrastructurii penitenciare şi construirea de noi penitenciare, însă cred că suntem cu toţii de acord că aceasta este o măsură pe termen lung, deşi dacă am avea astăzi un miliard de euro probabil că nu o să avem cele două penitenciare mai devreme de 7 ani şi, chiar dacă le-am construi, aceste două penitenciare ar însemna 2.000 de locuri. Noi avem un deficit în jur de aproape 9.000 de locuri, deci nouă ne trebuie nouă penitenciare. Aceasta este o soluţie pe termen lung”, a precizat Prună.

Ministrul a spus că pe termen scurt pot fi rezolvate alte probleme, de ordin administrativ şi managerial, la nivelul fiecărui penitenciar.

"E nevoie de identificarea unor soluţii ca persoanele condamnate să poată munci şi să primească un beneficiu şi să contribuie la o mai bună stare mentală a acestora. Acele persoane trebuie recuperate de societate, nu pierdute pentru totdeauna”, a adăugat ministrul, precizând, totodată, că doreşte dezvoltarea sistemului de probaţiune, prin care consilierii de probaţiune stabilesc o relaţie directă cu cei condamnaţi.

”Noi credem că suplimentarea numărului de posturi la probaţiune care ar permite şi judecătorilor din această ţară ca în condiţii de siguranţă să trimită persoanele condamnate sub controlul unui consilier de probaţiune în loc să le trimitem într-un regim penitenciar care mai are multe de făcut, credem că asta ar rezolva pe termen scurt şi mediu problema”, a adăugat Prună.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite