Prună, despre amnistie: „Turcia a făcut o graţiere pentru a-şi rezolva problema suprapopulării din penitenciare, iar în 11 luni, penitenciarele s-au umplut”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat în cadrul unei intervenţii telefonice, că este conştientă de problemele grave din sistemul penitenciar din România şi a punctat că aceste probleme există de 26 de ani, iar schimbările nu se pot face de pe o zi pe alta. Pe de altă parte, Prună a recunoscut că nu poate schimba conducerea ANP, dar a decis să conlucreze cu această instituţie, în primul rând pentru interesul deţinutului.

În schimb, Prună a mai afirmat că graţierea se poate da doar printr-o lege, fiind necesară o analiză preliminară. Ministrul a mai completat, în acest sens, că a avut două întâlniri cu cei de la CEDO, urmând ca în România să aibă loc şi o dezbatere pe această temă. Prună a mai afirmat că a rămas marcată, în urma vizitelor pe care le-a făcut în penitenciare, adăugând: „Nu am dormit nopţile, sunt şi eu om”. Declaraţiile au fost făcute într-o emisiune la Realitatea TV.

„Bună seara. Da, am dorit să intervin pentru că emsiunea a început foarte în forţă, este datoria mea de ministru să clarific nişte lucruri, aţi întrebat dacă mă distrez cu prietenii, dacă mă amuz, nu, nu mă distrez, întâmplarea face să mă uit la emisiune. Da, am spus că condiţiile sunt precare, aici suntem de acord, nu am sa fiu un ministru care să spună că nu avem o problemă gravă, este o problemă gravă de sistem. Dar problema nu durează de ieri, alaltăieri, ci durează de 26 de ani. Există demersuri pentru construirea unui al treilea penitenciar, aţi întrebat de ce nu am trimis Corpul de control la Poarta Albă. L-am trimis, l-am trimis şi la Brăila, pot să îl trimit şi în alte penitenciare, vom descoperi aceleaşi probleme.(...) Urmează să iau nişte măsuri sunt măsuri luate cu ANP, nu am incotro, trebuie să lucrez cu ei, şi nici ei nu au încotro, trebuie să lucreze cu mine. Sunt de acord că aveam o problemă şi că este gravă. Nu putem vorbi despre schimbări de pe o zi pe alta", a declarat Prună.

Despre decizia CEDO

În schimb, Prună a mai spus că graţierea se poate da doar printr-o lege, fiind necesară o analiză preliminară. Ministrul a mai completat, în acest sens, că a avut două întâlniri cu cei de la CEDO, iar în următoarele două săptămâni ar urma să aibă loc şi o dezbatere:

„Ştiţi că România riscă o decizie pilot din partea CEDO. A existat o decizie cvasi-pilot în 2012 Curtea a cerut României să intreprindă o serie de măsuri. Am început nişte discuţii cu CEDO la nivelul conducerii, am avut două întâlniri în ultima lună şi jumătate şi urmează în cel mult două săptămâni, am spus la jumătatea lunii iulie, să lansez o dezbatere, pentru că chestiunea aceasta a graţierii nu este exclusiv o decizie a ministrului Justiţiei.(..) Trebuie să existe şi o analiză în România să vedem, graţiem? Turcia a făcut spre exemplu, o graţiere pentru a-şi rezolva problema suprapopulării în penitenciare, iar în 11 luni, penitenciarele s-au umplut. Când spun asta nu vreau să anunţ o decizie, nu vreau să spun că nu va exista o graţiere", a mai explicat ministrul.

Prună a mai adăugat că a fost în vizită în penitenciare, iar în urma a ceea ce a văzut, a rămas marcată:"Nu am dormit nopţile, sunt şi eu om. Sunt foarte marcată de ce am văzut în penitenciare". Ministrul a mai afirmat, spre finalul intervenţiei sale, că a cerut deratizare la penitenciarul de la Poarta Albă.


 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite