Protestele din Chişinău: AM GĂSIT RĂSPUNSUL

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestele stradale masive de la Chişinău continuă, duminică urmând să aibă loc un nou episod. Până acum, unioniştii au reprezentat pătura cea mai numeroasă a protestatarilor. Organizatorii protestului din 6 septembrie şi-au înstrăinat susţinerea lor. Ce e de făcut?

Pe 6 septembrie are loc un protest anti-Guvernare la Chişinău. Ce credeţi, ar trebui unioniştii să participe?

Aceasta este întrebarea pe care am adresat-o prietenilor mei de pe Facebook care a avut un efect fără precedent pe contul meu. Peste 200 de comentarii, care erau pentru DA, care pentru NU, toţi certându-se între ei. Deodată,  cei care aveau aceiaşi cauză – UNIREA – s-au divizat inexplicabil.

Toată lumea era curioasă eu ce părere am, deşi tocmai de asta întrebam, ca să-mi pot formula o opinie. Cei cu NU, acuzau, pe bună dreptate, organizatorii de intenţii ascunse: viitor partid politic, ascunderea cauzei unirii cerută de majoritatea protestatarilor de până acuma, prieteniile cu extremiştii ruşi. Cei cu DA spuneau, şi ei pe bună dreptate, că o guvernare coruptă şi impotentă cum este aceasta trebuie dată jos, justiţia trebuie să treacă Prutul şi poporul trebuie să-şi facă dreptate cu forţele proprii. Mai ştiu, de asemenea, că de-a lungul celor 25 de ani de istorie a Republicii Moldova doar forţele pro-româneşti au fost capabile să facă proteste masive.

Postarea mea a trecut de cercul unioniştilor care îşi exprimau opinia şi a fost speculată în scopuri ideologice de propaganda celor două tabere.

Unioniştii, împotriva participării la protestul din 6 septembrie – au titrat rapid siteurile afiliate lui Plahotniuc: opinia unora dintre comentatori au fost copiate selectiv şi gata ştirea. De altfel, funcţionează în asemenea hal această propagandă că de multe ori devine greţoasă: au 80% din posturile TV, radio şi ziare, au zeci de siteuri, au toţi bloggeri, de ajungi să vezi situaţii hilare de-a dreptul:

image

Mai slabă la nivel de propagandă, dar tot folosind minciuna, a lucrat şi tabăra protestatarilor: mi-a fost dat să văd o poză cu mine cuplată cu o declaraţie scoasă din context a Monicăi Macovei, care chipurile îndemna oamenii să iasă în stradă pe 6 septembrie:

image

AM UN EXCES DE SINCERITATE ŞI DEŞI, DE OBICEI, NU DAU SFATURI PUBLICE, DE DATA ASTA FAC O EXCEPŢIE:

Trebuie să ne urmărim interesul, trebuie să câştigăm, trebuie să facem UNIREA. Protestele acestui an sunt în primul rând ale poporului, majoritar unionist, şi ele trebuie să-şi producă efectele. Cunosc foarte bine oligarhii care conduc Republica Moldova. Sunt nişte scârbe care nu vor Unirea, nu vor România, nu vor mai bine pentru oameni pentru că asta înseamnă că vor înfunda puşcăria. Îi urăsc şi la nivel personal, pentru că m-au expulzat fiindcă îi criticam.

Iar Platforma DA este formată în mare parte din acelaşi aluat de politicieni cu fundul în două luntri. Nu pro-ruşi, cum îi portretizează propagandiştii plătiţi, nici pro-români, doar pro-ei, care doresc să ajungă la putere şi să facă exact la fel, doar să fure pentru alţi oligarhi. Ne-au propus de la început nouă, organizaţiilor unioniste, să ne alăturăm lor. Nu am făcut-o pentru că nu au acceptat să pună printre obiective şi pe cel al UNIRII. La mitingurile din mai când mulţimea striga UNIRE, ei încercau să-i acopere strigând la microfon UNIRE, MOLDOVENI. S-au cocoţat pe valul provocat de nemulţumirile oamenilor şi caută să se lanseze în politică.

Deci, sfatul meu:

Cei care nu vreţi să mergeţi, nu mergeţi!

Un nucleu puternic cum e cel unionist se va simţi, nu vor mai fi 20 000 de unionişti, vor fi numai 15 000 din total, şi asta contează. Mai ales că asociaţiile nu participă organizat, va fi mai mult decât vizibil la nivel de putere a manifestaţiei.

Cei care vă gândiţi să mergeţi: mergeţi!

să ştiţi că aveţi în jurul vostru o majoritate care vrea Unirea. Şi pentru asta trebuie să vă manifestaţi, să se vadă acest lucru. E dreptul nostru de a ne manifesta şi să ne apărăm ca nimeni să nu ne fure protestele.

FIŢI VIZIBILI

Luaţi un steag pe care să scrieţi Unire. Puneţi pe un banner. Scrieţi-vă pe faţă!

Ţineţi sus steagul tot mitingul, până nu mai puteţi de durerea mâinilor. Şi mergeţi în faţa scenei. Mergeţi în faţa camerelor de filmat. Scandaţi într-una când e linişte: U-NI-RE.

ŢIPAŢI

Dacă vi se închide gura, dacă vor să vă dea jos steagul, dacă vor să vă cenzureze. Ţipaţi cât puteţi de tare, nu daţi steagaul din mâini, nu vă lăsaţi duşi. Dacă atrageţi atenţia celor din jur, cenzura se va opri şi vă va lăsa în pace. Ţineţi minte permanent: unioniştii reprezintă majoritatea la protestele din PMAN.

Nu au cum să vă interzică. De fapt tot numărul de oameni mare nu este un merit al celor care au luat autorizaţia şi vorbesc la microfon (Platforma DA) ci al instrumentului de comunicare în masă (Jurnal TV, singurul cu mesaj anti-guvernamental). Aşa-zişii organizatori nu au nici măcar structură juridică şi nici mai mult de 10 oameni de ordine, şi aceia tot unionişti! NU au forţa să impună mii de oameni, aşa că nu mai trăiţi cu impresia că pot controla mii de oameni doar cu microfonul.

Aşa că, dacă mergeţi: Mergeţi în faţa scenei. Băgaţi-vă în faţa camerelor, la interviuri. Strigaţi UNIRE. Ţineţi steagul sus.

În loc de concluzie...

Noi trebuie să ne urmărim numai şi numai propriul interes, unul legitim şi sfânt: înfăptuirea Unirii. Grupurile fără lideri, dezorganizate în aparenţă dar care se comportă la fel, şi adoptă acelaşi set de conduită, în timpul manifestaţiilor şi în public (îmbrăcăminte, scandări, argumentare în cadrul discuţiilor) sunt o forţă de neînvins pentru că nu pot fi decapitate.

Nimic nou nu se va întâmpla după 6 septembrie. Guvernul nu va fi dat jos. Platforma DA nu va deveni unionistă. Dar ambii se vor teme şi mai tare de UNIRE, singura forţă care poate face dreptate şi adevăr în Republica Moldova

----------------------------------------------------------------

În urma acestui articol, bineîneţeles că propagandiştii se vor grăbi să trunchieze ce am scris.Nu contează, eu nu candidez nicăieri, deci nu mă afectează. Dar ce e important e ca acest text să ajungă la toţi ai noştri, din cele 4 colţuri.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite