Proteste organizate pe Facebook pentru a cere demisia lui Victor Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce Parlamentul a votat pentru păstrarea imunităţii lui Victor Ponta, urmărit penal în dosarul în care este implicat şi Dan Şova, românii au început să se organizeze pentru un protest.

Astfel, astăzi a apărut primul eveniment de protest pe Facebook, care încearcă să organizeze românii pe 12 iunie, la ora 19.00 seara, într-un marş de la Universitate la Parlament.

Sub numele "Marş pentru Lege, Egalitate, Drept la Exprimare. Ponta-demisia", evenimentul îşi propune să adune românii pentru un marş de protest faţă de atitudinea Parlamentului, care a decis să le păstreze imunitatea lui Dan Şova şi lui Victor Ponta.

La Cluj, un protest este anunţat pe 11 iunie. Evenimentul poate fi găsit aici şi 500 de oameni au confirmat participarea. Cu toate acestea, şi la alte acţiuni de pe internet, numărul participanţilor a fost foarte mic în realitate.

Vot împotriva urmăririi penale

„Îmi menţin punctul de vedere conform căruia Parlamentul nu ar trebui să obstrucţioneze actul de justiţie. Regret faptul că astăzi coaliţia de guvernare a impus o decizie în sens contrar. Regret, totodată, faptul că Parlamentul s-a transformat într-un scut de protecţie pentru persoana Victor Ponta, bănuită de fapte penale.

Camera Deputaţilor a respins cererea DNA de începere a urmăririi penale faţă de premierul Victor Ponta, cu 231 de voturi „împotrivă“ şi 120 „pentru“ începerea urmăririi penale. Majoritatea PSD din Camera Deputaţilor a funcţionat încă o dată perfect.

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor s-a întrunit ieri-dimineaţă pentru a stabili când îl va chema la audieri pe premierul  Victor Ponta, pentru care DNA a cerut începerea urmăririi penale. Ponta s-a prezentat încă de dimineaţă la şedinţa deputaţilor jurişti pentru a le cere să grăbească întreaga procedură. Majoritatea PSD din Comisia Juridică a acceptat pe loc şi l-a programat pe Ponta la audieri câteva ore mai târziu. La şedinţă de după-amiază, Ponta a venit din nou, s-a apărat timp de doar câteva minute, însă a fost suficient ca deputaţii jurişti să dea aviz negativ pentru începerea urmăririi penale.

„Victor Ponta se victimizează invocând în mod ridicol o presupusă lovitură de stat”

Reprezentanţii ActiveWatch şi cei ai Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) sunt de părere că premierul Victor Ponta „se victimizează invocând în mod ridicol o presupusă lovitură de stat” din al cărei scenariu ar face parte şi proteste de stradă.

„Există suficiente motive să ne temem că aceste pseudo-argumente se vor transforma în pretexte pentru o eventuală reprimare în forţă a unor proteste de stradă, indiferent de revendicări şi de cei care le susţin, fie chiar şi organizate şi susţinute de actuala opoziţie. Experienţa ultimilor ani ne arată că, în momente cheie, autorităţile nu au ezitat să apeleze la forţele de represiune pentru a înăbuşi protestele sau pentru a descuraja cetăţenii să participe la acţiuni de stradă”, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Active Watch, semnat de Mircea Toma, preşedinte ActiveWatch, şi de Maria-Nicoleta Andreescu, director executiv al APADOR-CH.

Aceştia atrag atenţia că dreptul la întrunire şi libertatea de exprimare sunt garantate prin Constituţie tuturor cetăţenilor, inclusiv membrilor unor partide politice sau liderilor acestora.

„Obligaţia autorităţilor este de a proteja cetăţenii care îşi exercită drepturile fundamentale în condiţiile legii. Din păcate, guvernul Ponta pare hotărât să facă exact contrariul, ameninţându-şi oponenţii nu numai cu acţiuni penale, dar şi cu contra-manifestaţii după modelul consacrat de FSN în 1990”, se mai arată în comunicatul citat.

Ei fac apel la membrii Guvernului să se abţină de la astfel de declaraţii prin care „forme ale libertăţii de exprimare sunt considerate infracţiuni”. De asemenea, aceştia le transmit guvernanţilor să se abţină şi de la eventuale acţiuni care limitează drepturi cetăţeneşti „şi pot pune în pericol însăşi ordinea publică pe care pretind că o apără”.

„De asemenea, solicităm Jandarmeriei să acţioneze cu maximă prudenţă în eventualitatea unor proteste de stradă, cu respect pentru dreptul cetăţenilor de a se întruni şi exprima în mod paşnic în spaţiile publice. Totodată atragem atenţia că Legea privind adunările publice este anacronică şi nedemocratică şi solicităm să fie aplicată cu deplină bună credinţă iar în paralel să ia măsuri pentru îmbunătăţirea şi democratizarea cadrului legal privind libertatea de întrunire”, potrivit comunicatului citat.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite