Proteste în mai multe oraşe pentru animalele fără stăpân: „Adăposturile primăriei sunt lagăre de exterminare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureştenii, constănţenii, craiovenii şi clujenii s-au alăturat sâmbătă protestului iniţiat de Fundaţia „Baricada Verde“, prin care critică deciziile autorităţilor de a eutanasia animalele fără stăpân. Sterilizarea sau microciparea sunt alternativele eutanasierii găsite de iubitorii de animale din Cluj. Craiovenii vor organizarea unui referendum prin care cetăţenii să se pronunţe vizavi de eutanasierea animalelor fără adăpost.

 Aproximativ 300 de persoane au ieşit în Piaţa Victoriei din Capitală pentru a protesta faţă de eutanasierea câinilor fără stăpân, la manifestaţie fiind prezenţi reprezentanţi ai mai multor organizaţii de protecţia animalelor, inclusiv din alte oraşe din ţară, dar şi cetăţeni străini, citat de Mediafax.

Oamenii s-au adunat în faţa Guvernului cu pancarte cu mesaje împotriva eutanasierii şi cu candele aprinse. Pe pancartele lor se pot vedea mesaje precum „Europe against killing of Romanian Stray Dogs“ (Europa este împotriva eutanasierii câinilor fără stăpân din România), "Stop crimei, vrem sterilizarea şi ciparea tuturor câinilor cu stăpân şi pedepsirea abandonului", "Viaţa în adăpost nu este viaţă", "Adăposturile primăriei sunt lagăre de exterminare" şi "Adoptă şi tu un câine".

Printre protestatari s-a aflat şi criticul de film Irina Margareta Nistor, care s-a declarat "un mare iubitor de căţei şi pisici" şi a subliniat de asemenea că eutanasierea nu e o soluţie.

„Nu cred că e normal ce se întâmplă şi dacă o să fim aşa pasivi nu cred că o să avem dreptul după aceea să mai mângâiem vreodată un căţel“, a declarat, pentru Mediafax, Irina Nistor.

„La Constanţa nu se aplică legea“

Şi constănţenii s-au alăturat pe 8 martie celui mai mare protest european care vrea să aducă în atenţia lumii întregi problema eutanasierii câinilor fără stăpân din România.

„Protestul se organizează în întreaga Europă pentru a determina autorităţile să aplice legea. La Constanţa nu se permite adopţia la distanţă, câinii fiind eutanasiaţi. Mai multe cereri de adopţie a câinilor din partea iubitorilor de animale au ajuns la Serviciul de Ecarisaj şi li s-a spus că vor primi răspunsul în 30 de zile, conform legii. Numai că animalele fără stăpân se eutanasiază în 14 zile“, spune Cristina Andrei, organizator al protestului.

„Sterilizare sau microcipare“

Peste 150 de persoane, majoritatea însoţite de câini, au ieşit în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca pentru a le cere autorităţilor să folosească soluţii alternative, precum sterilizarea, adopţia sau microciparea animalelor.

„Dorim ca oamenii să ştie ce trebuie să facă pentru salvarea câinilor maidanezi şi vrem să sprijinim şi autorităţile, pentru a nu chinui şi a nu eutanasia câinii. Protestăm faţă de eutanasierea câinilor şi am venit să susţinem dreptul la viaţă al acestora. Şi aceste animale au dreptul să trăiască iar noi, oamenii, suntem datori să le protejăm şi nu să le omorâm. Câinii nu trebuie să stea pe stradă, dar nici nu trebuie omorâţi. Soluţiile la eutanasiere ar fi sterilizarea, adopţiile sau microciparea câinilor vagabonzi“, a spus Iorga, citată de Mediafax.

Craiovenii vor Referendum

La Craiova, ONG-urile au afişat pancarte cu mesaje împotriva autorităţilor. Protestatarii au declarat că primăria ar trebui să organizeze referendum prin care cetăţenii să se pronunţe în favoarea sau împotriva eutanasierii câinilor comunitari. „Noi nu suntem de acord cu eutansierea câinilor fără stăpân. Vrem să se facă o anchetă la adăpostul de animale de la Breasta. Acolo este un adevărat măcel”, a declarat un manifestant.

Aproximativ 100 de persoane s-au adunat în faţa Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, pentru a protesta împotriva eutanasierii câinilor fără stăpân.


 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite