VIDEO Peste 30.000 de oameni au protestat în toată ţara faţă de legile Justiţiei: „Nu vrem să fim o naţie de hoţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proteste faţă de proiectele de modificare a legilor justiţiei au avut loc atât în Bucureşti, cât şi în mai multe oraşe din ţară. În Bucureşti, manifestanţii au pornit la ora 19.00 în marş spre Parlament. Manifestaţii asemănătoare au avut loc duminică şi în diaspora, în oraşe precum Paris, Berlin, Roma, Zurich.

UPDATE 21.46 În faţa Ministerului Justiţiei, o parte din protestatari scandează, fluieră şi huiduie: „Tudorel, sluga model!”

UPDATE 21.34 Protestatarii au început să se retragă din Piaţa Constituţiei, iar numărul lor scade treptat

UPDATE 21.30 Fostul premier Dacian Cioloş a declarat că este prezent la manifestaţie deoarece Platforma România 100 a participat la proteste şi la începutul anului, iar de data asta a considerat că este important să fie prezent deoarece „crede că se ajunge la o limită”.

„A trecut aproape un an de guvernare cu potenţial de creştere economică foare important. Cred că am ratat foarte multe momente în acest an tocmai datorită impredictibilităţii. Atitudinea asta faţă de justiţie nu face decât să slăbeasă şi încrederea celor care pot investi în economie să o facă în România. Nu putem contribui la bunăstare în România dacă nu avem un set solid de onestitate, de cinste”, a declarat Cioloş.

Fostul premier a precizat că România trece din punct de vedere economic „printr-o perioadă fastă” şi are impresia „că ne jucăm cu şansa asta a României tocmai prin impredictibilitate”. „Nu ne putem juca cu viitorul României prin astfel de decizii: azi anunţăm un lucru, mâine revenim, anunţăm altceva. E vorba de oameni care conduc ţara şi transmit semnale. E vorba de modul în care e percepută România”, a spus el.

Cioloş a menţionat a spus că la viitoarele alegeri, oricând vor avea ele loc, Platforma România 100 va fi prezentă, „cu siguranţă”.

UPDATE 21.10 Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat la Digi 24 că partidul său este atent la amendamentele care apar la noile legi ale justiţiei. „Sunt convins că sunt parlamentari PSD care au amendamente la sertar şi sunt pregătiţi să le scoată”, a spus Orban. El a precizat că este convins că „sunt amendamente pregătite care sunt mult mai dure decât forma oficială care a fost înaintată de PSD”.

UPDATE 21.06 Fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat la Digi 24 că ţara noastră nu poate rămâne cu legile de acum 5-6-7 ani, iar legile justiţiei sunt din anul 2005, astfel că „trebuie modificate, trebuie explicate şi explicat de ce sunt necesare aceste modificări”.

„Nu putem merge în continuare aşa”, a spus fostul ministru, precizând că din punctul ei de vedere „nu mai este posibil nici astăzi, nici peste ani de zile, controlul justiţiei de către factorul politic”, ci că „legea trebuie să fie suficient de clară,suficient de explicită, iar puterile statului să se controleze reciproc”. 

UPDATE 21.04 În faţa Parlamentului se stă, lumea nu zice nimic. Doar oamenii care vin din spate scandează „PSD, ciuma roşie“. Când se trece pe lângă carul Antena 3, se urlă „Antena 3, nişte derbedei“.

image

FOTO Bogdan Enache / Adevărul

UPDATE 21.00 Mare parte din grupul de protestatari se află deja în faţa Parlamentului, însă continuă să vină oameni. Mulţimea intonează din nou imnul României. 

UPDATE 20.37 Coloana de protestatari a ajuns la Palatul Parlamentului. 

UPDATE 20.24 Primii oameni din coloană sunt foarte aproape de Piaţa Constituţiei, în timp ce coada este la Universitate. La Unirii, oamenii au aprins lanternele telefoanelor. Se strigă „ALDE şi PSD, aceeaşi mizerie“. 

image

FOTO Marius Olteanu

Lumea a izbucnit în râs când de la portavoce s-a strigat: „Cine are minute la telefon, să aprindă lanterna. Plăteşte Soros“

UPDATE 20.10 Peste 15.000 de oameni merg în marş spre Parlament. Coloana a ajuns la fântânile de la Unirii. Se strigă „Alegeri anticipate“ / „Veniţi cu noi, vă fură şi pe voi“ / „Şerban Nicolae, du-te la pârnaie“.

image

UPDATE 19.55 Şi presa internaţională relatează despre protestele din România. Business-review arată, într-un articol, că protestatarii s-au mobilizat prin intermediul reţelelor sociale şi că oamenii care au ieşit în stradă solicită demisia guvernului condus de Mihai Tudose. 

UPDATE 19.47 Coloana a ajuns la Universitate, iar traficul rutier este blocat pe un sens pe Bulevardul Magheru. Numărul protestatarilor din Bucureşti depăşeşte 12.000.

Manifestanţii s-au aşezat în genunchi pentru a păstra un minut de reculegere în cinstea eroilor Revoluţiei. Apoi au aplaudat, la fel ca la Piaţa Romană, şi au intonat imnul. Ei spun că ar trebui să rămână viu actul de curaj al celor care au luptat la Revoluţie 

Oamenii scandează ”Justiţie, nu corupţie”, ”Nu vrem să fim o naţie de hoţi”, ”Jos Guvernul”, ”PSD ciuma roşie”, ”CCR sluga PSD”. ”Ieşiţi din casă dacă vă pasă”, ”Noaptea hoţi, ziua mafioţi”, au steaguri tricolore, suflă în vuvuzele şi bat în tobe.

UPDATE 19.40  Fostul premier Dacian Cioloş a ieşit în stradă alături de fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu, care a făcut un live pe Facebook de la protest. 

În coloana de manifestanţi se mai află Moise Guran, deputatul PNL Raluca Turcan, deputatul USR Cristian Ghinea, preşedintele USR Dan Barna şi fostul ministru al Culturii Vlad Alexandrescu.

Mulţimea a ajuns la Intercontinental. Piaţa Victoriei s-a golit, protestatarii mărşăluind între Piaţa Romană şi Universitate, în drumul lor spre Parlament.  

Mii de oameni strigă „Noaptea hoţi, ziua mafioţi“ / „Nu scăpaţi!“ şi clasicul „DNA să vină să vă ia“.

UPDATE 19.30 În Timişoara s-au strâns peste 3.000 de protestatari, în timp ce în Cluj sunt 5.000 de persoane. În Sibiu sunt peste 2.000 de persoane, iar în Braşov - 1.200. 

UPDATE 19.14 Primii protestatari au ajuns în Piaţa Romană, în timp ce la Victoriei încă sunt oameni. Coloana este însoţită de multe forţe de ordine, de jandarmi călare, care supraveghează coloana pentru a se asigura că nu există incidente. 

FOTO Marius Olteanu 

image

La Piaţa Romană, cei peste 10.000 de oameni au aplaudat în cinstea Eroilor Revoluţiei. S-a scandat „Iliescu judecat pentru sângele vărsat“ şi „Cinste lor, cinste lor eroilor“

UPDATE 19.12 Oamenii susţin că dacă nu vor avea loc nişte schimbări, vor continua să iasă în stradă şi în zilele următoare. 

FOTO Marius Olteanu 

image

UPDATE 19.05 Coloana de manifestanţi care a plecat din faţa sediului Guvernului spre Piaţa Constituţiei numără în jur de 10.000 de persoane: mulţimea aproape a ajuns la Romană, iar coada nu a ieşit din Piaţă. La gura de metrou de la Piaţa Victoriei continuă să vină protestatari. Se scandează „PSD ciuma roşie“ şi „Nu vrem să fim o naţie de hoţi“

UPDATE 18.55 Oamenii au plecat în marş spre Palatul Parlamentului, pe Lascăr Catargiu. 

Printre manifestanţii din Piaţa Victoriei s-au împărţit fluturaşi cu o lista de peste 50 de „măgării făcute de PSD. 

image

UPDATE 18.51 Traficul a fost restricţionat şi pe strada Paris din Capitală, dar şi pe Bulevardul Iancu de Hunedoara, informează Brigada Rutieră. Doar maşinile care vin dinspre Romană şi Iancu de Hunedoara mai au acces în Piaţa Victoriei. 

UPDATE 18.40 Grupuri de sute de persoane se alătură celor peste 4.000 de oameni strânşi deja în Piaţa VictorieI. Numărul protestatarilor din Braşov depăşeşte 700 de persoane, iar la Cluj sunt 2.000. 

Oamenii scandează „Justiţie, nu corupţie”, „Nu vrem să fim o naţie de hoţi”, „Jos Guvernul”.

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea 

image

UPDATE 18.35 Brigada Rutieră a Capitalei a luat decizia de a restricţiona traficul pe Bulevardul Aviatorilor, de la Monumentul Eroilor Aerului, dar şi pe Bulevardul Kiseleff de la Strada Arhitect Ion Mincu. 

UPDATE 18.28 Bulevardul Kiseleff din Capitală a fost blocat de protestatarii care au ieşit din ţarc şi au ocupat carosabilul şi zona din faţa muzeului Antipa.  

UPDATE 18.25 Aproape 2.000 de persoane se află în Piaţa Victoriei, numărul acestora creşte constant. La Sibiu protestează peste 300 de persoane, în timp ce în Braşov sunt peste 250 de persoane. În ceea ce priveşte numărul protestatarilor din Craiova, acesta depăşeşte 300. 

UPDATE 18.15 Sute de protestatari s-au adunat în Piaţa Victoriei din Capitală începând cu ora 18.00, ora de debut a protestului faţă de modificările la legile justiţiei, iar oamenii continuă să se strângă. Jandarmii au montat garduri şi, deocamdată, circulaţia rutieră se desfăşoară normal.

Oamenii care s-au adunat în faţa Guvernului folosesc vuvuzele, steaguri şi pancarte şi scandează împotriva Guvernului şi a partidelor aflate la guvernare, transmite Hotnews.ro. 

   

„Proiectul de modificare a Legilor Justiţiei a ajuns deja în Parlament şi urmează să fie supus dezbaterii şi votului în plen. Inspecţia Judiciară va deveni o unealtă politică în mâna ministrului Justiţiei. Numirea procurorilor-şef de către ministru, fără control din partea preşedintelui înseamnă că DNA se va întoarce la PNA, iar Parchetul devine subordonat intereselor politice. Dacă acest pachet de legi va fi adoptat de Parlament ar însemna un dezastru pentru România şi cetăţenii ei. Ne putem lua adio de la o justiţie independentă. Nu suntem singuri în această luptă. De la Magistraţi la Preşedinte şi Comisia Europeană, cu toţii s-au poziţionat împotriva acestor legi. Este momentul ca fiecare dintre noi să acţioneze şi să nu legitimeze încercarea corupţilor de a controla Justiţia”, se arată pe paginile de Facebook ale evenimentelor.

Protestatarii ar urma să se adune în Piaţa Victoriei din Capitală în jurul orei 18.00, iar la 19.00 să plece în marş spre Parlament.

Un marş este anunţat şi în Suceava, unde manifestanţii se vor strânge în faţa Prefecturii, pentru ca mai apoi să plece spre sediul PSD.

Alte proteste vor fi organizate în Arad (Primărie), Baia Mare (Piaţa Revoluţiei), Bistriţa (Prefectură), Braşov (Prefectură), Constanţa (Prefectură), Cluj-Napoca (Piaţa Unirii), Constanţa (Prefectură), Craiova (Piaţa Mihai Viteazu),  Focşani (Piaţa Unirii), Galaţi (Prefectură), Iaşi (Piaţa Unirii), Oradea (Piaţa Unirii), Piatra Neamţ (Casa de Cultură), Piteşti (Piaţa Vasile Milea), Ploieşti (în centru) Sibiu (Piaţa Mare), Râmnicu Vâlcea (La Ceas) Slatina (Prefectură), Târgu Mureş (Prefectură), Târgu Ocna (Primărie), Timişoara (Piaţa Victoriei), Tulcea (Piaţa Civică).

Proteste şi în diaspora

De asemenea, şi românii din diaspora şi-au anunţat susţinerea pentru cei de la Bucureşti, organizând manifestaţii asemănătoare şi în Berlin (în faţa Ambasadei), Zurich, Roma şi Paris.

„Berlinul a protestat cot la cot cu România în timpul protestelor #rezist din februarie 2017 şi a venit momentul să o facem din nou. Diaspora Civică Berlin vă invită să luaţi atitudine şi să vă poziţionaţi împotriva modificărilor legislative în justiţie participând duminică, 5 noiembrie la protestul care va avea loc în Berlin. Pentru că un lucru e cert: doar împreună rezistăm şi doar împreună construim”, este mesajul de pe pagina de Facebook a evenimentului.

Pe pagina evenimentului, peste 10.000 de oameni au anunţat că merg la proteste.

Platforma România 100, fondată de fostul premier Dacian Cioloş, a precizat, sâmbătă, că nu susţine propunerile PSD-ALDE de modificare a legilor justiţiei şi a anunţat că va fi alături de manifestanţi, în stradă, la protestele care încep duminică. Platforma România 100 a făcut un ”apel la acţiune şi implicare”.

Şi purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, anunţă că liberalii se alătură protestelor anunţate pentru duminică seara. Un mesaj similar a venit şi din partea lui Ludovic Orban, cel care a subliniat că în următoarea perioadă PNL va organiza manifestaţii pentru „independenţa justiţiei“.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că procedura de legiferare a fost viciată prin modul de promovare a legilor privind justiţia, iar modificările dorite duc la ”ciopârţirea” legilor. În privinţa conţinutului proiectelor pe justiţie, şeful statului a spus că unele prevederi din aceste modificări sunt ”bune, oportune şi necesare”. ”Însă, de la a corecta legislaţia, ceea ce în esenţă ar fi fost un lucru bun, până la a ciopârţi, e cale lungă şi nu ar trebui să o parcurgem”, a subliniat Klaus Iohannis.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, i-a răspuns preşedintelui, declarând vineri, într-o conferinţă de presă, că era obligat prin lege, dar şi prin decizia recentă a Curţii Constituţionale, să meargă la Comisia juridică din Parlament, care l-a convocat pentru a prezenta proiectul de modificare a legilor justiţiei.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ proiectul privind modificarea legilor Justiţiei, argumentând că acesta "nesocoteşte" în aspecte esenţiale garanţii fundamentale privind funcţionarea sistemului judiciar şi contravine dispoziţiilor constituţionale.

Cum ar urma să arate Legile Justiţiei

Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să dea până pe 9 noiembrie un aviz pe proiectul de modificare a legilor Justiţiei însuşit de Comisia parlamentară specială condusă de social-democratul Florin Iordache. Termenul a fost stabilit de Biroul permanent al Camerei Deputaţilor. CSM a arătat însă că pentru acest aviz trebuie să consulte toţi magistraţii din ţară, în cadrul adunărilor generale din instanţe şi parchete. 

Proiectul prevede ca revocarea şefilor parchetelor să se facă de către Consiliul Superior al Magistraturii, care se poate sesiza din oficiu ori la propunerea Ministrului Justitiei. În legislaţia actuală, revocarea revenea preşedintelui, la propunerea Ministrului Justiţiei. 

O amputare a prerogativelor preşedintelui este prevăzută şi la procedura de numire a conducerii Curţii Supreme. Articolul 53 din legea în vigoare arată că preşedintele României nu poate refuză propunerile de la CSM decât motivat, dar fără a există o limita a numărului de refuzuri. Propunerea actuală limitează numărul de refuzuri la unul singur. În ceea ce priveşte Inspecţia Judiciară, aceasta ar urma să se transforme într-un organism independent. „Noi ne dorim ca Inspecţia Judiciară să fie o instituţie autonomă a cărei activitate şi a cărui mod de perfecţionare a activităţii să fie dat unui Consiliu naţional de integritate al judecătorilor şi procurorilor prin acest consiliu. Acest consiliu să fie cel care gestionează fie numirea conducătorului Inspecţiei Judiciare, fie întregul raport de activitate, propunerile concrete de îmbunătăţire a activităţii inspecţiei judiciare", a declarat zilele trecute Florin Iordache. 

În propunere apare şi o nouă instanţa în arhitectură sistemului judiciar: Direcţia pentru Investigarea Infracţiunilor Săvârşite de Judecători şi Procurori. 

„Noi vrem ca în această sesiune parlamentară, aceste legi ale justiţiei să fie adoptate. Noi ducem legile la capăt, la adoptare”, spunea pe 25 octombrie, Liviu Dragnea.

Te-ar putea interesa şi:

Care sunt hibele din noua variantă a legilor Justiţiei. Riscul cel mare: politizarea Inspecţiei Judiciare

Legile Justiţiei. Iohannis a început ofensiva împotriva PSD

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite