Zeci de mii de oameni au protestat în Bucureşti şi în ţară faţă de proiectele de ordonanţe privind graţierea şi modificarea Codului Penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noi proteste au avut loc, duminică seară, faţă de proiectele de ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului Penal. În Bucureşti, au ieşit în stradă peste 20.000 de protestatari, cărora li s-a alăturat la un moment dat şi preşedintele ţării, Klaus Iohannis. Zeci de mii de persoane au protestat şi în principalele oraşe din România.

UPDATE 21.20 La Bucureşti, protestul s-a încheiat, duminică seară, în faţa sediului ALDE, după aproximativ patru ore.

UPDATE 21.05 Protestatarii au plecat, în număr mare, către sediul ALDE, unde scandează „ALDE şi PSD, aceeaşi mizerie“.

UPDATE 20.50  În faţa sediului PSD se scandează „Fără elefanţi pentru guvernanţi“. De asemenea, protestatarii au aruncat cu hârtie igienică, dar şi cu bulgări de zăpadă spre sediul PSD.

UPDATE 20.30 În drum spre sediul PSD, în faţa Ambasadei Rusiei, s-a scandat „Rusia, Moldova nu-i a ta!“

image

UPDATE 20.15 Protestatarii au rupt cordonul jandarmilor şi au pornit spre sediul PSD din Kiseleff. Mulţimea scandează: „Dragnea şi ai lui, infractorii neamului“, „Dragnea, nu uita, va veni şi ziua ta“, „Dragnea, nu uita, aşteptăm şi cartea ta!“. Numărul protestatarilor depăşeşte, la această oră, 20.000.

TIMIŞOARA: Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, s-a alăturat manifestanţilor care protestează faţă de graţiere şi modificarea Codului Penal, acesta stând pe margine şi privind la cei care strigă lozinci. În jurul orei 19.30, oamenii s-au îndreptat în marş spre Prefectura Timiş. Numărul manifestanţilor a crescut constant, ajungând la peste 4.000.

UPDATE 19.40 Manifestanţii au ajuns în Piaţa Victoriei, după ce au parcurs traseul de la Piaţa Universităţii, blocând Bulevardul Magheru pe sensul spre Piaţa Romană. Coloana de oameni, al căror număr a continuat să crească, a acoperit toată lungimea bulevardului. Pe traseu, oamenii, purtând pancarte, steaguri tricolore, fluiere şi vuvuzele, au scandat „PSD, ciuma roşie“, „Jos Guvernul“, „DNA să vină să vă ia“, „În democraţie hoţii stau la puşcărie“.  Oamenii au pancarte cu mesaje precum „Cel mai slugarnic şi ruşinos guvern", „O adunatură de cârpe".

UPDATE 19.00 La această oră, peste 15.000 de persoane participă la mitingul din Capitală.

UPDATE 18.45 

image

„O gaşcă de oameni politici, cu probleme penale, vrea să schimbe legislaţia din România, vrea să slăbească statul de drept. Aşa ceva nu se poate admite! Este inadmisibil să se schimbe legislaţia şi sute de politicieni certaţi cu legea să se găsească cu dosarele curate. Românii, pe bună dreptate, sunt indignaţi“, a declarat Iohannis, prezent în mijlocul protestatarilor. Preşedintele a stat aproximativ un sfert de oră în mijlocul manifestanţilor şi a spus că este inadmisibil să fie schimbate legile în modul în care se intenţionează şi că oamenii au de ce să fie indignaţi.

Iohannis, în mijlocul protestatarilor din Capitală: Românii, pe bună dreptate, sunt indignaţi! 

UPDATE 18.30 Peste 4.000 de oameni au ieşit la protest şi la Timişoara. Cei prezenţi la miting scandează: „Dragnea, nu uita, asta nu e ţara ta“, „Cu hoţii, la puşcărie“, „DNA să vină să vă ia“, „Grindeanu, demisia!“.

image

UPDATE 18.22 Iohannis a ajuns în mijlocul protestatarilor şi este aplaudat de cei prezenţi: „Bravo, preşedintele!“.

În Bucureşti, în stradă sunt aproximativ 5.000 de oameni. În Cluj, la miting sunt prezenţi peste 5.000 de persoane.

UPDATE 18.20 Surse politice au confirmat pentru „Adevărul“ că preşedintele Klaus Iohannis va merge în Piaţa Universităţii alături de protestatari. De altfel, numele preşedintelui este îndelung scandat de către cei prezenţi la miting.

UPDATE 18.15 Protestatarii din Bucureşti au cerut să se oprească circulaţia, după care pur şi simplu au spart cordonul de jandarmi. Oamenii pleacă spre Guvern.

image

UPDATE 18.10 Preşedintele USR, Nicuşor Dan, a anunţat, într-o postare pe Facebook, că va participa la mitingul de duminică seară, din Piaţa Universităţii, deoarece este nevoie ca „planul” PSD, „de a şterge secolul de puşcărie pe care-l au de executat politicienii corupţi” să fie oprit, motiv pentru care parlamentarii Uniunii Salvaţi România vor vota şi moţiunea de cenzură pe care doreşte să o iniţieze PNL.

Deputatul PMP Robert Turcescu a anunţat, într-un mesaj video postat pe Facebook, că a plecat spre Piaţa Universităţii pentru a participa la protest şi îl întreabă pe liderul PSD, Liviu Dragnea, dacă are „curajul” să meargă şi el în mulţime. Liderul PNL, Raluca Turcan, a ajuns în Piaţa Universităţii, unde la ora transmiterii acestei ştiri sunt aproape 2.000 de oameni.

image

FOTO Emilia Şercan

image

CLUJ:

Câteva mii de persoane s-au adunat deja în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, la mitingul de protest faţă de proiectele de ordonanţe de urgenţă ale Guvernului care vizează graţierea şi Codul Penal. Manifestanţii, în marea lor majoritate tineri, poartă pancarte şi scandează lozinci împotriva Guvernului, cerând, totodată, „un CNA funcţional“.

BAIA MARE: Peste 200 de oameni au ieşit în stradă în Baia Mare. Ei s-au adunat în faţa Prefecturii Maramureş şi scandează: „PSD, ciuma roşie“ şi „DNA să vină să vă ia“.

CONSTANŢA: Peste 100 de persoane s-au adunat, la protest, în faţa Prefecturii Constanţa. Ei au venit cu steaguri tricolore şi cu trompete. 

IAŞI: Ieşenii strigă „Hoţii la închisoare, nu la guvernare”, „DNA, DNA, curăţă politica”, „Legea graţierii e ruşinea ţării”. Pe pancartele protestatarilor se regăsesc şi mesaje împotriva lui Victor Ciorbea, Avocatul Poporului. 

ARAD: Peste 150 de persoane protestează în faţa Primăriei Arad. Oamenii au pancarte cu: „Vrem puşcării, nu amnistii“ şi „Jos labele de pe Codul Penal“

UPDATE 17.30 În Piata Universităţii s-au adunat deja peste 2.500 de protestatari, iar numărul lor continuă să crească. Sunt oameni de toate vârstele - tineri, bătrâni, copii.

UPDATE 17.20 „PSD, ciuma roşie!“, „DNA să vină să vă ia“, „DNA, nu uita, noi suntem de partea ta!“, „Antena 3, nişte derbedei!“ - scandează protestatarii care s-au strând în Piaţa Universităţii din Capitală. 

„Vreau să împiedicăm adoptarea ordonanţei privind graţierea şi a celei de modificare a Codului penal, pentru că, în primul rând, aceste chestiuni nu se stabilesc prin ordonanţă, este neconstituţional. Iar în al doilea rând, sunt făcute cu dedicaţie pentru hoţii pe care îi apără pesediştii care sunt printre ei”, a spus unul dintre protestatari.

Bucureştenii se vor strânge în Piaţa Universităţii la ora 17.00, urmând ca de la ora 18.30 protestatarii să meargă în marş către Guvern, arată pagina evenimentului

image

Potrivit paginii de Facebook ”NU Legii Graţierii Şi Amnistiei”, ieşirea la protest înseamnă a arăta public că oamenii nu sunt dispuşi să accepte corupţia, iar că schimbarea este posibilă. 

„Ieşim la protest, arătăm public că nu suntem dispuşi să acceptam corupţia, că vrem un viitor mai bun şi să oferim un mesaj celor care se îndoiesc că schimbarea este posibilă. Da, schimbarea este posibilă. Începe cu noi şi doar trebuie să avem curajul şi speranţa să nu ne laăsăm bătuţi foarte uşor. Politicienii corupţi vor merge până în pânzele albe ca să îşi apere interesele, nu vor renunţa uşor, mai ales că acum au o validare electorală.

Ei nu ne-au facut viaţa uşoara. De ce le-am face-o noi pe a lor?”, scrie pe pagina „Corupţia ucide”.

Totodată, organizatorii înseamnă la solidaritate, la a nu afişa un comportament agresiv sau violent şi nici scandarea unor slogane obsecene.

Totodată şi filosoful Mihai Şora a îndemnat oamenii să meargă la protest, anunţând că şi el va participa la miting. 

„Să revenim la elefanţii noştri. În clipa de faţă, nimic nu mi se pare mai periculos pentru biata democraţie românească decât asaltul asupra Justiţiei, prin ordonanţe de urgenţă cu dedicaţie pentru oligarhi. Ei pot strecura un elefant sub preş ori după uşă, în pivniţă sau în pod, întotdeauna va rămâne ceva pe dinafară: trompa. Şi – câtă vreme există oameni care văd trompa elefantului, oameni cărora le pasă de ţara lor, de viitorul copiilor lor – nu este totul pierdut. Mâine după-amiază voi fi în Piaţa Universităţii“, a scris Mihai Şora pe Facebook.

Elevii şi studenţii solicită retragerea proiectelor

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Consiliul Tineretului din România (CTR), şi Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) solicită retragerea actualelor proiecte de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului referitoare la graţiere şi modificarea codurilor penale.

„Reprezentanţii tinerilor consideră că adoptarea acestor propuneri în afara Parlamentului României, fără o dezbatere publică reală şi într-un mod care face imposibilă sau irelevantă pentru anumite categorii de persoane chiar şi o eventuală decizie ulterioară de neconstituţionalitate creează suspiciunea că, pe lângă scopul declarat, actele urmăresc şi diverse interese private şi ar putea cuprinde inclusiv prevederi neconstituţionale care se doresc a fi adoptate şi aplicate imediat”, arată un comunicat al ANOSR.

    

Aproximativ trei mii de oameni au ajuns, miercuri seară, în faţa sediului Guvernului, scandând „Demisia, demisia!", „DNA să vină să vă ia!", „Jos penalii!", „La închisoare, nu la guvernare!", „Dragnea, nu uita, România nu-i a ta!", „Hoţii!", „România, trezeşte-te!", „PSD, ciuma roşie!", „ALDE şi cu PSD, aceeaşi mizerie!". Protestul a început în Piaţa Universităţii, iniţial participând câteva sute de persoane. După aproape două ore, manifestanţii au plecat în marş spre Palatul Victoria, iar pe drum li s-au alăturat sute de oameni. Proteste similare au loc în mai multe oraşe din ţară, între care Cluj, Timişoara, Craiova şi Sibiu.

   

De asemenea, proteste sporadice au mai fost şi joi. 

Preşedintele PSD Liviu Dragnea, preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, Elena Udrea,  fosta şefă DIICOT, Alina Bica, dar şi mulţi alţi politicieni nu vor răspunde pentru faptele lor penale, odată ce proiectele privind graţierea şi redefinirea unor fapte de corupţie vor fi adoptate de către Guvernul Grindeanu. Dan Voiculescu va ispăşi doar jumătate din pedeapsă şi va rămâne cu banii obţinuţi de pe urma privatizării frauduloase a ICA.

Proteste în ţară

Mesajul românilor din Cleveland pentru Guvernul Grindeanu: „NU ordonanţei de amnistiere şi graţiere pentru borfaşi“

FOTO Miting anti-PSD, împotriva Legii amnistiei şi graţierii. Blogger băcăuan: „Susţin lupta Anticorupţie şi cer reformarea DNA de Bacău“

Peste două mii de oameni protestează la Sibiu faţă de proiectele privind graţierea şi modificarea Codului Penal

Sucevenii vor protesta în faţa Prefecturii faţă de proiectele de ordonanţă privind graţierea şi modificarea Codului Penal

Peste 500 de oameni sunt aşteptaţi la Piteşti la protestul legat de proiectele de ordonanţă privind graţierea şi modificarea Codului penal

Se anunţă proteste în faţa Primăriei Arad. Oamenii ies în stradă împotriva ordonanţei graţierii

Protest la Constanţa faţă de proiectele de ordonanţă privind graţierea şi modificarea Codului penal

Braşovenii, convocaţi pe Facebook la noi proteste faţă de proiectele de ordonanţă privind graţierea şi modificarea Codului Penal

Timişorenii ies în stradă să spună din nou NU amnistiei pentru hoţi şi corupţi. Mitingul este programat de la ora 18.00

Miting de protest la Alba Iulia, în faţa Prefecturii: „Nu legii graţierii şi amnistiei”

Proteste anunţate, duminică, în Baia Mare

Proteste faţă de Legea graţierii şi amnistiei pregătite pentru duminică după-amiază

Ieşenii spun „Nu graţierii! Nu amnistiei!” diseară, în Piaţa Unirii. „Cerem Guvern pentru popor, nu pentru penali!”

„NU Legii graţierii şi amnistiei“ - protest, duminică seară, la Focşani

Apel la nonvilolenţă pentru mitingul de la Piteşti: „Schimbarea începe cu noi şi nu se termină niciodată”

Protest în centrul Bacăului faţă de Legea graţierii şi amnistiei. Ce imn i-au dedicat activiştii băcăuani lui Liviu Dragnea

Craiovenii protestează din nou faţă de legea graţierii şi amnistiţiei: „Vrem program de guvernare, nu penali cu condamnare“ VIDEO

Protest şi marş la Piatra Neamţ împotriva proiectelor de ordonanţă privind graţierea şi modificarea Codului Penal

Peste 100 de brăileni au ieşit în stradă să protesteze faţă de proiectul de ordonanţă privind graţierea. Numărul protestatarilor, în continuă creştere

Sute de persoane protestează, duminică, la Ploieşti faţă de proiectul ordonanţei privind graţierea. „Ieşiţi din casă dacă vă pasă!“

Miting de protest la Oradea, în Piaţa Unirii. Oamenii au scandat: „DNA nu uita, noi suntem de partea ta“şi "Vrem democraţie, fără amnistie"

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite