Proteste în Bucureşti, pentru a patra seară consecutiv. Protestatarii s-au ciocnit cu agitatorii: „Vă vindeţi pe 20 de lei!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO David Muntean
FOTO David Muntean

Piaţa Universităţii a fost şi vineri, începând cu ora 18.00, locul de întâlnire pentru protestatarii din Bucureşti. Este a patra zi de proteste şi se împlineşte o săptămână de la tragedia din Clubul Colectiv. Atmosfera a fost marcată de o stare de confuzie: oamenii s-au contrat între ei, au scandat împotriva agitatorilor, iar o scenă montată pentru discursuri a fost dărâmată.

UPDATE 00.15 Protestele din Capitală s-au încheiat. Alte proteste sunt programate pentru sâmbătă, respectiv duminică.

UPDATE 23.40 O parte dintre protestatarii de la Universitate au plecat, în marş, către clubul Colectiv. În jur de 1.000 de persoane au rămas în Piaţa Universităţii.

UPDATE 22.32 Acum fix o săptămână izbucnea, în Clubul Colectiv, incendiul care a curmat 32 de vieţi şi a lăsat peste 180 de răniţi, dintre care zeci încă se zbat între viaţă şi moarte. Toate bisericile din Capitală au bătut clopotele la unison pentru a marca momentul.

Cu această ocazie, redacţia „Adevărul” transmite condoleanţe familiilor celor plecaţi mult prea devreme dintre noi, şi doreşte o recuperare completă tuturor celor răniţi în tragedie.

UPDATE 22.15  Marşul tăcerii organizat vineri seară, la o săptămână după tragedia din clubul Colectiv, s-a încheiat în faţa localului, unde oamenii depun candelele pe care le-au adus şi ţin un moment de reculegere, iar apoi pleacă tot în linişte.

Aproximativ 700 de oameni, marea majoritate foarte tineri, au participat la marşul tăcerii de vineri seară, mergând de la Piaţa Unirii până la Colectiv. Unii au venit cu candele, pe care le-au depus alături de celelalte din faţa clubului.

UPDATE 21.48 Stelian Ogică declară pentru „Adevărul”: „Am venit pentru a promova ideea unui lider, iar acel lider trebuie să fie Daniel Ghiţă. Este un bărbat care ne-a reprezentat cu succes atât pe plan intern, cât şi extern. Când a venit la microfon, lumea l-a acceptat”, spune Ogică, adăugând că este foarte nemulţunmit, „la fel ca noi toţi”. Peste 10.000 de oameni se află în acest moment în Piaţa Universităţii. 

UPDATE 21.38 Scena ar fi fost ridicată la solicitarea activistului anticomunist Teodor „Doru” Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie Bucureşti, susţin sursele „Adevărul”. Mai mulţi protestatari sunt nemulţumiţi de amplasarea acesteia la locul manifestaţiilor şi încearcă s-o dărmâme. Deja, au reuşit să-i întrerupă accesul la curent electric. 

UPDATE 21.33 Scena ar fi fost montată de o firmă care se numeşte Team Communications, dar nu este clar dacă din proprie iniţiativă sau la solicitarea unui client. Scena a început să fie dezasamblată.

UPDATE 21.29 Aproximativ 600 de persoane s-au strâns în parcul din Piaţa Unirii şi au plecat spre Colectiv, într-un marş al tăcerii. 

UPDATE 21.25 Stelian Ogică s-a adresat şi el protestatarilor din Piaţa Universităţii. Acum, cei care ţin discursuri s-au urcat pe scena despre care încă nu se ştie cine a ridicat-o. 

scena proteste foto octavian palade

FOTO Octavian Palade

scena proteste foto octavian palade

UPDATE 21.16 În faţa Teatrului Naţional a fost ridicată o scenă. Jandarmii le spun însă oamenilor că nu va avea loc niciun eveniment în această seară.

UPDATE 21.10 Unii protestatarii anunţă că s-a format o pagină de Facebook, cu numele generic „România din stradă”, unde societatea civilă este invitată să-şi transmită nemulţumirile.

proteste foto vlad epurescu

FOTO: Vlad Epurescu

proteste foto vlad epurescu

UPDATE 20.52 Numărul protestatarilor din Galaţi a ajuns la 3.000, în prezent aceştia îndreptându-se spre Catedrala Arhiepiscopală, după ce s-au oprit la Prefectură şi la monumentul eroilor Revoluţiei, unde au cântat imnul naţional şi au scandat numele Valentinei, gălăţeanca moartă în incendiul din Colectiv, transmite Mediafax.

Cei aproximativ 3.000 de manifestanţi au scandat, în faţa sediului Prefecturii, "Hoţii", "Unitate", "Afară cu mafia din ţară" şi au purtat un steag tricolor de mari dimensiuni, urcând apoi pe treptele Prefecturii. 

Discursurile din Piaţa Universităţii

UPDATE 20.35 În jur de 6.000 de oameni s-ar afla în seara aceasta în Piaţa Universităţii, transmite Realitatea TV. În aceste momente, în faţa manifestanţilor se ţin discursuri. Primul care a vorbit a fost luptătorul K1 Daniel Ghiţă. El a făcut apel pentru proteste paşnice, fără violenţă, cerând totodată ca manifestanţii să fie uniţi în lupta anticorupţie. Lângă Daniel Ghiţă, în geacă roşie, este Stelian Ogică, personaj devenit celebru ca urmare a sistemului său de a paria la jocurile de noroc, ridicat la rang de celebritate de OTV.  

Luptătorul K1 Daniel Ghiţă, în Piaţa Universităţii

Daniel Ghiţă le-a vorbit protestatarilor. FOTO Vlad Epurescu

proteste bucuresti foto vlad epurescu

UPDATE 20.25 Un grup distribue protestatarilor un manifest în care se cere desfiinţarea partidelor politice.

UPDATE 20.20 Pentru a doua seară la rând, printre manifestanţi se află şi o persoană cu un mare banner care îndeamnă la întoarcerea spre credinţă şi care explică de ce BOR „şi-a pierdut calea”. „Necredinţa ucide. Credinţa nu înseamnă patriarhul. El este doar şeful unei instituţii şi a căzut în erezia ecumenismului şi a francmasoneriei. S-a implicat şi în campania electorală. Ne rugăm pentu el să revină pe calea cea dreaptă”, spun aceştia. 

FOTO Roxana Garaiman

PROTESTE FOTO ROXANA GARAIMAN

UPDATE 20.05 Un protestatar a venit într-o imitaţie de sutană. Iniţial huiduit, bărbatul a fost felicitat apoi pentru protestul ironic faţă de Biserica Ortodoxă Română. 

A patra zi de proteste în Bucureşti: „Cerem impozitarea Bisericii!”

UPDATE 19.59 Jandarmii au fost nevoiţi să intervină în faţa Teatrului Naţional, acolo unde protestatarii s-au luat la ceartă cu cei pe care-i consideră agitatori. „Vă vindeţi pe 20 de lei”, le strigă acestora.

Tensiuni între protestatari şi agitatori, în Piaţa Universităţii. „Băi, boilor, suntem în doliu, bă!”

UPDATE 19.48 Între protestatari şi cei bănuiţi a fi agitatori au izbucnit certuri. Grupuri bine organizate strigă „Jos Iohannis” şi „Jos PNL”. Ceilalţi îi acuză că sunt plătiţi de PSD şi le strigă „Fomiştilor!” sau încearcă să acopere lozincile lor strigând „Colectiv!”. Imagini video cu tensiunile şi şicanele din Piaţa Universităţii:

Your browser does not support iframes.Colectiv. A patra zi de proteste. Tensiuni între protestatari şi agitatori. „Vă vindeţi pe 20 de lei!”

UPDATE 19.46 Clopotele Patriarhiei şi ale bisericilor de lângă Colectiv bat la ora 22.30 pentru victime. Clopotele de la Patriarhia Română şi bisericile din jurul clubului Colectiv bat, vineri seară, la ora 22.30, în memoria celor 32 de tineri morţi în urmă cu o săptămână în incendiul din club, potrivit Patriarhiei Române, transmite Mediafax.

UPDATE 19.38: În jur de 2.000 de persoane se află în centrul Bucureştiului pentru a patra seară de proteste antisistem. Oamenii spun că nu sunt mulţumiţi de consultări de astăzi, de la Cotroceni, că nu se simt reprezentaţi de cei care au mers acolo şi că vor schimbarea întregului sistem, nu a unui nume.

UPDATE 19.25 Mii de oameni au ieşit şi pe străzile marilor oraşe din ţară, aşa cum au făcut în ultimele zile. Toate informaţiile şi imaginile de la protestele din ţară se pot găsi aici. 

UPDATE 19.19 Bulevardul Magheru a fost închis de Poliţie. Protestatarii strigă „Hoţii”, „Curăţenie generală!”, „Nu vă recunoaştem”. Agitatorii sunt grupaţi în jurul Troiţei de la Universitate şi se ceartă cu alţi protestatari. Şi în această seară, au venit organizaţi, cu vuvuzele şi cu lozinci pe care protestatarii le-au respins în celelalte seri de protest.

Toate ştirile despre tragedia din Colectiv şi starea victimelor

Toate informaţiile despre protestele din celelalte seri, din Bucureşti şi din ţară

Toate ştirile despre formarea noului Guvern, după demisia lui Victor Ponta

FOTO: Roxana Garaiman

proteste colectiv foto roxana garaiman

Proteste Colectiv. A patra seară de manifestaţii în Piaţa Universităţii

UPDATE 19.15 În jur de 1.500 de oameni au blocat pentru a patra seară Piaţa Universităţii.

proteste colectiv foto vlad epurescu

FOTO: Vlad Epurescu

proteste colectiv foto vlad epurescu

UPDATE 19.08 Strada a fost ocupată de protestatari şi traficul blocat. „Strada n-are lider!”, strigă aceştia. Reporterii „Adevărul” semnalează deja prezenţa agitatorilor, la fel ca în toate celelalte seri de protest de până acum. 

Piaţa Universităţii, ora 19.05. Traficul a fost blocat. FOTO Ioana Nicolescu

proteste colectiv ziua a patra foto ioana nicolescu

UPDATE 19.01 Câteva sute de persoane s-au strâns şi în faţa clubului Colectiv pentru a comemora o săptămână de la tragedia care a declanşat protestele în urma cărora premierul Ponta şi-a depus mandatul. 

UPDATE 18.56 Protestatarii s-au grupat deocamdată pe trotuare, în faţa fântânii de la Universitate şi în faţa Teatrului Naţional. Traficul se desfăşoară normal, fără vreun obstacol. 

Piaţa Universităţii, ora 18.55 FOTO Ioana Nicolescu

image

UPDATE 18.42 Câteva sute de persoane s-au strâns din nou în Piata Universtităţii, la o săptămână de la incendiul din Clubul Colectiv, în urma căruia şi-au pierdut viaţa 32 de persoane, iar alte aproximativ 200 au fost rănite. Reprezentanţii societăţii civile care au fost astăz la consultări la Cotroceni au anunâat că preşedintele va merge în mijlocul manifestanţilor, motiv pentru care o mare parte dintre aceştia se aşteaptă ca preşedintele să apară în această seară la Universitate. 


Pe lângă întâlnirea din Piaţa Universităţii,  pe Facebook a mai fost anunţat şi un eveniment paralel, un „Marş al Tăcerii” care va începe la ora 21.00, cu loc de plecare Piaţa Unirii.

„Acest marş nu are nicio legătură cu ieşirile în stradă din ultimele zile, vrem doar să aducem un omagiu tinerilor care şi-au pierdut viaţa în dezastrul de vinerea trecută”, scrie pe pagina evenimentului.

Peste 10.000 de oameni au protestat, joi seara, în Piaţa Universităţii, scandând „Colectiv“, „Solidaritate“ şi „Singura soluţie, înc-o revoluţie“. Prin mulţime au circulat multe liste cu revendicări ale străzii, însă protestatarii nu şi-au desemnat lideri, iar atmosfera a fost marcată de informaţiile conform cărora în mulţime s-ar fi infiltrat persoane cu rol de agitatori.

Zeci de mii de persoane au ieşit în stradă de la începutul acestei săptămâni, cei mai mulţi fiind în Bucureşti. Manifestanţii au avut loc însă şi în Cluj, Timişoara, Constanţa, Galaţi, Sibiu, Braşov, Târgu Mure, dar şi în alte oraşe. Românii au ieşit în stradă şi în Paris şi Londra.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite