Protestatarii de la PECO, luaţi la bani mărunţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şoferii craioveni care, la 30 decembrie 2010, s-au revoltat faţă de creşterea preţului combustibilului au fost amendaţi de jandarmi. 12 dintre cei 20 de tineri care au participat la acţiunea dintr-o benzinărie din Craiova au primit sancţiuni pentru că au claxonat.

Citiţi şi:

Şoferii olteni au protestat într-un mod original

Protestul împotriva preţurilor la benzină şi motorină a ajuns la Timişoara: şoferii au alimentat de un leu

Ăsta e preţul benzinei

Oamenii legii i-au legitimat pe protestatari, explicându-le că este o acţiune de rutină, numai că la câteva zile de la acţiunea lor, oltenii au primit acasă procesul verbal. Erau anunţaţi că fiecare dintre ei a fost amendat cu 200 de lei pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice, dar şi pentru că au claxonat fără motiv, în mod repetat.

Pe lângă sancţiunea dată de jandarmi, conducătorii auto vor mai primi o amendă şi de la Poliţie. „S-a dat amenda minimă de 200 de lei. Au fost amendaţi pentru că au claxonat", a  confirmat  Cosmin Mirea, purtătorul de cuvânt al Grupării Mobile de Jandarmi Craiova.

Tinerii susţin, însă, că nu au încălcat legea şi spun că vor contesta amenda în instanţă. „M-am dus în benzinărie, am alimentat, după care am stat de vorbă cu doi prieteni. A venit un jandaram la noi, care mi-a cerut să mă legitimez. L-am întrebat pentru ce este nevoie să îi arăt actele. Mi-a spus că aşa sunt procedurile. Am întrebat dacă o să fiu amendat şi m-a asigurat că nu, însă la câteva zile m-am trezit cu procesul verbal acasă. Când am deschis plicul, am văzut sancţiunea şi nu mi-a venit să cred", a spus Bogdan Bitică (27 de ani).

„Ne-au sechestrat în benzinărie"

Şoferii care au îndrăznit să-şi manifeste nemulţumirea faţă de preţul combustibilului susţin că oamenii legii i-au sechestrat în benzinărie ca pe nişte infractori.

„Au făcut cordon şi nu am mai avut pe unde să trecem. Au venit de câte trei ori la noi pe rând să ne legitimeze. Ne-au percheziţionat şi autoturismele, însă nu au găsit nimic. Noi vom cere în instanţă şi imaginile video surprinse de camerele de supraveghere din benzinărie, care vor arăta clar că ne-am comportat normal. Nu aveam de ce să facem gălăgie", a spus Sorin Kardaşi (31 de ani). 
 
Tinerii spun că au avut o atitudine paşnică şi nu au reacţionat deplasat, mai ales că poliţiştii erau în superioritate numerică. „Nimeni nu a folosit un limbaj care să-i facă pe agenţi să ne amendeze. Ne-am trezit cu poliţia peste noi şi am fost înconjuraţi. Am fost legitimaţi, după care am plecat acasă. Nici prin cap nu ne-a trecut că o să ne trezim cu amenda la uşă", a declarat Andi Velişcu (25 de ani), un alt craiovean amendat.

Se pregătesc de un nou protest

Protestatarii amendaţi atât de poliţie, cât şi de jandarmi au declarat că lucrurile nu vor rămâne aşa. „Vom ataca în instanţă amenda şi cu siguranţă vom câştiga. Nu este normal să ne ia banii pentru ceva ce nu am făcut. Am primit 200 de lei amenda pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice", a mai precizat tânărul din Bănie.

Amelia Căprărin, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, a declarat că 12 dintre conducătorii auto care au participat la protest au tulburat ordinea şi liniştea publică, motiv pentru care au fost sancţionaţi. „S-a respectat legea, nimic mai mult. Nu se confirmă faptul că şoferii au fost sechestraţi. Ei au fost amendaţi în afara benzinăriei", a spus Amelia Căprărin.

Deşi au primit sancţiunea acasă, conducătorii auto nu vor plăti niciun leu, iar dacă la momentul protestului erau nemulţumiţi, acum se declară revoltaţi. Ei spun că vor continua protestele în ciuda sancţiunii primite. „Doar în România se întâmplă aşa ceva. Nu vreau să dau nişte bani pentru ceva ce nu am făcut. Dacă eram vinovat, plăteam pe loc. Am fost legitimat de două ori şi nu am înţeles de ce. Mâine (azi - n.r.), la ora 17.00, va avea loc un alt protest într-o benzinărie. Ne vom aduna peste 50 de maşini", a mai precizat Bogdan Bitică.

"Ne-am trezit cu poliţia peste noi şi am fost înconjuraţi. Am fost legitimaţi, după care am plecat acasă. Nici prin cap nu ne-a trecut că o să ne trezim cu amenda la uşă."
Andi Velişcu
şofer protestatar

"S-a respectat legea, nimic mai mult. Nu se confirmă faptul că şoferii au fost sechestraţi. Ei au fost amendaţi în afara benzinăriei."
Amelia Căprărin
purtător de cuvânt IPJ Dolj

Necazul taximetriştilor

Şoferii de taxi din Drobeta Turnu-Severin sunt hotărâţi să protesteze faţă de scumpirea carburanţilor, crescând temporar preţul pe kilometru.

„Benzina costă prea mult. Ca să tragem un semnal de alarmă, o să mărim şi noi tarifele în următoarea săptămână. Decât să încasăm câte 3 lei de la 20 de clienţi, mai bine avem doar 10 care ne plătesc câte 5 lei", a declarat Dan Istodor.

„Campionul benzinăriei"

Zeci de şoferi din Slatina au protestat ieri faţă de scumpirea carburanţilor, trecând încolonaţi şi sub escorta poliţiei pe la benzinăriile din oraş, unde au alimentat de cel mult doi lei fiecare.

Şoferii au organizat şi un concurs, „campionul benzinăriei", fiind desemnat cel care a reuşit să alimenteze cu cât mai puţin combustibil. Titlul i-a revenit lui Cătălin Aniţa (27 de ani), care a avut de plătit doar 98 de bani.

Boicotul, organizat pe reţelele de socializare

Şoferii au alimentat de doar câţiva lei şi au plătit cu monede  Foto: Mircea Păun

image

Membrii forumurilor cu profil auto anunţă că protestele la pompă vor continua în perioada următoare. Pe reţelele de socializare, şoferii sunt îndemnaţi să nu mai intre în nicio staţie de alimentare, iar dacă, totuşi, alimentează, să plătească în monede cât mai mici. Boicotarea benzinăriilor urmează să aibă loc în zilele de 17, 18 şi 19 ianuarie 2011, în toată ţara.

„Dragi români, haideţi să nu ne mai lăsăm călcaţi în picioare de benzinarii miliardari şi să-i facem să vadă ce înseamnă să piardă bani. Să tragem un semnal de alarmă şi poate preţul benzinei/motorinei va scădea. Haideţi să ne propunem să nu mai intrăm în nicio benzinărie. Să mergem cu RATB, cu bicicletele sau pe jos sau alimentaţi înainte! Hai să vedem dacă suntem în stare!", este mesajul preluat de mai multe grupuri de iniţiativă de pe Facebook.

Seria protestelor la benzinării a început anul trecut, în octombrie. Mai multe mesaje au fost răspândite pe forumuri sau reţele de socializare, şoferii fiind îndemnaţi să nu alimenteze cu benzină în perioada 27 - 29 octombrie 2010, în semn de protest faţă de preţurile prea mari ale carburanţilor.

Potrivit mesajelor, „este o bătaie de joc faptul că preţurile la benzină şi motorină au rămas neschimbate în România, deşi preţul barilului de petrol a scăzut semnificativ în toată lumea". Primele boicoturi la pompă au fost organizate în Bucureşti, ulterior acţiuni similare având loc la Iaşi, Baia Mare, Ploieşti, Cluj-Napoca, Craiova, Târgu-Jiu şi Mediaş.

Şoferii au alimentat cu benzină de doar câţiva lei, plătind cu monede de valoare foarte mică, spre disperarea angajaţilor de la staţiile de alimentare. Pentru a întârzia cât mai mult şederea în faţa pompelor de benzină, participanţii la proteste au spălat zeci de minute parbrizele şi farurile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite