Protestul „Vrem spitale, nu catedrale!“ încinge spiritele pe Facebook: pe "teren", 4 protestatari, păziţi de 12 jandarmi, în faţa Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de oameni au protestat, duminică, în toată ţara, faţă de finanţarea cultelor religioase din bani publici. La Bucureşti, s-au pozat în faţa Guvernului, a Parlamentului, iar în ţară, în faţa primăriilor, cu pancarte pe care erau inscripţionate mesaje împotriva finanţării BOR de la buget.

Câteva sute de persoane au protestat, duminică, în marile oraşe din România, dar şi în străinătate, la chemarea Asociaţiei Secular-Umanistă (ASUR), faţă de finanţarea de la bugetul de stat a proiectelor Bisericii Ortodoxe Române.

Pentru acest eveniment, despre care organizatorii spun că nu a fost gândit ca un miting, participanţii
s-au pozat cu pancarte şi afişe în faţa instituţiilor publice din localităţile lor, pe care le-au postat pe Facebook. 

În Bucureşti, membrii ASUR, şi nu numai, s-au pozat în faţa Parlamentului, a Guvernului, dar şi a locului unde se construieşte Catedrala Mântuirii Neamului.

Câteva sute de oameni îşi anunţaseră intenţia pe internet de a protesta în Capitală faţă de iniţiativa autorităţilor de a da bani bisericilor, dar în stradă au ieşit numai câteva persoane. 

La Guvern, de exemplu, la ora 13.00 erau patru persoane înarmate cu pancarte pe care scria „Vrem spitale, nu catedrale”. La scurt timp în Piaţa Victoriei şi-au făcut apariţia şi 12 jandarmi. „Nu trebuie folosiţi banii publici pentru finanţarea cultelor în timp ce locurile de interes pentru toţi cetăţenii nu sunt suficient finanţate începând cu şcolile şi spitalele. Nu suntem împotriva credinţei, suntem împotriva finanţării din bani publici a cultelor religioase”, a explicat Liliana Voicu, vicepreşedinte ASUR.

Acţiunea, iniţiată la împlinerea a 150 de ani de la adoptarea legii de secularizare a averilor mănăstireşti, a început pe o pagină de socializare, unde au fost postate mai multe fotografii cu mesaje împotriva politicienilor.

„În urmă cu 150 de ani, politicienii români au ştiut să pună bazele modernizării României. Legea de secularizare a fost adoptată aproape în unanimitate, au fost 97 de voturi pentru şi doar trei voturi împotrivă. Este paradoxal ca la un secol şi jumătate după Cuza, politicienii români să pună mai presus de interesele cetăţenilor, interesele cultelor religioase, organizaţii care îşi urmăresc propriile scopuri. Nu avem spitale, nu avem şcoli performante, avem în schimb peste 18.400 de biserici şi mai puţin de  4.700 de şcoli generale”, a arătat şi vicepreşedintele ASUR, Toma Pătraşcu.

Preoţii se implică în luptele electorale

„Preoţii sunt extrem de disponibili ca în schimbul unor avantaje financiare pentru parohiile lor să susţină un candidat sau altul, să se implice direct în lupta electorală. Ţineţi minte celebrele stenograme PSD din 2004 în care se vorbea pe şleau despre implicarea mitropolitului Daniel în susţinerea proiectelor politice ale PSD-ului”, a mai explicat Pătraşcu.

Andrei Baciu are 37 de ani, este tehnician IT, nu este membru ASUR, dar s-a alăturat protestului fiindcă este nemulţumit de „ipocrizia” cu care politicienii tratează această problemă. Guvernanţilor şi celor care dau cultelor religioase bani din fondurile statului le urează ca atunci când sunt bolnavi să se ducă la biserică în loc de spital.

La rândul ei, în timpul protestelor, Patriarhia Română a emis un comunicat de presă în care susţine că „biserica prin slujbele ei într-o comunitate este un spital  pentru suflete, pentru vindecarea de păcate, de gânduri, cuvinte şi fapte rele, dar mai ales pentru vindecarea omului de înstrăinarea lui de Dumnezeu şi de semeni. Sprijinul de la bugetul de stat pentru cele 18 culte religioase din România în anul 2013 reprezintă 0,2% din bugetul României şi respectiv 0,08% din PIB, adică de 20 de ori mai puţin decât bugetul pentru sănătate”. ;

Bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului

Pentru a putea continua lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului, Patriarhia Română a solicitat în noiembrie donaţii din partea consiliilor judeţene şi primăriilor, folosindu-se de Ordonanţa de Urgenţă numărul 19 din 17 martie 2005. Pe listă s-au aflat şi Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, căruia i s-a cerut suma de 300.000 de lei şi Primăria Bistriţa, căreia i s-a cerut 200.000 de lei. Solicitarea a fost făcută sub formă de scrisoare, care a fost trimisă pe 11 noiembrie şi semnată chiar de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel. La doar o lună de când a fost trimisă scrisoarea, edilii au anunţat că au găsit o parte din suma solicitată, mai exact 100.000 de lei, pe care o vor lua din bugetul alocat Culturii, recreerii şi religiei.
 

Participanţii pot să se pozeze cu pancarte oriunde doresc

Organizatorii, Asociaţia Secular-Umanistă din România – ASUR, au precizat pe pagina de Facebook special creată pentru acest eveniment, că participanţii la protest pot afişe pancartele şi la intrare în blocul unde aceştia 

locuiesc sau chiar pe luneta maşinii „pentru ca mesajul să ajungă la cât mai mulţi oameni”.

„În urmă cu 150 de ani, pe 17/29 decembrie 1863, Parlamentul României adopta legea de secularizare a averilor mânăstireşti, punându-se bazele statului român modern. Astăzi, priorităţile politicienilor sunt cu totul altele. Biserica a primit la ultima şedinţă de Guvern 10 milioane de lei în plus faţă de cele 20 de milioane deja alocate pe 11 decembrie”, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului „Vrem spitale, nu catedrale! - Zi de acţiune laică”, creată de Asociaţia Secular-Umanistă din România.

Pe 18 decembrie Biserica Ortodoxă Română (BOR) a primit în administrare printr-o ordonanţă de urgenţă şi Complexul hotelier „Bradul” din Covasna (hotel, restaurant, bază de tratament, teren de sport, parc amenajat, izvor de ape minerale), împreună cu 2,3 hectare de teren.

„Alexandru Ioan Cuza a folosit averile mânăstireşti pentru întreţinerea şcolilor şi spitalelor, dar guvernanţii actuali ignoră criza din sistemul sanitar pentru a îmbogăţi Biserica. Trebuie să le trimitem un mesaj clar: Vrem spitale, nu catedrale! Vrem o Românie laică! Cultele religioase trebuie să se autofinanţeze din contribuţiile voluntare ale credincioşilor!”, se mai arată în mesajul postat pe reţeaua de socializare.

Pe 29 decembrie, protestatarii se vor fotografia în faţa diferitelor instituţii publice din România (Parlament, Consiliu Judeţean, Primărie etc) sau în faţa locuinţelor lor, afişând panouri cu mesaje pro-laicitate.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

FOTO Protestatar pro-laicitate, la Timişoara: „Dumnezeu nu este băiat deştept. Nu vă mai ascundeţi hoţiile în spatele numelui Său“

Reacţia Patriarhiei la anunţul protestului „Vrem spitale, nu catedrale!”: „Biserica  este un spital pentru suflete”

După anunţul privind protestul laic „Vrem spitale, nu catedrale!”, de duminică, Patriarhia Română a transmis public un comunicat în care argumentează, punctual, de ce cultele religioase sunt sprijinite financiar de la bugetul de stat şi îi acuză pe secular-umanişti, iniţiatorii manifestaţiei, de „propagandă tendenţioasă”.

„Vrem spitale, nu catedrale!”. Protest la adresa finanţării cultelor de către stat

În ultima duminică a acestui an, pe 29 decembrie, cei care se opun finanţării bisericilor din bani publici au anunţat că vor protesta în mai multe oraşe din ţară. Organizatorii de la Asociaţia Secular-Umanistă din România îi sfătuiesc pe participanţi să se fotografieze în faţa unor instituţii din România, purtând panouri cu mesaje prin care susţin laicitatea statului.

Protest la adresa finanţării cultelor de către stat: „Vrem spitale, nu catedrale“

Timişorenii sunt îndemnaţi să se fotografieze în faţa unei instituţii publice cu un mesaj pro-laicitate. Ineditul protest va avea loc duminică, 29 decembrie.

FOTO Preasfinţitul Paisie Lugojanul, la DNA pentru deturnare de fonduri UE

Episcopul vicar Paisie Lugojanul, al doilea om din Mitropolia Banatului, este cercetat de procurorii anticorupţie pentru că le-ar fi cerut angajaţilor a cinci centre sociale, înfiinţate pe banii UE şi coordonate de Arhiepiscopia Timişoarei, să cotizeze „la negru”, din salarii, la Biserică.

Dragnea, despre impozitarea afacerilor Bisericii: Nu sunt de acord să punem impozit pe credinţă

Ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea, a declarat duminică, în emisiunea „După 20 de ani“, că impozitarea bunurilor şi afacerilor Bisericii nu a fost discutată de executiv în momentul în care s-au căutat noi surse de majorare a veniturilor la buget.

33 de asociaţii creştine reacţionează la petiţia ONG-urilor privind stoparea finanţării bisericilor din bani publici

Un număr de 33 de ONG-uri reacţionează la scrisoarea deschisă trimisă marţi Parlamentului de alte Organizaţii Nonguvernamentale - care cereau stoparea finanţării bisericilor din bani publici - susţinând că finanţarea bisericilor de la bugetul de stat nu constituie o violare a libertăţii de conştiinţă a contribuabililor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite