Protest în Bucureşti faţă de măsurile anti-Covid. Un grup protestează în Piaţa Victoriei, altul a pornit în marş spre Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / George Calin
FOTO Inquam Photos / George Calin

Câteva sute de oameni manifestează sâmbătă după-amiază în Bucureşti împotriva a ceea ce ei numesc „dictatura medicală“. Foarte puţini dintre protestatari poartă mască. Jandarmeria le-a cerut să respecte măsurile de prevenţie. Protestul a început după prânz în Piaşa Universităţii, iar după ora 18.30 manifestanţii au pornit în marş spre Piaţa Victoriei

GALERIE FOTO


UPDATE 22.20 Protestul se desfăşoară acum în faţa Palatului Parlamentului. „Toate partidele, aceeaşi mizerie”, strigă manifestanţii

.

UPDATE 20.30 Manifestanţii au pornit în marş spre zona Izvor / Palatul Parlamentului, pe Calea Victoriei. 

Un alt grup de protestatari a rămas în Piaţa Victoriei.

UPDATE 20:24 Reprezentanţii Jandarmeriei Capitalei anunţă că nu au fost înregistrate incidente la protestul care se desfăşoară sâmbătă seară, în Capitală, faţă de măsurile sanitare, la care participă sute de persoane. Conform acestora, organizatorii protestului, care sunt cunoscuţi, vor fi amendaţi pentru depăşirea numărului de participanţi, transmite News.ro.

„Organizatorul a depăşit numărul maxim de o sută de persoane permis de legislaţia în vigoare, pentru care vor fi aplicate sancţiuni contravenţionale. Avem organizatori, sunt proteste declarate şi asta ne uşurează nouă misiunea, pentru că avem cu cine să relaţionăm şi avem cum să avem o legătură permanentă cu participanţii la adunarea publică printr-un reprezentant al acestora”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Alexandru Iacob.

Oficiali ai Jandarmeriei şi ai Poliţiei Capitalei anunţă, în contextul în care protestul de la Bucureşti continuă, că până la ora 20:00 nu au fost semnalate incidente violente.

„Până în acest moment nu am avut incidente şi vrem să mulţumim tuturor celor care au înţeles să respecte legea”, a adăugat Alexandru Iacob.  

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Poliţiei, Ciprian Romanescu, a menţionat că poliţiştii rutieri au asigurat fluenţa traficului, fără a fi aplicate restricţii de circulaţie. Precizarea a fost făcută în contextul în care protestatarii care s-au adunat iniţial în Piaţa Universităţii au pornit în marş către Piaţa Victoriei.

„Noi momentan recurgem la dialog, colegii de la Jandarmerie fac acest lucru, încercăm evitarea declanşării oricărui eveniment nefericit, până acum  nu au fost înregistrate evenimente negative şi sperăm că nu vor apărea incidente până la finalul acestui protest”, a declarat Romanescu.

În piaţa din faţa sediului Guvernului protestatarii, în număr de câteva sute, au continuat să scandeze „Libertate!”, iar la un moment dat s-au prins într-o horă a unirii.

Acţiuni de protest cu număr de participanţi mai redus au fost organizate sâmbătă seara şi la Constanţa, Cluj-Napoca şi Deva.

Potrivit restricţiilor impuse prin lege, manifestaţiile publice nu pot avea loc cu mai mult de 100 de persoane.

Datorită sărbătoririi Paştelui Catolic, circulaţia este permisă până după miezul nopţii.

UPDATE 20.03 Circa 800 de oameni manifestează la această oră în faţa Guvernului.

UPDATE Un protest anti-restricţii are loc şi la Constanţa.

 Zeci de persoane au ieşit în seara zilei de sâmbătă, 3 aprilie, pe străzile din municipiu scandând lozinci anti-guvernamentale. De asemenea, oamenii sunt nemulţumiţi de măsurile luate de Guvern pentru prevenirea răspândirii COVID-19, dar şi de blocarea unor sectoare de activitate, precum HORECA.

UPDATE 19:00 O bandă a sensului de mers dinspre Universitate spre Piaţa Victoriei este ocupată de manifestanţii care sunt escortaţi de un cordon de jandarmi.

Oamenii strigă, printre altele, şi „Jos Iohannis“.

UPDATE 18:45 Manifestanţii au pornit în marş, pe Bulevardul Magheru, spre Piaţa Victoriei. Cei circa 500 de oameni sunt insoţiţi de forţe de ordine.

Manifestanţii spoun că vor mărşălui ulterior spre zona Izvor ţi Palatul Parlamentului pentru a se opune unei eventuale legi a vaccinării.

Un proiect al legii vaccinării, care nu prevede însă că aceasta ar putea fi obligatorie, se află de mai mult timp în sertarele parlamentarilor, dar deocamdată niciun partid nu a solicitat punerea sa în dezbatere.

UPDATE 18:03  Numărul manifestanţilor este în creştere. Potrivit Digi24, care citează Jandarmeria, în piaţă ar fi circa 400 de oameni. Unii dintre ei flutură steaguri tricolore, în timp ce alţii care au afaceri sau locuri de muncă în domeniul HoReCa, au adus cu ei tigăi şi oale.

Potrivit News.ro, oamenii s-ar pregăti să pornească în marş spre Piaţa Victoriei, unde este sediul Guvernului. Anterior, unul dintre organizatori declara că vor mărşălui spre sediul Parlamentului via Piaţa Unirii.

UPDATE 17:05 Numărul participanţilor la manifestaţie este de circa 200, grupuri de oameni alăturându-se mulţimii din zona Fântânii de la Universitate. Manifestanţii cer demisia gruvernanţilor şi îi acuză că restricţiile impuse sunt disproporţionate, pentru că, în opinia lor, efectele pandemiei nu ar fi foarte grave sau chiar nu ar exista deloc.

***

Startul protestului a fost dat în jurul orei 13.00, după cum a fost anunţat mai multe pagini şi grupuri de facebook. Oamenii au vuvuzele şi steaguri tricolore şi strigă „Libertate“. 

Jandarmeria a trimis în zona mai multe forţe de ordine.

„Astăzi, 03 aprilie a.c., în Municipiul Bucureşti, sunt anunţate mai multe adunări publice, la care există posibilitatea să participe un public numeros, în Piaţa Universităţii, Piaţa Victoriei, Piaţa Revoluţiei şi alveola Parcului Izvor. Conform cadrului legal în vigoare, Jandarmeria are obligaţia de a asigura măsurile de ordine publică atunci când au loc manifestaţii la care participă un număr mare de persoane, pentru a asigura protecţia participanţilor şi a celorlalţi cetăţeni şi pentru a preveni şi combate fapte antisociale de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică”, scrie într-un comunicat al Jandarmeriei.

Potrivit unei transmisiuni live pe Facebook a lui Pompiliu Diplan, unul dintre organizatorii manifestaţiei de la Piaţa Universităţii, protestatarii ar urma ca în jurul orelor 17-18 să pornească în marş spre Piaşa Unirii şi de acolo spre Palatul Parlamentului. Diplan a făcut apel la calm şi pentru un protest paşnic şi a aprecizat că cei care vor folosi petarde vor fi daţi pe mana autorităţilor.

Protestul are loc în contextul în care 18 persoane au fost reţinute sâmbătă, după ce poliţia a efectuat mai multe percheziţii şi a audiat 24 de persoane în dosarul distrugerilor produse în Capitală în urma manifestaţiilor anti-restricţii care au avut loc în Capitală începând din 28 martie.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite