Protest al sindicaliştilor din energie la Guvern pentru legea certificatelor verzi. Negocierile, continuate marţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestele sindicaliştilor din industrie au continuat joi cu pichetarea Palatului Victoria, după ce miercuri au protestat în faţa sediului Curţii Constituţionale, cerând soluţionarea urgentă a ordonanţei de urgenţă privind producerea energiei din surse regenerabile, oprirea suprataxării energiei electrice şi liberalizarea rapidă a preţului la gaze naturale. Aceştia au fost chemaţi marţi din nou la discuţii la Guvern, alături de patronate.

UPDATE Protestul sindicaliştilor din industrie, desfăşurat joi la Guvern, s-a încheiat după trei ore, în urma discuţiei liderilor sindicali cu ministrul pentru Dialog Social Aurelia Cristea, care i-a chemat marţi la o nouă întâlnire, pentru a pregăti împreună un proiect pivind energia regenerabilă, potrivit Mediafax.

Liderii sindicali s-au întâlnit la Guvern cu ministrul pentru Dialog Social Aurelia Cristea şi cu mai mulţi secretari de stat.

Preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat că demnitarii i-au invitat din nou la Guvern, marţi, pentru a lucra împreună cu patronatele la un proiect de ordonanţă de urgenţă privind energia regenerabilă.

Creştere eşalonată a preţului la gaze

Hossu a precizat că acest proiect de act normativ va fi aprobat în şedinţa de Guvern de miercuri, în cazul în care Curtea Constituţională nu va lua o decizie înainte în ceea ce priveşte OUG 57/2013 privind producerea energiei din surse regenerabile.

Liderul sindical a mai spus că, în întâlnirea de marţi, se va discuta şi despre creşterea preţului gazului metan împreună cu reprezentanţii Consiliului Concurenţei şi ministerelor Economiei, Finanţelor şi Energiei, în încercarea de a găsi o soluţie pentru a întârzia cu şase luni aplicarea creşterii preţului.

Bogdan Hossu a precizat că se va încerca o eşalonare a acestei creşteri, întrucât, de la 1 aprilie, preţul gazelor ar trebui să fie de 2,6 ori mai mare, ceea ce ar fi un "şoc".

UPDATE Ponta îi cere lui Băsescu promulgarea de urgenţă a legii certificatelor verzi

Premierul Ponta s-a întâlnit joi la Palatul Victoria cu reprezentanţii conducerii Alro Slatina, iar premierul Victor Ponta a dat asigurări oficialilor companiei că Guvernul sprijină intrarea în vigoare a legii privind certificatele verzi până miercuri, 19 martie.

"Discuţiile au fost centrate pe problema certificatelor verzi, în contextul dezbaterilor din spaţiul public referitoare la Legea de aprobare a OUG 57/2013 (...) Primul-ministru cere preşedintelui României promulgarea de urgenţă a legii de aprobare a OUG 57/2013, pentru a rezolva problema semnalată de reprezentanţii Alro şi a evita generarea unor creşteri de preţuri în domeniul industriei româneşti şi al preţului pentru consumatori", se arată într-un comunicat transmis de Guvern.

Ponta s-a întâlnit, la Guvern, cu mai mulţi miniştri pentru o discuţie privind legea certificatelor verzi, la Palatul Victoria venind ministrul Economiei, ministrul delegat pentru Energie, dar şi ministrul Justiţiei.


În jur de 800 de sindicalişti din industrie protestează joi în faţa Guvernului, în Piaţa Victoriei, cerând soluţionarea urgentă a OUG privind producerea energiei din surse regenerabile, oprirea suprataxării energiei electrice şi liberalizarea rapidă a preţului la gaze naturale, potrivit Mediafax.

Sindicaliştii afiliaţi Cartel Alfa protestează lângă sediul Guvernului, fără a perturba circulaţia auto. Zona în care se desfăşoară pichetul este securizată de Jandarmerie.

Protestatarii afişează bannere cu mesaje precum "Milioane de români aduc prosperitate mafiei din energie" şi "Guvernanţi, nu sărăciţi poporul!".

Totodată, ei strigă "Solidaritate", fluieră şi flutură steaguri cu numele federaţiilor sindicale pe care le reprezintă.

Protestatarii sunt aşteptaţi la discuţii cu ministrul pentru Dialog Social la Palatul Victoria, de la ora 14.00, după ce primul-ministru al Guvernului României, Victor Ponta, s-a întâlnit cu reprezentanţi ai companiei ALRO Slatina. Discuţiile au fost centrate pe problema certificatelor verzi, în contextul dezbaterilor din spaţiul public referitoare la Legea de aprobare a OUG 57/2013.

Proteste şi la CCR

Peste 150 de sindicalişti ai federaţiilor din industrie s-au adunat şi miercuri în Capitală şi au pichetat sediul Curţii Constituţionale.

Sindicaliştii Cartel Alfa şi cei ai federaţiilor membre din industrie au anunţat marţi protestele, spunând că vor să solicite premierului să convoace de urgenţă o şedinţă comună cu toţi factorii implicaţi, pentru a stabili modificările legislative referitoare la regimul energiei regenerabile şi liberalizarea preţului la gaze şi energie.

Potrivit sindicaliştilor, lipsa de acţiune a Guvernului duce la pierderi deosebit de mari prin închiderea sau restrângerea activităţilor sectoarelor de producţie industrială, care vor avea ca efect pierderea a mii de locuri de muncă.

"Dacă cele două acţiuni anunţate pentru zilele de miercuri şi joi nu-şi vor atinge scopul, calendarul protestelor va continua şi în următoarele săptămâni", a spus Gheorghe Sora, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Solidaritatea Metal.

CCR, sesizată de Băsescu pe ordonanţa certificatelor verzi

În 26 februarie, preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională în cazul OUG 57/2013 privind producerea energiei din surse regenerabile.

Băsescu a arătat în sesizarea de neconstituţionalitate trimisă Curţii Constituţionale că, în opinia Comisiei Europene, procedura de notificare şi pre-notificare, impusă de Articolul 108 alineatul (3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, nu a fost respectată, fapt ce poate atrage declanşarea unei proceduri de infringement împotriva României.

Preşedintele a precizat că OUG 57/2013, aprobată prin legea transmisă spre promulgare, modifică schema de ajutor de stat SA 33134 2011/N-RO.

"Guvernul României a emis această Ordonanţă de Urgenţă în data de 4 iunie 2013, ea fiind publicată în Monitorul Oficial al României, Partea 335 din data de 7 iunie 2013, cu intrare în vigoare la data de 1 iulie 2013. Drept urmare, în data de 24 iunie 2013 Comisia Europeană a transmis o scrisoare către Reprezentanţa Permanentă a Comisiei Europene, prin care precizează faptul că nu a fost transmisă nicio prenotificare, în sensul alineatului (3) al Articolului 108 din Tratat, privind modificarea schemei de ajutor de stat", a arătat preşedintele în sesizare.

Departamentul pentru Energie arăta, după sesizarea CC, că a respectat toate procedurile în relaţia cu Comisia Europeană la modificarea legislaţiei privind producţia de energie regenerabilă, precizând că preşedintele Traian Băsescu nu a luat în calcul "date esenţiale ale procesului de comunicare cu CE".

Alro şi ArcelorMittal dau semne că opresc producţia

Alro, cel mai mare consumator de energie electrică din ţară, a anunţat săptămâna trecută că elaborează un plan pentru închiderea unor capacităţi de producţie, din cauza creşterii costurilor cu energia, ca urmare a impactului energiilor regenerabile. Sindicaliştii spun că Alro se pregăteşte să concedieze 500 de salariaţi din cei 700 ai combinatului Alum Tulcea.

Concomitent, ArcelorMittal are acelaşi gen de probleme, dar la care se adaugă şi liberalizarea accelerată a preţului gazelor, care nu este altceva decât scumpirea producţiei interne până la preţurile de import, impuse de către intermediarii Gazprom. Fostul combinat Sidex de la Galaţi este al doilea consumator de energie electrică din ţară. Anul trecut, premierul Victor Ponta s-a întânit de două ori cu magnatul Lakshmi Mittal, care controlează grupul siderurgic ArcelorMittal. El i-a transmis premierului că grupul se va retrage din Europa în situaţia în care problema preţurilor la energie nu va fi rezolvată. 

Cea mai generoasă schemă din Europa

România are cea mai generoasă schemă de susţinere a investiţiilor în domeniul energiilor regenerabile din întreaga Uniune Europeană. Schema cumulează 10 miliarde de euro. Ţara noastră şi-a îndeplinit încă de la finele anului trecut ţinta obligatorie de energie verde asumată la Bruxelles, potrivit oficialilor ANRE.

Nivelul sprijinului oferit investitorilor în energia verde din România este cel mai ridicat din Europa, cu un procent de 224% pentru eolian, comparativ cu o medie europeană de 100%. Pentru energia solară, nivelul este unul fantastic – de 657%.

Cu minerii în stradă

Mai mult, minerii de la Complexul Energetic Oltenia au protestat pe străzile din Târgu Jiu în primăvara anului trecut şi au ameninţat că vor veni să picheteze şi sediul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) din cauză că energia eoliană este preluată cu prioritate în sistem, iar cea produsă pe bază de cărbune nu are căutare. Angajaţii Complexului Energetic Oltenia au fost trimişi de mai multe ori forţat acasă din această cauză.

Legea prevedea amânarea de la 1 iulie 2013 a câte două certificate verzi în cazul producătorilor de energie solară şi câte unul în sectoarele microhidro şi eolian.

Un certificat verde se acordă la producerea unei anumite cantităţi de energie verde. La fiecare MWh de energie fotovoltaică se acordau şase certificate verzi, la eolian erau două, iar la microhidro au fost trei.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă fusese aprobat în luna iunie de Guvern, iar legea de adoptare a ordonanţei în decembrie.

 Mai puteţi citi:

Cum subvenţionează fiecare român din buzunarul propriu economiile Bulgariei, Ungariei şi Serbiei

Efect pervers al certificatelor verzi: preţul energiei a scăzut datorită stimulentelor pentru energie regenerabilă, ceea ce impulsionează exportul de electricitate mai ieftină în Ungaria, Bulgaria şi Serbia. Însă facturile rămân la fel de mari pentru populaţie şi industrie.

Românii au pompat anul trecut subvenţii de 416 milioane de euro în producătorii de energie regenerabilă, cu 34% mai mult decât în 2012

Consumatorii de energie au plătit anul trecut 415,8 milioane de euro pentru a susţine energia regenerabilă prin sistemul de certificate verzi, cu 33,7% mai mult faţă de nivelul atins în 2012, de 310,8 milioane de euro, chiar dacă preţul pe certificat a scăzut cu 25%, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), citate de Mediafax.

„O scrisoare pierdută“ printre certificatele verzi

După scandalul de anul trecut privind amânarea unui număr de certificate verzi pentru producătorii de energie regenerabilă şi ameninţările cu relocarea din partea sectorului industrial, anul 2014 a început ca-n piesa „O scrisoare pierdută“: cu un nou haos legislativ în domeniu.

Departamentul pentru Energie: CE a fost prenotificată în privinţa amânării certificatelor verzi. Cererea de reexaminare conţine informaţii eronate

Guvernul a prenotificat Comisia Europeană în privinţa intenţiei de a amâna o parte a certificatelor verzi şi a anunţat că „la prima vedere“, modificările nu par să ridice probleme de încălcare a Tratatului de aderare, Administraţia Prezidenţială furnizând „date eronate“ în cererea de reexaminare a legii, arată, într-un comunicat, Departamentul pentru Energie.

Legea privind amânarea certificatelor verzi a fost retrimisă de preşedintele Băsescu în Parlament. România, pe cale să rămână cu energia scumpă

Preşedintele Traian Băsescu a retrimis în Parlament spre reexaminare legea prin care o parte a certificatelor verzi este amânată, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite