UPDATE VIDEO Protest în Piaţa Victoriei din Capitală, după anunţul lui Tudorel Toader: „Nu vrem ordonanţă pentru corupţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva zeci de persoane protestează în Piaţa Victoriei din Capitală, luni seară, faţă de ordonanţa anunţată de ministrul Justiţiei şi care le-ar permite repunerea în termen a celor condamnaţi de completele de 5 judecători nelegal constituite.

UPDATE 20:50 În Piaţa Victoriei au apărut şi  sute de taximetrişti care au scandat „Afară, afară cu Uber-ul din ţară!“, iar un manifestant le-a replicat „Afară cu hoţii din ţară!“.

S-au auzit huiduieli puternice, iar jandarmii s-au poziţionat pentru a separa cele două grupuri care manifestează în acelaşi loc.

Imagine indisponibilă

FOTO INQUAM PHOTOS

O maşină al cărei şofer ar fi utilizat o aplicaţie împotriva căreia manifestau taximetriştii a fost oprit, iar potrivit Digi 24 şoferii de taxi ar fi încercat să răstoarne maşina. Situaţia a fost detensionat în cele din urmă, potrivit aceleiaşi surse.

Traficul auto este blocat pe bulevardul Lascăr Catargiu, de la Piaţa Romană la Piaţa Victoriei.

Numărul manifestanţilor anti-OUG este de câteva sute.

UPDATE 19:15 Câteva zeci de persoane s-au adunat în Piaţa Victoriei din Bucureşti, protestând faţă de anunţul ministrului Justiţiei cu privire la emiterea unei OUG pentru le permite celor condamnaţi de complete de 5 judecători nelegal constituite atacarea sentinţelor.

Piaţa Victoriei este plină de mormani de zăpadă, deşi în Capitală nu a mai nins de 5 zile. La protest au venit şi  filosoful Mihai Sora si actorii Marius Manole si Medeea Marinescu.

În Piaţa Victoriei se scandează "Hoţii!", "Fără ordonanţă!" şi „Unitate!“.

Potrivit paginii de Facebook a evenimentului, protestul începe la ora 18.00, fiind organizat de comunitatea #rezist. 

„Tudorel a anunţat la televiziunea inculpatului fugar Ghiţă că a pregătit ordonanţa de urgenţă care anulează 370 de condamnări, printre care şi condamnarea lui Dragnea. E inacceptabil. Protestăm”, arată organizatorii. 

Peste 1.600 de persoane şi-au anunţat prezenţa la protest pe pagina de Facebook a evenimentului

Viorica Dăncilă va decide când va fi dată ordonanţa

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că ordonanţa prin care ar urma să fie anulate sentinţele ÎCCJ din ultimii cinci ani ar duce la rejudecarea proceselor persoanelor condamnate, dar şi a celor achitate. De asemenea, Toader a subliniat că premierul Viorica Dăncilă va decide când va fi dată ordonanţa.

„Timp de 4 ani completele de 5 de la ÎCCj au fost nelegal constituite. La Ministerul Justiţiei avem un astfel de draft de OUG (n.r. -  de anulare a sentinţelor). Doamna prim-ministru va decide, dacă şi când poate fi adoptată o astfel de ordonanţă de urgentă. Pentru a fi adoptată, OUG va respecta normele de tehnică legislativă, se va solicita avizul Consiliului Legislativ, avizul CSM, în funcţie de care se va decide conţinutul final pe care să-l aibă proiectul de ordonanţă de urgenţă“, a declarat Tudorel Toader.

Cum justifică Toader OUG-ul

Ministrul Justiţiei a invocat dreptul la un proces echitabil şi a precizat că ar urma să aibă loc şi rejudecarea achitărilor, nu doar a condamnărilor.  

„Trebuie să asigurăm accesul cetăţeanului la un proces echitabil.  Cauzele, dacă se va ajunge la adoptarea OUG, vor fi rejudecate în complete legal constituite. Un lucru pe care nu prea l-aţi subliniat în presă: eu m-am referit la toate cauzele pronunţate definitive de complete ilegal constituite, şi nu doar la cauze în care cei judecaţi au fost condamnaţi. Toate cauzele vor trebui să urmeze acelaşi regim. Prin urmare, o anumită stare de aşteptare pot avea cei condamnaţi în speranţa că în contestaţia în anulare se poate ajunge la o altă soluţie, dar pot şi trebuie să fie preocupaţi şi cei care au fost achitaţi. Cine poate face contestaţia în acest caz? Cel care l-a trimis în judecată, adică procurorul, că a fost de la DNA sau altă structură. Nu ştiu dacă sunt mai multe cauze în care s-au pronunţat achitări şi condamnări. Şi unii şi alţii treubie să aibă dreptul la accesul la un proces echitabil. Toţi vor fi judecaţi de complete legal constituite“, a mai spus Toader. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite