FOTO VIDEO Protest în Piaţa Victoriei din Capitală, după anunţul ministrului Toader privind revocarea şefei DNA. Oameni în stradă şi în marile oraşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste două mii de oameni s-au adunat joi seară, în Piaţa Victoriei din Capitală, pentru a manifesta împotriva deciziei ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de a declanşa procedura revocării din funcţie a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Mitinguri de protest au loc şi în Cluj, Iaşi, Sibiu, Braşov, Constanţa.

UPDATE 21.40 Protestul continuă în Piaţa Victoriei din Bucureşti, unde s-au strâns peste 2.000 de oameni. La Bucureşti ninge, bate vântul, iar temperatura este de -1 grad Celsius.

UPDATE 21:15 Peste o mie de oameni manifestează la această oră în faţa Guvernului.

UPDATE 20:40  Numărul protestatarilor din Piaţa Victoriei a ajuns la câteva sute. Jandarmii au montat garduri de protecţie. Manifestanţii scandează  „DNA să vină să vă ia”, „Nu scăpaţi!”, „Hoţii”, ”Tudorel, demisia!”, „DNA, suntem de partea ta“.

UPDATE. Peste 200 de oameni protestează la Braşov. Aceştia s-au adunat în faţa Prefecturii şi scandează împotriva ministrului Justiţiei: „Jos, jos guvern mincinos“, „Tudorele fii bărbat, dă-ţi demisia imediat“, „Cu toţii putem învinge un sistem“. 

Peste o sută de persoane protestează la Timişoara faţă de ministrul Justiţiei: „Tudorel, eşti slugă model", "DNA, nu uita, noi suntem de partea ta“, scandează timişorenii. 

Zeci de oameni s-au adunat în Piaţa Unirii din Iaşi, pentru a protesta faţă de decizia lui Tudorel Toader de a o demite pe Laura Codruţa Kovesi. Aceştia scandează: „Justiţie, nu corupţie!“, „Hoţii la-nchisoare, nu la guvernare!“, „DNA să vină să vă ia!“ şi „PSD, ciuma roşie!“ şi afişează pancarte cu ministrul ieşean Tudorel Toader. 

 

Cetăţenii s-au mobilizat şi la Cluj„Ne vedem la clopot. Ministrul justiţiei cere revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. E momentul să punem piciorul în prag!”, au scris pe pagina de Facebook a grupului Umbrela Anticorupţie Cluj. 

Şi la Sibiu s-au produs reacţii împotriva deciziei lui Tudorel Toader. „Comunitatea Vă vedem din Sibiu iese în stradă. E vital să ne vedem cât mai mulţi acolo. România trebuie să reziste acestui atac disperat. Nu ne permitem să pierdem statul de drept”, au transmis membrii grupului pe Facebook. 

 

Câteva zeci de persoane protestează deja în Piaţa Victoriei. Protestatarii scandează: „DNA să vină să vă ia” şi „Nu scăpaţi!”, „Hoţii”, „Tudorel, demisia!”. 

„Vino în Piaţă să protestăm împotriva acestor decizii îndreptate împotriva luptei anticorupţie care încalcă angajamentele europene ale României şi demonstrează încă o dată că PSD nu a înţeles unul dintre principalele mesaje ale manifestanţilor din Piaţa Victoriei: Vrem Justiţie, NU Corupţie!", se arată înntr-un anunţ postat pe o pagină de socializare intitulat „Acum In Piaţa Victoriei! DNA în pericol".â

"Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a anunţat în urmă cu câteva minute că propune revocarea din funcţie a Procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi. Chemăm fiecare cetăţean căruia îi pasă de viitorul democratic al ţării, de bunăstarea comunităţii în care trăieşte şi demnitatea propriei vieţi să iasă acum în stradă şi să ceară demisia guvernului. Tentativa de demitere a Procurorului şef nu are legătură cu persoana care ocupă vremelnic funcţia, ci cu determinarea infracţională a politicienilor de la putere de a subordona politic justiţia şi de a stopa lupta împotriva corupţiei. Cu această decizie se deschide calea corupţiei instituţionalizate şi a autoritarismului şi se încheie drumul european şi euroatlantic al României. Dorinţa de a trăi într-o ţară democratică, în care legea este respectată, în care banii noştri sunt cheltuiţi eficient şi cu onestitate, în care cetăţenii sunt respectaţi va rămâne doar un vis dacă nu luăm atitudine în aceste momente. Statul trebuie să servească cetăţeanul, nu invers. Decizia de astăzi pune în mâinile unui grup infracţional destinul şi viaţa fiecăruia dintre noi. România este astăzi pusă în genunchi de către un grup de inculpaţi şi infractori care au ajuns în fruntea statului, iar datoria noastră morală este să luptăm paşnic, prin proteste, pentru a opri crima care se desfăşoară în faţa ochilor noştri.“, scrie în alt anunţ, "Vino în Piaţă! Justiţia e sub asalt“. 

    

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a anunţat joi că declanşează procedura de revocare din funcţie a procurorului şef DNA El a a declarat după prezentarea raportului privind activitatea managerială de la DNA, că DNA trebuie să continue să funcţioneze legal, nu se identifică cu cel care o conduce. Toader a precizat că raportul este elaborat pe fondul dezbaterilor care au divizat opinia publică în ultimul an. El a afirmat că a reţinut o situaţie fără precedent a raporturilor dintre autorităţile publice, fiind înregistrate trei conflicte juridice de natură constituţională, în cadrul cărora DNA a fost chemată în faţa instanţei de contencios consitutional, a acuzat implicarea lui Kovesi în dosare şi stilul autoritar al acesteia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite