Protest AUR la Palatul Parlamentului faţă de impunerea certificatului verde.  Maşini vandalizate şi îmbrânceli cu jandarmii | FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Un protest are loc, marţi, la Palatul Parlamentului, atât la Camera Deputaţilor cât şi la Senat, la intrările oficiale. Protestul a fost promovat pe Facebook de AUR, iar în faţa Parlamentului se află şi copreşedintele AUR George Simion şi parlamentarii acestei formaţiuni. Oamenii se opun introducerii certificatului verde la locul de muncă.

GALERIE FOTO


    UPDATE 14:46

Traficul rutier a fost reluat pe bd. I.C. Brătianu,bd. Carol I şi  bd. Regina Elisabeta.

Noi restricţii pe bd. Gheorghe Magheru, segmentul cuprins între str. Dem  I. Dobrescu şi Piaţa Romană

UPDATE 14:17

Protestatarii blochează din nou circulaţia. Poliţia Rutieră anunţă că traficul a fost restricţionat pe bd Unirii între bd I C Bratianu şi Piaţa Constituţiei.

Traficul mai este restrictionat şi pe bd I C Bratianu între bd Unirii şi Piaţa Universitatii, în Pasajul Unirii sensul către Universitate.

Sunt aplicate restricţii şi pe bd. Carol I între Piaţa C.A.Rosetti şi Piaţa Universităţii, bd. Regina Elisabeta între Calea Victoriei si Piaţa Universităţii

UPDATE 13:50 Traficul rutier pe Calea 13 Septembrie între bd. Libertaţii şi Hotel Marriott a fost reluat. 

UPDATE 13:35 Printre maşinile avariate a fost şi cea a ambasadorului SUA. De asemenea, pentru o perioadă de timp a fost blocat în Parlament şi ambasadorul Japoniei, fiind nevoie de intervenţia SPP şi a Jandarmeriei pentru a crea un culoar prin care diplomatul să părăsească clădirea.

UPDATE 13:24: Reacţia Guvernului: “Dreptul la liberă exprimare este garantat de Constituţie, dar acesta trebuie să fie paşnic“

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru a transmis, marţi, printr-un punct de vedere oficial, despre protestul care a avut loc la Parlament şi care s-a soldat cu vandalizarea maşinilor, că a premierul Nicolae Ciucă, aflat într-o vizită la Bruxelles, a discutat cu ministrul Afacerilor Interne şi i-a cerut să protejeze integritatea instituţiilor statului, aplicând legea şi descurajând orice tip de violenţă.

“Dreptul la liberă exprimare este garantat de Constituţie, dar acesta trebuie să fie paşnic şi să se încadreze în limitele legii”, a transmis Dan Cărbunaru. 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a afirmat că ”premierul Nicolae Ciucă a discutat cu ministrul Afacerilor Interne şi i-a cerut să protejeze integritatea instituţiilor statului, aplicând  legea şi descurajând orice tip de violenţă, având ca prioritate protejarea românilor”. 

UPDATE 13:19 Liderii AUR George Simion şi Claudiu Târziu au anunţat că protestul de la Parlament s-a încheiat şi că manifestanţii se vor muta în Piaţa Victoriei.

Liderii AUR spun că vor să se opună astfel unei eventuale asumări a răspunderii Guvernului privind impunerea certificatului verde.

În jurul Parlamentului se află în continuare circa 1.000 de manifestanţi.

UPDATE 13:10 Mai multe autoturisme au vandalizate în curtea Parlamentului, după ce protestatarii au scris mesaje, cu spray: Hoţi! Asasini!, transmite News.ro.

Mai multe autoturisme au fost vandalizate, în curtea Parlamentului, acolo unde protestatarii au reuşit să intre în curte şi au desenat cu spray pe caroseriile maşinilor diferite mesaje, precum ”Hoţi” şi ”Asasini!”. În parcare sunt autoturisme atât ale angajaţilor din instituţie cât şi ale parlamentarilor.

12:45 UPDATE Reacţia Jandarmeriei:

În legătură cu pătrunderea unor persoane în curtea Palatului Parlamentului, Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti face următoarele precizări:

„La acest moment, prin echipele noastre de dialog, îndrumăm persoanele să părăsească zona exterioară a instituţiei. Până în prezent, efectivele jandarmeriei nu au folosit forţa sau mijloacele din dotare. Facem apel către participanţi să coopereze cu jandarmii, să respecte îndrumările acestora şi să se îndrepte către ieşirea din curtea instituţiei, prin zona indicată de forţele de ordine”.

UPDATE 12:33 Claudiu Târziu, copreşedinte al AUR, a cerut protestatarilor să plece din curtea Parlamentului şi să meargă după porţi, după ce manifestanţii au forţat intrarea în clădire. Liderul AUR a zis că este „o diversiune” pentru a da vina pe partidul său.

„Cei care aţi venit la chemarea AUR faceţi un pas în spate. Cei care nu, vă asumaţi consecinţele”, le-a transmis Claudiu Târziu, aluzie la faptul că intrarea în forţă în Parlament ar putea duce la sacţionarea protestatarilor.

UPDATE 12:28 Daniel Suciu (PSD) a anunţat de la tribuna Camerei Deputaţilor că maşinile din parcarea Parlamentului ar fi fost vandalizate. Liderul AUR George Simion susţine că şoferii parlamentarilor ar fi arătat semne obscene către protestatari, transmite News.ro.

Preşedintele de şedinţă Daniel Suciu de la PSD a anunţat, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, că maşinile din curtea Parlamentului sunt vandalizate şi i-a cerut liderului AUR George Simion să meargă să vorbească cu protestatarii. În replică, George Simion de la AUR a spus că şoferii parlamentarilor au arătat semne obscene către cei care protestează.

”Domnul Simion, poate reuşiţi să coborâţi până în curte, să ştiţi că maşinile din parcarea Parlamentului sunt vandalizate, tocami în timp ce vorbim”, a spus Dan Suciu, către George Simion. 

Secretarul general a transmis că este vorba de un incident.

George Simion a declarat, pe LIVE-ul pe care îl face din plen, că protestatarii au primit semne obcene din partea şoferilor parlamentarilor. 

”Au fost nişte gesturi obscene. Nu intraţi înăuntru, că vor ieşi parlamentarii afară, o să vă explice ei fiecare cum votează”, le-a transmis George Simion celor care îl urmăresc. 

UPDATE 12:19 Potrivit imaginilor transmise de televizunile ştiri, unii manifestanţi s-au folosit de gardurile de protecţie aduse de jandarmi pentru a se urca pe gardul care înconjoară curtea Parlamentului. Oamenii flutură drapele tricolore şi au bannere cu mesaje antivaccinare.

Circa 100 de oameni au pătruns în curtea Parlamentului.

UPDATE 11.50 Circa 1.500 de persoane continuă să manifesteze în preajma Palatului Parlamentulului. Câţiva protestatari au forţat întrarea dinspre Senat şi au incercat să intre în clădire, dar forţele de ordine au reuşit să-i oprească.

Grupuri de manifestanţi se află la fiecare dintre intrările în curtea Palatului Parlamentului.

Printre manifestanţi sunt lideri ai AUR, George Simion şi Claudiu Târziu, copreşedinţi ai formaţiunii politice.

Forţele de ordine, prezente în număr mare la faţa locului, au desfăşurat garduri de protecţie pentru a bloca accesul.

Unii protestatari au împiedicat maşinile parlamentarilor să intre în curtea Parlamentului. Circulaţia rutieră în zonă este restricţionată.

Intrările în clădirea Parlamentului sunt blocate de către SPP, în timp ce în afara gardului care înconjoară Palatul Parlamentului sunt desfăşurate mai multe forţe de ordine.

***

Ca urmare a desfăşurării acestei manifestaţii publice, Brigada Rutieră a dispus restricţionarea traficului rutier pe bd. Naţiunile Unite, segmentul de drum cuprins între str. B.P.Haşdeu şi bd. Libertăţii, precum şi pe banda I de circulaţie de pe Calea 13 Septembrie dinspre bd. Libertăţii către Hotel Marriot. 

„Brigada Rutieră solicită conducătorilor de autovehicule să circule cu prudenţă, să păstreze o distanţă suficientă pentru a putea frâna în condiţii de siguranţă, să nu oprească ori să staţioneze decât în locurile special amenajate şi să respecte semnalele şi indicaţiile poliţiştilor rutieri. 

Pietonilor le recomandăm să circule doar pe trotuare, traversarea străzii să o facă doar prin locurile special amenajate şi la culoarea verde a semaforului electric, după ce s-au asigurat temeinic, iar conducătorii de vehicule le-au înţeles intenţia de a traversa.” transmite Brigada Rutieră.

George Simion a declarat într-o intervenţie LIVE pe Facebook că sunt aşteptaţi zeci de mii de români, din toată ţara, la acest protest şi că mulţi se află pe drum. Protestul a fost anunţat pentru ora 9.00, însă mulţimea s-a adunat încă de la ora 8.00 în faţa Parlamentului. 

Protestatarii strigă „Libertate”, „Venim peste voi”, „Jos criminalii” şi poartă steaguri, cerând ca certificatul verde la locul de muncă să nu fie introdus. 

Copreşedintele AUR spune că toate intrările de la Camera Deputaţilor sunt blocate de protestatari. Pe faţada intrării de la Camera Deputaţilor a fost pus un banner mare cu mesajul „Libertate fără certificate”. „Să vedem cum vor vota aceşti deputaţi, trebuie să vină de la ora 10.00 aici”, a arătat el. 

„Vom spune de la tribuna Parlamentului să respingă certificatul verde. (..) Acum e momentul să blocăm această prostie de certificat şi restricţii inumane”, a mai afirmat George Simion. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite