Protest pentru legalizarea parteneriatului civil, sâmbătă, sub deviza „Tradiţia noastră este iubirea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sâmbătă va avea loc un protest pentru legalizarea parteneriatului civil sub deviza „Tradiţia noastră este iubirea“. FOTO- Facebook MozaiQ
Sâmbătă va avea loc un protest pentru legalizarea parteneriatului civil sub deviza „Tradiţia noastră este iubirea“. FOTO- Facebook MozaiQ

Sute de persoane şi-au anunţat prezenţa la protestul „Tradiţia noastră este iubirea “, unde vor cere legalizarea parteneriatului civil, de care ar putea beneficia peste 800.000 de cetăţeni români aflaţi în relaţii de concubinaj. Manifestaţia va avea loc sâmbătă, începând cu ora 14.00, în Piaţa Universităţii.

Peste 500 de oameni şi-au anunţat prezenţa, sâmbătă, în Piaţa Universităţii din Capitală pentru a le cere parlamentarilor să legalizeze parteneriatele civile în România. „Sub sloganul <<Tradiţia noastră e iubirea>, asociaţia MozaiQ invită românii care cred în drepturile omului, valori europene, egalitate şi diversitate să transmită un mesaj puternic aleşilor şi să le solicite acestora sa aprobe parteneriatele civile de care ar putea beneficia peste 800.000 de români aflaţi în relaţii neoficializate, cupluri gay şi heterosexuale. Conform unui Eurobarometru al Uniunii Europene din 2015, peste 35% dintre români susţin drepturi egale pentru persoanele LGBT (lesbiene, gay, bisex, transgender)“, se arată în comunicatul transmis de MozaiQ.

Mai mult de jumătate dintre ţările Europei recunosc o formă sau alta de uniuni între persoane de de sex diferit sau acelaşi sex, fie că vorbim de căsătorie sau parteneriat civil. În momentul de faţă România nu oferă nimic, nici cuplurilor heterosexuale pentru care căsătoria nu este o opţiune, nici cuplurilor homosexuale. Avem nevoie de o lege care să protejeze aceşti oameni şi de un stat puternic şi democratic care să apere şi să reprezinte cetăţenii indiferent de orientarea sexuală sau identitatea de gen. Politicienii au o responsabilitate faţă de fiecare român, au o responsabilitate de a asigura drepturi egale în faţa unor oameni care plătesc taxe şi impozite în România, declară Vlad Viski, preşedintele MozaiQ.

În mod simbolic, la manifestaţia de sâmbătă din Piaţa Universităţii, organizatorii vor oficia parteneriate civile neoficiale pentru cuplurile care doresc să transmită un semnal că îşi doresc legalizarea parteneriatelor civile.

Parteneriatul civil, o soluţie pentru sute de mii de români

În condiţiile în care din ce în ce mai mulţi români aleg să nu-şi oficializeze relaţia de cuplu prin căsătorie, parteneriatul civil reprezintă o soluţie practică şi care aduce beneficii celor implicaţi. Fie că vorbim despre dreptul şi obligaţia de sprijin reciproc, dreptul de a alege numele de familie, obligaţia de întreţinere, dreptul la moştenire, dreptul la bunuri comune sau dreptul de aparţinător în situaţia unei spitalizări, toate acestea oferă cuplurilor de sex diferit, dar şi de acelaşi sex, o protecţie reală şi concretă. De altfel şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului a recomandat statelor comunitare să ofere o formă de protecţie sau altă cetăţenilor care nu optează pentru legiferearea relaţiilor prin căsătorie.

În momentul de faţă proiectul parteneriatului civil, iniţiat de deputatul Remus Cernea, se află în Comisia Juridică a Camerei Deputaţulilor şi aşteaptă avizul parlamentarilor.

România este la coada Europei în privinţa drepturilor minorităţilor sexuale

În momentul de faţă 29 dintre cele 50 de ţări ale Europei recunosc o formă sau altă de uniuni între persoane de acelaşi sex, fie că vorbim de căsătorie sau parteneriat civil. Belgia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Islanda, Irlanda, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania, Suedia şi Marea Britanie sunt ţările care permit căsătoriile între persoane de acelaşi sex, în timp ce Andorra, Austria, Croaţia, Cipru, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Italia, Liechtenstein, Slovenia şi Elveţia au adoptat parteneriatul civil.  România, alături de ţări precum Rusia, Belarus, Ucraina, Letonia, Lituania, Moldova, Serbia şi Muntenegru nu oferă nicio formă de uniune între persoane de acelaşi sex.

De asemenea România deţine un loc codaş în Europa în privinţa drepturilor acordate homosexualilor. Anul trecut ILGA-Europe, o organizaţie pan-europeană care militează pentru drepturile LGBT  dădea publicitiăţii indexul Rainbow Europe 2016. Dintre cele 49 de state analizate, România se situează pe locul 34 având drept criterii de evaluare legislaţia, discriminarea, atmosfera ostilă de care se lovesc membrii comunităţii LGBT. O pondere importantă este acordată protecţiei familiei bazate pe cupluri de acelaşi sex. Indexul Rainbow Europe 2016 este deschis de Malta (87,75%), Belgia (81,85%) şi Marea Britanie (81,44%), iar pe ultimele locuri se clasează Armenia (7,20%), Rusia (6,55%) şi Azerbaidjan(4,85%).

Multiple studii internaţionale arată că procentul de persoane care se declară ca aparţinând comunităţii LGBT dintr-o ţară variază între 5% şi 10% din totalul populaţiei, în funcţie de libertăţile de care dispun

Despre Asociaţia MozaiQ

MozaiQ este o organizaţie comunitară care se adresează persoanelor LGBTQIA+ (lesbian, gay, bisexual, transgender, queer, intersex, asexual) din România. MozaiQ îşi propune să dezvolte comunitatea LGBTQIA+ din România prin solidaritate şi încredere reciprocă, rezultate din activităţile sociale, o prezenţă pe scena culturală alternativă, precum şi o atenţie deosebită acordată diverselor grupuri din comunitate: persoanele rome LGBTQIA+, persoanele trans, persoanele HIV+, lucrătorii sexuali, persoanele LGBTQIA+ aflate într-o situaţie socio-economică precară, persoanele cu abilităţi diferite, precum şi seniorii şi tinerii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite