FOTO VIDEO Protest la Ateneu, în faţa celor mai importanţi lideri europeni prezenţi la ceremonia de preluare de către România a preşedinţiei UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Alexandra Cheroiu
FOTO Alexandra Cheroiu

Grupurile Corupţia Ucide, Rezist şi Iniţiativa România au organizat un miting de protest, joi seară, de la ora 19.00, lângă Ateneul Român,  unde va avea loc ceremonia de preluare a preşedinţiei rotative a UE de către România.

GALERIE FOTO

UPDATE 20:50 Din cauza frigului şi a ninsorii, mulţi dintre manifestanţi pleacă.

Pe clădirea Palatului Regala a fost proiectat cu laser mesajul „We want EU, PSD wants Russia“. (Noi vrem Uniunea Europeană, PSD vrea Rusia, n.r.)

Oamenii au mai scandat „10 august!" si „Jandarmeria, apară hoţia!“

UPDATE 20:00 Circa 700 de persoane manifestează la această oră lângă Ateneul Român, unde la ora 20.00 vor începe discursurile oficilităţilor române şi europene din cadrul  ceremoniei de preluare a preşedinţiei rotative a UE.

La protest sunt prezenţi şi Oana Pellea, Stere Gulea, Mihail Şora. De asemenea, figuri politice din opoziţie, precum Dan Barna (USR) şi Vlad Voiculescu (PLUS) au stat de vorbă cu manifestanţii.

Protest preşedinţia UE - Ateneul Român - Mihail Şora / FOTO Mediafax Foto / Alexandru Dobre / 10 ian 2019

Mihai Şora, la protest. Foto: Mediafax

În Capitală ninge destul de abundent la această oră.

Ceremonia oficială de la Ateneu poate fi urmărită în format video (în direct) şi livetext aici.

UPDATE 19:30 Petre Roman, care şi-a făcut apariţia printre manifestanţi, a fost huiduit şi făcut „comunist“.

UPDATE Câţiva manifestanţi se află şi în Piaţa Victoriei, pe traseul coloanelor cu delegaţiile oficiale care participă la evenimentul de la Ateneu, şi afişează bannere cu mesaje pro-UE şi anticorupţie (în limba engleză).

image

FOTO INQUAM PHOTOS

UPDATE 19:15  Printre protestatari se află şi fostul premier tehnocrat şi comisar european Dacian Cioloş. La manifestaţie şi-au anunţat prezenţa şi fiilosoful Mihai Şora şi actorul Marius Manole, obişnuiţi ai protestelelor din ultimii doi ani.

UPDATE 19:05 Circa 400 de persoane protestează la această ora în faţa Bibliotecii Centrale Universitare, în apropiere de Ateneul Român, unde are loc ceremonia oficială de preluare de către România a preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene. 

Oamenii au pancarte cu mesaje  anti-PSD şi pro Uniunea Europeană şi scandează „Europa, Europa“,  „Europa, vrem să stii, v-am furat de la copii“, „Vrem Europa, nu dictatura“.

Manifestanţii au steaguri tricolore şi ale Uniunii Europene

protest ateneu

La Bucureşti ninge şi sunt 0 grade Celsius.

Preşedinţii Comisiei Europene - Jean-Claude Juncker, Consiliului European - Donald Tusk, Parlamentului European - Antonio Tajani şi Colegiul Comisarilor se vor afla la Bucureşti, joi şi vineri, pentru a marca începerea oficială a Preşedinţiei române a Consiliului UE printr-un eveniment organizat joi seară, la Ateneu.

***

Organizatorii anunţă că mitingul este unul de susţinere a parcursului pro-european al României şi de sprijin pentru statul de drept şi justiţia independentă.

Participanţii sunt rugaţi să vină la miting cu drapelurile României şi Uniunii Europene.

Pe data de 10 ianuarie, la Ateneul Român, întregul leadership al Uniunii Europene (preşedinţii Consiliului European, ai Comisiei Europene, ai Parlamentului European, comisarii europeni, leaderii grupurilor din Parlamentul European) vor participa la preluarea preşedinţiei rotative de către România.

Vrem să fim alături de ei. Vrem să fim văzuţi de ei. Vrem să se înteleagă că în ciuda politicilor guvernării actuale, românii sunt cetăţeni ai Europei, care cred în valorile care stau la baza UE: libertate, stat de drept, justiţie independenţă, solidaritate, transparenţă în decizii şi în cheltuirea banului public.

Dacă înţelegi că:

* dreptul de a munci şi a învăţa în Europa depinde de apartenenţa noastră la UE

* creşterea nivelului de trai al populaţiei în ultimii 10 ani are ca sursă apartenenţa noastră la UE

* dezvoltarea societăţii româneşti în ultimul deceniu s-a făcut în mare parte prin fonduri europene

* situaţia agriculturii românesti depinde de fondurile alocate de UE

* infrastructura, spitalele şi şcolile pot ajunge la un nivel acceptabil prin apartenenţa noastră la UE

* drepturile omului, statul de drept şi justiţia independentă sunt protejate cel mai bine prin apartenenţa noastră la UE

* atacurile asupra UE comise de guvernarea actuală sunt atacuri asupra prosperităţii şi stabilităţii României

* cetăţenia europeană ne oferă protecţie împotriva posibilelor abuzuri ale statului

* dreptul de a călători, de a vizita lumea, de a vorbi liber sunt lucruri de care părinţii noştri nu au beneficiat

Atunci te aşteptăm în Piaţa George Enescu (lângă Ateneu şi Palatul Regal), joi 10 ianuarie, de la ora 19, pentru a spune: „Românii sunt cetăţeni ai Uniunii Europene şi luptă pentru valorile europene, pentru libertate, stat de drept, justiţie independenţa!” Veniţi cu Steagurile României şi UE!”, spun organizatorii.

Ce face MAI

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, spune că s-au luat toate măsurile care se impun pentru păstrarea ordinii publice la mitingul anunţat la Ateneul Român. Ministerul va colabora cu Serviciul de Protecţie şi Pază - instituţia responsabilă de măsurile de securitate, a mai spus Dan.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite