Propuneri cu scandal la Curtea de Conturi. Miron Nica şi deputatul Nicu Marcu, candidaţi oficial pentru posturile de consilieri de conturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentarii s-au certat pe posturile de consilieri la Curtea de Conturi FOTO Mediafax
Parlamentarii s-au certat pe posturile de consilieri la Curtea de Conturi FOTO Mediafax

Parlamentul a propus doi noi consilieri de conturi, după ce, anul trecut, Curtea Constituţională a invalidat mandatele lui Marius Vorniceanu şi Constanţa Donovici, cumnata lui Miron Mitrea, ambii din partea PSD. Alegerea candidaţilor – Nicu Marcu şi Miron Nica - a stârnit dispute aprinse în plenul şedinţei comune a celor două Camere ale Parlamentului.

Cele două propuneri, ambele din partea PSD, au fost aprobate, luni în unanimitate de comisiile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, reunite în şedinţă comună. 
Nicu Marcu este deputat al partidului-fantomă înfiinţat de Călin Popescu Tăriceanu PLR (Partidul Liberal Reformator), iar Miron Nica ocupă funcţia de director al Camerei de Conturi Bucureşti.

Posturile au devenit vacante în urma deciziei Curţii Constituţionale din 10 iulie 2014, prin care a fost declarată neconstituţională numirea de către Parlament a doi consilieri de conturi, pentru următorii nouă ani, al căror mandat urma să înceapă la 15 octombrie 2014.

Săptămâna trecută, la 3 februarie, birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au aprobat declanşarea procedurilor de numire a consilierilor de conturi.
Printre ce zece candidaţi care s-au înscris în cursă se numără Petru Winzer, Marin Sandu, Mihaela Horga, Mihail Daniel Tudor şi Dan Ştefan Florescu.

La 9 februarie, candidaţii au fost audiaţi de membrii comisiilor de buget din Senat şi Camera Deputaţilor.

În urma audierilor, Comisiile reunite au hotărât, cu majoritate de voturi, să propună Plenului Parlamentului numirea la Curtea de Conturi a lui Nicu Marcu şi Miron Nica.

Dispute între liberali şi social-democraţi

Numirile nu au fost lipsite de dispute. Deputatul PNL Tinel Gheorghe a anunţat, în plen, că liberalii nu vor vota cele două propuneri, pentru că “nu este corect” ca acestea să aparţină PSD, potrivit romaniatv.net. “În primul rând, dezbaterile din comisiile reunite de astăzi au fost un fiasco. Preşedintele comisiei de buget finanţe din Senat n-a fost prezent, nu a existat cvorum, şi în al doilea rând, politic discutând, din cele două posturi noi considerăm că unul trebuia să aparţină opoziţiei, pentru că aşa este corect. De când PSD-ul a venit la guvernare, invocă principiul majorităţii şi ocupă toate posturile, toate locurile care se vacantează. În concluzie, nu susţinem şi nu votăm aceste două propuneri”, a spus Tinel Gheorghe.

“Nu o să fac neapărat recurs la memorie, deşi ar trebui să ne reamintim în ce condiţii au plecat şase locuri deodată la Curtea Conturi, numai la PNL. Şi sunt încă la dumnealor. PSD-ul nu are decât patru în momentul ăsta. Dar, discutând despre cele două posturi pe care le disputăm astăzi, de controlor la Curtea de Conturi, vă reamintesc că există un protocol al liderilor de grup, semnat în noiembrie anul trecut, când s-au discutat prima dată aceste două posturi, pentru că nu e vorba de posturi noi, ci care se repun în votul Parlamentului în urma deciziei CCR. Cele două posturi reveneau PSD. Nu am făcut decât un gest de reparaţie”, a fost replica liderului deputaţilor PSD, Marian Neacşu.

Numiri invalidate de Curtea Constituţională

În iulie 2014, magistraţii Curţii Constituţionale a decis că validarea la Curtea de Conturi de către Parlament a consilierilor Marius Vorniceanu şi Constanţa Donovici, propuşi de PSD, este neconstituţională.

Cei doi erau la finalul unui mandat de şase ani la Curtea de Conturi şi nu mai puteau fi aleşi. Astfel, potrivit articolului 140 din Constituţia României, “consilierii de conturi sunt numiţi de Parlament pentru un mandat de nouă ani care nu poate fi prelungit sau înnoit”.
La validarea acestora s-a invocat premisa falsă că mandatul prezent este de şase ani şi nu de nouă ani. Prin urmare, Vorniceanu şi Donovici ar fi ajuns să exercite mandate pe durata a 15 ani dacă nu ar fi intervenit Curtea Constituţională.

Pilele politice în acţiune

Pentru ocuparea a şase poziţii vacantate din cele 18 de consilieri de conturi s-a dat o luptă acerbă, în care ultimul cuvânt nu l-a avut experenţa profesională a candidaţilor, ci pilele de partid. Cu puţine excepţii, aspiranţii la mandatele de consilieri, în număr de 13, au avut “spate” politic consistent, diferenţa fiind făcută de greutatea influenţei la nivelul PSD, PC sau UDMR. Liberalii, dar şi alte partide parlamentare, au fost excluşi de la “masa bogaţilor”. Motiv pentru care PNL a contestat numirea consilierilor la Curtea Constituţională.

Sforile s-au tras până în ultima clipă, adică până la 16 iunie 2014, dată la care parlamentarii au votat cine merge la Curtea de Conturi şi cine nu. Astfel că unii dintre candidaţii care duminică ştiau că au postul asigurat, luni dimineaţă, înaintea votului, s-au trezit în afara listei. Este cazul consilierui Mihai Hură, propus de conservatori, care a fost înlocuit, pe ultima sută de metri, de nevasta sociologului Marius Pieleanu, Ileana Manuela Pieleanu.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite