Propunere inedită: „Alcoolicii să muncească pentru spital!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doctorul Tudor Ciuhodaru, şeful Unităţii de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului de Urgenţe „Sf. Ioan“ Iaşi, a propus în calitate de deputat independent un proiect de lege inedit şi dur referitor la pacienţii alcoolici. Medicul susţine că bolnavii care fac abuz de alcool ar trebui să-şi plătească singuri spitalizarea, iar cei care nu au bani să facă muncă în folosul spitalului.

Iniţiativa legislativă a lui Ciuhodaru a trecut deja de Comisia Juridică a Senatului. Acesta nu este singurul proiect de acest fel al deputatului, anul trecut propunând ca şoferii prinşi băuţi la volan să fie sancţionaţi mult mai drastic. Astfel, în cazul unui accident cu victime, aceştia ar trebui să rămână fără permis de conducere pe viaţă.

„Adevărul": De ce este nevoie de o lege pentru a descuraja consumul excesiv de alcool?

Tudor Ciuhodaru: Am iniţiat acest proiect de lege în luna martie a acestui an, după ce am constatat că numărul persoanelor care consumă alcool până pică din picioare şi ajung la spital a crescut foarte mult. Nu este o boală de care oamenii să nu se poată feri, nu este ceva moştenit genetic, ci este vorba despre inconştienţă. Campaniile informative pe care autorităţile le fac le ştim cu toţii fiindcă le vedem la televizor în fiecare zi, dar nu au efect. Cred că ar trebui să combinăm cele două elemente legislaţia şi campaniile de informare, pentru a fi eficienţi şi pentru a descuraja consumul exagerat de alcool.

Cum aţi ajuns la acest proiect?

Am mai depus un proiect de lege de anul trecut, pentru înăsprirea pedepselor pentru şoferii care se urcă băuţi la volan. Ca medic am văzut prea multe tragedii, vieţi distruse din cauza acestiu viciu şi lupt pentru a le salva, iar ca parlamentar sunt decis să fac tot ce-mi stă în puteri pentru a le preveni. Sancţiunile ar trebui să fie mai aspre, din acest motiv am propus ca atunci când un şofer este prins băut la volan să i se suspende permisul pe o perioadă de cinci ani, iar dacă face accident cu pagube materiale să nu mai aibă dreptul de a conduce 10 ani.

În cazul în care conducătorul auto este băut şi a făxut accidente cu victime, atunci recomandarea este să i se ia carnetul pe viaţă. În prezent, proiectul se află la comisii. În plus, cred că pe viitor această lege va trebui extinsă şi va trebui să includem aici şi consumatorii de droguri şi plante etnobotanice. Mulţi bolnavi mă întreabă de ce trebuie să susţină sistemul de stat nişte oameni care nu cunosc alte forme de relaxare decât acestea.

Cât de alarmant este consumul de alcool?

Am făcut o statistică pornind de la cazurile înregistrate de medicii noştri în 2009. Cifrele nu sunt deloc de neglijat: în medie, anual, doar la Iaşi aproape 1.000 de pacienţi ajung la spital în stare gravă din cauza băuturii. La nivelul ţării fenomenul este şi mai alarmant: sunt aproape 50.000 de pacienţi, aproape cât populaţia unui oraş, care reduc un buget şi aşa insuficient.

Un alt argument care vine în susţinerea legii pe care am iniţiat-o este acela că se cheltuie sume importante, bani publici pentru persoane care fac un abuz, în condiţiile în care fondurile de la stat sunt insuficiente pentru tratamentul altor bolnavi. În condiţiile acestea, cred că o lege care să-i pună la plată pe care care nu conştientizează efectele pe care acţiunile lor le au asupra lor înşişi, dar şi ale celor din jur, este necesară.

Cum vor fi convinşi concret clienţii Urgenţelor să renunţe la excesul de alcool?

Am propus două soluţii. Prima este ca alcoolicii să plătească tratamentul pe care-l primesc la spital. Cheltuielile pentru pentru un astfel de pacient variază între 600 şi 1.500 de lei. Cea de-a doua se referă la pacienţii care nu-şi permit să achite îngrijirea medicală şi medicamentele care le-au fost administrate în timpul spitalizării. Ei pot să facă muncă în folosul comunităţii. Şi eu mai dau o mână de ajutor în curtea spitalului, nu e nicio ruşine, mai ales că deficitul de personal este foarte mare. Ar putea fi brancardieri, de pildă, să ne ajute să ducem bolnavii în sala de operaţii sau să facă curăţenie. Ei ar putea da o mână de ajutor şi la ridicarea Spitalului Regional de Urgenţe, unde este mare nevoie de muncitori.

Când va putea fi aplicată această lege?

Proiectul de lege a primit aviz favorabil din partea membrilor Comisiei Juridice a Senatului. Cel mai probabil, legea va fi aplicabilă din toamnă, după ce va trece şi de celelalte comisii. La noi, orice demers este greoi şi durează mult timp, dar cred că efectele vor fi benefice pe termen lung şi va descuraja consumul de alcool. Este greu să te lupţi cu mentalităţile, de aceea cred că ar trebui să adoptăm o lege, iar oamenii să ştie că atunci când vor depăşi limitele bunului simţ vor plăti pentru acest lucru. Aşa cum au bani pentru băutură, cred că vor avea şi pentru tratament, iar pentru cei care nu-şi permit să achite tratamentul va exista întodeauna soluţia prestării de servicii în folosul comunităţii.

Tratamentul pentru alcoolici, la fel de scump ca şi cel pentru cancer

Un calcul realizat de „Adevărul" arată că serviciile medicale alocate an de an doar la Iaşi pentru persoanele dependente de alcool costă la fel cât cel pentru bolnavii de cancer.

Potrivit medicilor de la Spitalul de Psihiatrie „Socola", în fiecare an 1.000 de dependenţi de alcool sau de droguri se internează la unitatea spitalicească pentru tratament. Spitalul de Psihiatrie „Socola" alocă 225 de lei zilnic pentru un pacient dependent de alcool. În schimb, doctorii de la Spitalul „Sf. Spiridon" din Iaşi alocă 295 de lei zilnic pentru un bolnav de cancer, cost în care sunt incluse şedinţele la acceleratorul de particule şi medicamentele foarte scumpe.

„Pentru cei 1.088 de pacienţi internaţi cu diagnosticul tulburări mintale şi de comportament în urma consumului de substanţe toxice s-a cheltuit în total anul trecut 244.800 de lei", a explicat Călin Scripcariu, managerul Spitalului „Socola".

Cheltuielile pentru un dependent de alcool sunt cu atât mai mari cu cât un astfel de pacient revine de regulă de cel puţin 3-4 ori în acelaşi an la spital, ceea ce înseamnă că instituţia medicală plăteşte aproape 10.000 de lei. „Cel mai vechi pacient pe care l-am avut în spital este te un bărbat care, timp de zece ani, aproape că a locuit aici. La început venea periodic să se interneze, apoi a fost izolat de familie şi a ajuns aproape să locuiască la spital", a precizat doctorul Radu Andrei, şeful Clinicii de Drogodependenţă de la „Socola".

image

Tudor Ciuhodaru, şeful Urgenţelor din Iaşi 

Pacienţi din toată ţara

Medicii spun că, deşi a avut un loc de muncă foarte bun, pacientul a căzut în patima alcoolului şi încet-încet s-a izolat de familie şi de prieteni. „Orice persoană care are o dependenţă de acest gen ajunge, în cele mai multe dintre cazuri, să fie marginalizat de cei apropiaţi. Pentru că nu mai primeşte sprijinul cunoscuţilor, pacientul ajunge să abandoneze lupta cu boala", a adăugat medicul Andrei.

La Spitalul „Socola" sunt trataţi dependenţi de alcool din toată ţara. Procentual, aceştia reprezintă 90% din numărul total al bolnavilor din cadrul acestei secţii, iar 10% sunt dependenţi de stupefiante. Instituţia medicală din capitala Moldovei este una dintre cele mai mari unităţi din ţară care se ocupă de vindecarea persoanelor a căror viaţă este distrusă de vicii.

„Avem o cultură a băuturii"

Medicul psihiatru Octavian Driga, cel care coordonează Asociaţia Alcoolicilor Anonimi, apreciază demersul, cu condiţia ca dependenţilor de alcool să nu li se refuze serviciile medicale la care au dreptul ca orice persoană. Consumul de alcool este unul dintre cele mai nocive şi extinse dependenţe de care suferă românii, spun medicii şi reprezentanţii Asociaţiei Alcoolicilor Anonimi din Iaşi. Abuzul de băutură este cu atât mai nociv cu cât afectează şi vieţile apropiaţilor sau chiar ale unor persoane necunoscute.

„Avem atâţia şoferi care provoacă în fiecare an mii de accidente rutiere pe fondul consumului de alcool. Vieţi nevinovate sunt luate din cauza celor căzuţi în această patimă", a precizat medicul psihiatru Octavian Driga, care este de părere că legea propusă de Tudor Ciuhodaru poate avea sanţiuni mult mai drastice. „Eu propun ca un şofer prins băut la volan să nu mai aibă voie să conducă cinci ani", a mai spus doctorul, care lucrează la Spitalul Clinic „Sf. Spiridon" din Iaşi.

De vină e educaţia

Medicul spune că amploarea abuzului de alcool este cauzată în primul rând de lacunele din educaţie, fiindcă multe persoane au o îngăduinţă prea mare faţă de consumul de băutură la copiii, la rude sau în rândul prietenilor.

„Societatea nu pune nicio presiune asupra alcoolicilor. Este vorba despre o problemă serioasă a vieţii noastre de zi cu zi. Avem o cultură a băuturii, care se propagă în familie", a mai spus reprezentantul Alcoolicilor Anonimi.

Copiii văd că adulţii din jurul lor cred că băutura este un lucru bun şi se apucă la rândul lor să consume licorile bahice de la vârste foarte fragede, ceea ce în timp duce la dependenţă. „Dacă ar fi puşi la plată poate mulţi dintre ei ar reacţiona mai bine, ar fi conştienţi că băutura este şi costisitoare, dar şi nocivă pentru ei.

Nu-mi dau seama câţi pacienţi ar renunţa la acest viciu, dar atâta timp cât este o minimă speranţă să se întâmple acest lucru, trebuie să încercăm şi cu o lege", a mai adăugat Octavian Driga.

Curriculum Vitae

-A absolvit Facultatea de Medicină Generală la Iaşi, promotia 1993, cu media generală 9,95.
-Este membru al Societăţii Române de Medicină de Urgenţă.
-Începând cu noiembrie 2000 este medic-sef al Unităţii de Primire Urgenţe la Spitalul Clinic de Urgenţe „Sf. Ioan" Iaşi.
-Din 2004 este cadru didactic asociat la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi" Iaşi - Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Materialelor, unde susţine cursul de „Accidente de Muncă. Măsuri de prim-ajutor".
-În 2008 a fost ales deputat de Iaşi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite