Proprietarii care nu şi-au asigurat casele riscă amendă de până la 500 lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarii care nu şi-au asigurat locuinţele până la 15 ianuarie 2011, fie printr-o poliţă obligatorie, fie printr-una facultativă, pot fi sancţionaţi de autorităţile locale cu amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei, a declarat, marţi, directorul general al PAID, Marius Bulugea.

Asigurarea facultativă trebuie să acopere cele trei riscuri incluse în poliţa obligatorie (cutremur, inundaţii şi alunecări de teren).

MAI a anunţat, în 15 decembrie 2010, că proprietarii de locuinţe mai au timp până la jumătatea lunii iulie 2011 să-şi facă asigurarea obligatorie pentru locuinţe, după această dată primariile urmând să-i amendeze pe cei care nu au o astfel de asigurare.

Marius Bulugea, şeful Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor(PAID), revine acum asupra acestui comunicat şi spune că nu are valoare juridică, întrucât "nu este susţinut de o modificare legislativă". Afirmaţia acestuia este susţinută şi de directorul Direcţiei Juridice a Comisiei de Supravegere a Asigurărilor (CSA), Marinela Nemeş, care a spus că informarea MAI nu are valoare juridică şi nu poate modifica o lege.

"Foarte mulţi proprietari au înţeles, în urma anunţului MAI, preluat de mass-media, că nu mai sunt obligaţi să îşi încheie o poliţă obligatorie. Lucrurile nu stau aşa", a spus Bulugea, citat de Mediafax.

El a adăugat că, potrivit informaţiilor pe care le are, primarii nu au aplicat, până în prezent, amenzi proprietarilor care nu şi-au asigurat locuinţele.

"Nici nu ar avea cum pentru că PAID nu a trimis listele cu proprietarii care şi-au asigurat locuinţele. Scopul acestei legi nu este aplicarea de amenzi, ci asigurarea locuinţelor. Datele noastre arată că doar 55% dintre primării au trimis aceste liste", a spus şeful PAID.

Pe lângă amendă, proprietarii care nu îşi asigură locuinţele nu beneficiază, în cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale definite prin Legea 260/2008 - cutremur, alunecare de teren şi inundaţie, de niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuinţelor.

Legislaţia obligă proprietarii de imobile să încheie o poliţă de asigurare, prima fiind diferenţiată în funcţie de tipul de locuinţă (A sau B), între 10 şi 20 de euro. Valoarea asigurată a unei locuinţe este situată între 10.000 şi 20.000 de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite