EXCLUSIV Pronunţarea în dosarul morţii fotbalistului Patrick Ekeng. Medicul de pe ambulanţă, condamnat cu suspendare. Ce spune familia camerunezului despre decizie - UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul specialist din cadrul Serviciului de ambulanţă Puls, Mihaela Duţă, a fost condamnată la 1 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare pe fond, în procesul de ucidere din culpă deschis în urma morţii fotbalistului camerunez Patrik Ekeng (26 de ani), care a decedat în timpul meciului Dinamo-Viitorul pe 6 mai 2016. Decizia poate fi atacată cu apel pe rolul instanţei ierarhic superioare.

UPDATE: Avocata familiei Ekeng a declarat pentru „Adevărul” că soluţia instanţei este una mulţumitoare şi că decizia de a o ataca sau nu va fi luată de familia forbalistului.

„După ce ne vom consulta cu familia lui Patrick vom decide dacă vom atacată decizia de astăzi a instanţei la Curtea de Apel Bucureşti. Pentru noi soluţia instanţei este una mulţumitoare, cuantumul total al despăgubirilor acordate fiind de aproape 200.000  de euro. Astfel apreciem că la mai bine de 4 ani de la producerea tragicului eveniment s-a făcut dreptate în acest dosar. Aşteptăm să vedem ce se va întâmpla mai departe în eventuala cale de atac. (...) Jacques, fratele lui Patrick, este mulţumit de soluţionarea cauzei şi de aflarea adevărului. Din punctul de vedere al familiei lui Patrick, latura civilă a fost o competentă mai puţin semnificativă a procesului penal”, a declarat pentru „Adevărul” Andreea Mincu, avocata familiei Ekeng.

Mama, fraţii şi surorile fotbalistului Patrick Ekeng, precum şi fiul victimei, Anselme, cereau despăgubiri materiale şi morale în cuantum de 899.574 de euro în procesul privind moartea pe teren a fotbalistului camerunez, care evolua la Dinamo.

În schimb, judecătorul fondului a decis, joi, ca Mihaela Duţă să le plătească 200.000 de euro.

Patrick Ekeng (26 de ani) a decedat pe 6 mai 2016, în timpul meciului Dinamo - Viitorul. Fotbalistul intrat pe teren în minutul 70 s-a prăbuşit pe gazon în preajma cercului de la centrul terenului, a fost dus la spital, dar după aproximativ 70 de minute de efectuare a manevrelor de resuscitare a fost declarat decedat.

Mihaela Duţă, medicul specialist de medicină de urgenţă în cadrul serviciului de ambulanţă privat Puls, a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. Ea s-a aflat pe stadionul Dinamo, în momentul în care fotbalistului Patrick Ekeng i s-a făcut rău.

Felul şi cuantumul despăgubuirilor

Potrivit documentelor aflate la dosar, intrate în posesia „Adevărul”, numai înmormântarea fotbalistului din Camerun a costat 40.000 de euro.

Fiul minor al victimei, Assany Omar Talhyann Tiana Ibrahim Vichy Anselme, s-a constituit parte civilă cu suma de 500.000 de euro daune morale.

Mama victimei, Ngo Ebga Epse Ekeng Celine Marie, s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 40.000 de euro daune materiale, reprezentând cheltuieli de înmormântare, precum şi alte ritualuri religuioase şi cu suma de 200.000 de euro cu titlul de daune morale.

Fraţii şi surorile victimei, Ekeng Ekeng Jaques Albert, Ngo Ebga Monique Chantal, Ekeng Elise Florette, Ekeng Catherine Diane şi Ngo Tcheby Ebga Celine Reine s-au constituit parte civilă fiecare, cu câte 150.000 lei cu titlu de daune morale.

O înmormântare cu ritualuri costisitoare

„În ceea ce priveşte daunele materiale, este adevărat că partea civilă caare le-a solicitat nu le-a putut dovedi cu înscrisuri, însă apreciez că este de notorietate faptul că indiferent de religie, înmormântarea şi ritualurile aferente ulterioare implică efectuarea anumitor cheltuieli de către familia victimei, cu atât mai mult cu cât aceasta era persoană publică în Camerun”, notează avocatul părţilor civile.

Surse apropiate procesului au declarat pentru „Adevărul” că procesul privind moartea pe teren a fostbalistului Patrik Ekeng a fost repus pe rol pentru ca la dosar să ajungă două documente. Este vorba despre un anumit contract încheiat cu o companie de asigurări, precum şi de dosarul de la Colegiul Medicilor prin care a fost sancţionată asistenta Elena Mihaela Duţă.

Procesul a fost amânat, după repunerea pe rol, pentru data de 1 aprilie, Judecătoria Sectorului 2 şi-a suspendat activitatea din cauza deciziei guvernului de a elimina pensiile de serviciu ale magistraţilor.

Medic: Şansele fotbalistului de a fi salvat erau minime

În timpul procesului au fost audiaţi mai mulţi martori, printre care şi medicul de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Floreasca, cea care a fost de gardă în data de 6 mai 2016. Medicul Luisa Corina Simion l-a preluat pe Patrick Ekeng de la echipajul de pe ambulanţă.

Medicul Luisa Corina Simion a declarat că jucătorul Patrick Ekeng era deja în stop cardio-respirator atunci când a ajuns la camera de primiri urgenţe a Spitalului Floreasca. Luisa Corina Simion a dat detalii despre cum a acţionat în primele minute după ce Patrick Ekeng a fost coborât din ambulanţă. Medicul a spus că în cazurile grave, asemeni celui în care se afla Patrick Ekeng, trebuie urmată o anumită procedură de urgenţă. Chiar şi aşa, Luisa Corina Simion a declarat că şansele jucătorului de a fi salvat erau minime.

Martorul a fost întrebat direct ce şanse avea Patrick Ekeng să fie salvat, după ce Luisa Corina Simion a dat în faţa instanţei ample detalii medicale legate de procedurile de urgenţă aplicate în astfel de cazuri. Judecătorul i-a citit medicului din raportul de necropsie diagnosticul lui Patrick Ekeng.

„Minime. Şanse minime. Ştiu că a fost o analiză la nivelul Colegiului Medicilor. Faţă de acest diagnostic, şansele pacientului erau minime chiar şi în urma aplicării procedurilor de mai sus”, a afirmat medicul Luisa Corina Simion, audiată în calitate de martor.

Cum au intervent medicii de la Urgenţă

Anterior, aceasta a relatat că în momentul în care jucătorul a fost coborât din ambulanţă, activitatea cardiacă a acestuia era monitorizată de un alt aparat decât cel necesar în astfel de cazuri. Este vorba despre un electrocardiograf, spune martorul, în loc de un defibrilator.

„În momentul în care a ajuns la UPU acesta era în stop (n.r. – cardio-respirator) deja, era inconştient şi nu mai respira. Precizez că în astfel de cazuri este posibil ca persoanele cu astfel de afecţiuni să prezinte nişte respiratii agonice, ample şi rare, acestea prevestind sau semnificând debutul unui stop cardiac”, a relatat martorul.

Întrebată de judecător dacă a întrebat echipa de pe ambulanţă ce măsuri a luat până acolo, medicul de la urgenţă a răspuns: „Nu, am pus defribrilatorul pe el. Dacă stau să pierd vremea întrebând se pierd minute preţioase. Am întrebat după aceea. L-am conectat pe jucător cu padelele, iar pe monitorul defibrilatorului a apărut instantaneu că era în fibrilaţie ventriculară. Când am ridicat tricoul pacientului pentru a-i aplica padelele defibrilatorului acesta nu avea montaţi alţi electrozi. Jucătorul nu avea stabilită o linie venoasă şi nu era intubat”.

Judecătorul a întrebat dacă sunt absolut necesare aceste măsuri, mai ales intubarea, pentru administrarea medicamentelor.

„Da. se administrează ser fiziologic în astfel de cazuri de stop cardiac, după prima defibrilare se impune stabilirea unei linii venoase, adică perfuzarea, pentru a se administra ser fiziologic şi medicamente: adrenalină, amiodaronă, xilină sau lidocaină (sunt acelasi lucru ultimele două). Toate acestea sunt obligatorii a fi administrate în cazul unui stop cardiac. Arăt că eu personal, în astfel de cazuri, procedez întâi la o primă defibrilare a pacientului, iar ulterior perfuzarea şi intubarea pacientului. Apoi aplicarea de compresii toracice şi masaj cardiac, care se fac în mod continuu chiar şi când pacientul este intubat şi perfuzat”, a relatat medicul Luisa Corina Simion.

Detaliile au fost date în contextul în care medicul, chestionat de judecător, a relatat că echipa de pe ambulanţă nu i-a răspuns corect la întrebări.

„După ecografie (cu ajutorul unui ecograf) am întrebat-o pe doamna doctor Duţă ce ritm avea pe monitor şi aceasta mi-a răspuns că respira. Este răspunsul pe care mi l-a dat”, a spus Luisa Corina Simion.

„Dar dacă v-aş întreba eu?”, a vrut să afle judecătorul.

„M-am referit la monitorul defibrilatorului. Precizez că în funcţie de activitatea cardiacă a pacientului se poate da un răspuns de genul: fibrilaţie ventriculară, ritm cardiac normal, bradiasistolă, după caz”, a răspuns medicul.

Imagini de la intervenţie, prezentate în sala de judecată

Un moment-cheie al termenului a fost atunci când medicul de la urgenţe a fost rugat să privească fotografii din timpul intervenţiei, făcute după imaginile luate în spital de camerele video. Medicul a relatat că a observat un aparat plasat pe targă, între picioarele lui Patrick Ekeng, dar susţine ferm că acela nu era un defibrilator, ci un aparat care permite monitorizarea cardiacă, dar nu în timp real. Practic, din relatările medicului, ar fi vorba de un electrocardiograf.

Reatările medicului i-au încurcat pe avocaţi. Aceştia au întrebat la un moment dat dacă s-ar fi impus intervenţia cu electroşocuri în cazul în care Ekeng respira.

„Pacientul care are puls, înseamnă că respiră, e o diferenţă mare. Pacientul care nu respiră nu are puls”, a precizat medicul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite