Liviu Dragnea, condamnat definitiv la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în dosarul „Angajări fictive” la Protecţia Copilului Teleorman. Cei cinci judecători care au judecat apelul liderului PSD au anunţat sentinaţa instanţei în jurul orei 14.00. Sentinţa este definitivă.

UPDATE: La ora 13.45 magistratul a intrat în sala de judecată şi a început să citească sentinţa.

Liviu Dragnea: 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare

Olguta Sefu a primit un an cu suspendare pentru  abuz in serviciu şi un an cu suspendare pentru fals intelectual. 

Constantin Balaban a fost achitat pentru abuz şi a primit un an cu suspendare pentru fals intelectual.

Valetina Marica a fost achitată pentru abuz în serviciu.

Nicuşor Gheorghe a primit 3 luni de închisoare pentru fals si a fost achitat pentru abuz în serviciu.

Adriana Botorogeanu a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare.

Rodica Miloş a primit 3 ani de închisoare cu suspendare iar Ionel Mariceni, 3 ani cu suspendare.

Bombonica Prodana a fost achitată pentru abuz în serviciu.

Condamnările din primă instanţă

Fosta sefa DGASPC, Alesu Floarea, unanimitate, abuz în serviciu: 1 an si 6 luni. Anulează condamnarea cu suspendare într-un alt dosar şi va executa 3 ani de închisoare şi un spor de 7 luni. Condamnarea: 3 ani, 7 luni şi 20 de zile

Fostul director executiv al DGASPC Teleorman, Milos Rodica: 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Decizie dată în majoritate.

Fostul director executiv-adjunct de la DGASPC Teleorman, Olguţa Şefu: 3 ani de închisoare pentru abuz în serviciu; 1 an de închisoare pentru fals intelectual. Contopeşte pedepsele: 3 ani de închisoare cu suspendare. Decizie dată în majoritate.

Fostul şef de serviciu DGASPC Teleorman, Ionel Marineci, 3 ani de închisoare cu suspendare.  Cu opinie separată pentru reţinerea circumstanţelor atenuante

Fostul şef de serviciu DGASPC Teleorman, Valentina Marica: 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu

Bombonica Prodana, fosta soţie a lui Liviu Dragnea: amendă administrativă în valoare de 1.000 de lei, cu încetarea procesului penal şi cu opinie separată în sensul achitării. . Bombonica Prodana şi-a achitat partea de prejudiciu, iar procurorii ceruseră suspendarea procesului.

Fost şef de serviciu în cadrul DGASPC Teleorman, Claudiu Balaban: 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, 1 an de închisoare pentru fals intelectual. După contopire: 3 ani de închisoare cu suspendare. Decizie dată cu majoritate. Cu opinie separată în sensul achitării pentru abuz în serviciu şi circumstanţe atenuante pentru fals intelectual.

Fost şef de serviciu în cadrul DGASPC Teleorman, Gheorghe Nicuşor: 3 luni de închisoare pentru fals intelectual, 1 an de închisoare pentru abuz în serviciu. După contopirea pedepselor: 1 an de închisoare cu suspendare. Cu opinie separată în sensul achitării pentru abuz în serviciu.

Anisia Niculina Stoica, una dintre secretarele PSD angajate la DGASPC Teleorman care a recunoscut acuzaţiile: decizie în unanimitate - 3 luni de închisoare pentru complicitate la fals, în majoritate - 1 an de închisoare pentru complicitate la abuz. După contopire: 1 an de închisoare cu suspendare. Cu opinie separată în sensul achitării pentru complicitate la abuz în serviciu

Fostă secretară PSD Teleorman, Adriana Botorogeanu: 2 ani de închisoare cu suspendare

Dosarul „angajărilor fictive”

Verdictul este aşteptat la o zi după europarlamentare din 26 mai şi cu câteva zile înainte ca judecătoarea Luciana Mera să se pensioneze (cererea e cu data de 1 iunie). De notat că CCR a programat tocmai pentru 5 iunie o nouă dezbatere privind completurile specializate, ceea ce înseamnă că decizia CCR nu va mai putea influenţa sentinţa Curţii Supreme în dosarul lui Liviu Dragnea.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat duminică seara, întrebat fiind dacă are bagajele făcute în contextul condamnării de luni, că acesta este un „spectacol prost”. „E un spectacol prost. Foarte prost. Nu am niciun bagaj făcut”, i-a răspuns liderul PSD undei jurnaliste care a întrebat dacă are bagajele făcute.

Potrivit DNA, Dragnea a intervenit pentru menţinerea în funcţie şi plata drepturilor salariale pentru două angajate de la DGASPC Teleorman, deşi ştia că acestea lucrau de fapt în cadrul Organizaţiei PSD Teleorman. În decembrie 2013, procurorii au înregistrat o sesizare din oficiu cu privire la faptul că Floarea Alesu, director executiv al DGASPC Teleorman, în schimbul unor foloase necuvenite, proceda la menţinerea ilegală în posturi a două angajate de la DGASPC Teleorman, Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica.

Potrivit procurorilor, cele două angajate nu s-au prezentat la serviciu şi nici nu au prestat vreuna dintre activităţile înscrise în contractul lor muncă semnat cu DGASPC Teleorman, desfăşurându-şi de fapt activitatea la sediul Organizaţiei PSD Teleorman. DNA susţine că, în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, Liviu Dragnea coordona şi controla activitatea DGASPC Teleorman, instituţie în cadrul căreia au fost încadrate Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica.

Procurorii afirmă că Liviu Dragnea a determinat-o pe Anisa Niculina Stoica să se angajeze şi să fie remunerată în cadrul DGASPC Teleorman. Dragnea mai este acuzat că a contribuit, prin influenţa pe care o avea în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, ca Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica să fie menţinute în funcţie la DGASPC Teleorman.

Liderul PSD condamnat la 3 ani şi 6 luni în primă instanţă

Magistraţii instanţei supreme au finalizat în 14 septembrie 2018 motivarea deciziei de condamnare a lui Dragnea, arătând că, prin influenţă şi putere, Dragnea a determinat-o pe fosta directoare a DGASPC Floarea Alesu să săvârşească infracţiunea de abuz în serviciu.

"Înalta Curte, în opinie majoritară, apreciază că în cauză din coroborarea probelor administrate rezultă faptul că inculpatul Dragnea Nicolae Liviu a fost cel care, cu intenţie, folosindu-se de influenţă, autoritatea şi puterea conferită de funcţiile deţinute - preşedinte atât al organizaţiei judeţene a PSD Teleorman, cât şi al Consiliului Judeţean Teleorman - a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea să săvârşească infracţiunea de abuz în serviciu”, arată magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Magistraţii mai arată că "în reuşita demersului său infracţional inculpatul Dragnea Nicolae Liviu s-a folosit, deliberat, de ascendentul moral pe care-l avea faţă de inculpata Alesu Floarea”.

În 21 iunie 2019, liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în acest dosar, pentru instigare la abuz în serviciu. El a fost achitat pentru infracţiunea de fals intelectual.

Suspendarea executării pedepsei de doi ani primită de Liviu Dragnea în dosarul ”Referendumul” a fost anulată, iar cele două pedepse au fost contopite, rezultând o pedeapsă totală de trei ani şi jumătate de închisoare cu executare.

Decizia nu a fost luată în unanimitate de către magistraţi, existând şi o opinie separată de achitare a lui Liviu Dragnea pentru infracţiunea de instigare la abuz în serviciu.

Ceilalţi inculpaţi în acest dosar au primit închisoare cu suspendare, cu excepţia fostului director executiv al DGASPC Teleorman, Floarea Alesu, condamnată la trei ani şi şapte luni de închisoare cu executare.

De asemenea, instanţa supremă a admis acţiunea civilă a DGASPC Teleorman şi i-a obligat pe inculpaţi la plata sumei de 108.612 de lei reprezentând despăgubiri civile cu titlu de daune materiale - drepturi salariale încasate necuvenit de către inculpatele Anisa Stoica şi Adriana Botorogeanu Adrian, în solidar pentru perioadele menţionate în rechizitoriu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite