Visul unei nopţi de vară: Ponta vrea să atragă investiţii de 10 miliarde de euro în doar cinci luni, o treime din valoarea totală a fondurilor din ultimii 23 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta îşi propune să atragă 10 miliarde de euro bani investiţi în România FOTO Adevărul
Premierul Victor Ponta îşi propune să atragă 10 miliarde de euro bani investiţi în România FOTO Adevărul

Consolidarea macroeconomică, stabilitate politică, atragerea de investitori şi crearea de locuri de muncă. Toate fac parte din Planul Naţional de investiţii strategice şi crearea de noi locuri de muncă, prezentat joi de premierul Victor Ponta, care s-a angajat public ca până la sfârşitul anului să atragă investiţii de 10 miliarde de euro şi să creeze 50.000 de noi locuri de muncă.

Premierul promite deci investiţii de 10 miliarde de euro, în condiţiile în care, potrivit datelor înregistrate la Registrul Comerţului, România a beneficiat de investiţii în valoare de 35 de miliarde de euro în 23 de ani, iar 5 miliarde de euro dintre acestea au reprezentat vânzarea BCR şi Petrom.

Prin cultivarea relaţiilor externe politice şi economice mai ales în Europa şi Asia, suţine premierul, vom reuşi să atragem investitori care vor avea nevoie la rândul lor de muncitori locali. „România a fost mioapă în ultimii ani în privinţa relaţiilor externe. Această miopie ne-a costat foarte mult”, a explicat Victor Ponta.

Şomajul, una dintre problemele cu care se confruntă România

Premierul a recunoscut că şomajul este una dintre problemele cu care se confruntă România în ultima vreme şi a explicat că unul dintre obiectivele strategice este acela de a avea un număr de angajaţi cel puţin egal cu cel al pensionarilor. Asta, în condiţiile în care în România raportul de dependenţă demografică pentru adulţi este de 23,7. Astfel, la 100 de persoane în vârstă de muncă revin 23,7 persoane care au peste 65 de ani.

Asta în condiţiile în care, potrivit ultimelor informaţii ale Institutului Naţional de Statistică, în România, 5,1 milioane de oameni lucrează cu o formă de contract din cei peste 16 milioane de români care au peste 18 ani în România.

Prima parte a Planului, îndeplinită

Consolidarea macroeconomică – ce se traduce, potrivit reprezentanţilor Guvernului prin încadrarea într-un deficit bugetar mai mic de 3%, precum şi adoptarea unor măsuri pentru restabilirea dreptăţii sociale (precum revenirea la salariile bugetarilor) reprezintă prima etapă a Planului şi a fost deja îndeplinită, susţine premierul.

Următoarea etapă constă în obţinerea stabilităţii economice si politica, deblocarea programelor operaţionale, relansarea luptei antievaziune (reforma ANAF) şi reforma salarizării administraţiei. Asta în contextul în care, acum câteva zile, Ponta a explicat că unele salarii din aparatul de lucru al Guvernului sunt nejustificate şi depăşesc de multe ori nivelul indemnizaţiei premierului sau pe cel al miniştrilor. „Nu se poate să am la Guvern angajaţi care câştigă de trei ori cât mine. Legea salarizării trebuie să fie gata în toamnă”, a afirmat premierul.

Cultivarea relaţiilor externe în Europa şi Asia ar putea aduce ţării noastre investiţiile de care avem nevoie, a susţinut premierul Victor Ponta care s-a angajat ca până la sfârşitul anului viitor să atragă investiţii de 10 miliarde de euro şi crearea de minim 50.000 de noi locuri de muncă. România însă a reuşit să creeze 100.000 de locuri de muncă în plus faţă de cele desfiinţate. Asta spre desebire de Spania, care are un deficit de 800.000 de locuri de muncă sau Italia, unde deficitul este de 256.000.

Deblocarea proiectului Roşia Montană, pe lista de priorităţi a Guvernului

Printre proiectele deblocate în viitorul apropiat se va număra şi cel de la Roşia Montană. Aşa a afirmat premierul Victor Ponta, în cadrul conferinţei de prezentare al Planului Naţional de investiţii strategice şi crearea de noi locuri de muncă.
 



 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite