Proiectul USR privind desfiinţarea Secţiei Speciale, adoptat tacit de Camera Deputaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camera Deputaţilor / FOTO Inquam Photos / George Călin
Camera Deputaţilor / FOTO Inquam Photos / George Călin

Proiectul iniţiat de mai mulţi parlamentari USR privind desfiinţarea Secţiei Speciale de investigare a magistraţilor a fost adoptat tacit de Camera Deputatilor.

Preşedintele şedinţei Camerei Deputaţilor a anunţat, miercuri, că au existat 14 proiecte cu termenul de dezbatere depăşit şi care se consideră adoptate. Proiectele adoptate tacit de Camera Deputaţilor urmează să între în dezbaterea Senatului, care este for decizional în cazul acestor acte normative.

Iniţiatorii spun că motivele iniţierii acesuit proiect se referă la "inexistenţa unor motive care să justifice înfiinţarea Secţiei , la impactul generat asupra independenţei judecătorilor şi procurorilor, precum şi asupra încrederii cetăţenilor în sistemul de justiţie penală şi, în general, asupra justiţiei din România”.

Proiectul prevede că la data intrării în vigoare a acetei legi, Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se desfiinţează.

"Procurorii care la data intrării în vigoare a prezentei legi îşi desfăşoară activitatea în cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie revin la parchetele de unde provin sau se încadrează la alte parchete unde au dreptul să funcţioneze, potrivit legii. (2) De la data revenirii la parchetele unde provin, procurorii acare au activat în cadrul SIIJ îşi redobândesc gradul profesional de execuţie şi salarizarea corespunzătoare acestuia avute anterior sau pe cele dobândite ca urmare a promovării, în condiţiile legii, în timpul desfăşurării activităţii în cadrul selecţiei”, potrivit proiectul de lege al USR.

De asemenea, la data intrării în vigoare a legii, încetează detaşările ofiţerilor şi agenţilor de poliţie judiciară din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie. "Specialiştii cu statut de funcţionar public din cadrul Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie se eliberează din funcţie cu aplicarea dispoziţiilor corespunzătoare din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici”.

Parlamentarii USR argumentează, în expunerea de motive, că au fost critici în sensul în care nu există motive temeinice pentru înfiinţarea Secţiei speciale. USR reaminteşte că şi magistraţii din România au făcut apel la Guvern şi Parlament pentru a desfiinţa SIIJ.

"Desfiinţarea secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a fost solicitată inclusiv de magistraţi, sens în care amintim «Apelul magistraţilor români către Parlament şi Guvern», semnat de peste o mie de judecători şi procurori, prin care solicită, printre altele, «desfiinţarea imediată şi necondiţionată a secţiei de parrchet separate, creată pentru investigarea infracţiunilor comise de judecători şi procurori»”, conchid aleşii USR, în expunerea de motive a iniţiativei legislative.

Proiectul a trecut de Camera Deputaţilor, primă Cameră sesizată, prin depăşirea termenului de dezbatere şi vot final, la 8 noiembrie, însă for decizional este Senatul.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite