Presa internaţională, despre modificarea legilor Justiţiei: Proiectul provoacă îngrijorare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO David Muntean
FOTO David Muntean

Agenţiile internaţionale de presă scriu miercuri că proiectul de reformă a sistemului judiciar, prezentat de ministrul Tudorel Toader şi criticat de preşedintele Klaus Iohannis, a generat un semnal de alarmă, la şase luni după cele mai ample proteste din ţară după revoluţie.

Preşedintele României a reacţionat furios la propuneri, avertizând că acestea ar întoarce toate eforturile ţării împotriva corupţiei cu un deceniu”, scrie Washington Post. 

Jurnaliştii americani au explicat că Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, propune ca preşedintele să nu mai aibă puterea de a-i numi pe procurorul general şi procurorul-şef din DNA şi DIICOT.  În schimb, Consiliul Suprem al Magistraturii ar urma să numească cei doi procurori.

Totodată, ministrul a sugerat şi un proces de pedepsire a procurorilor şi judecătorilor pentru decizii sau puneri sub acuzare eronate, în timp ce magistraţii care fac obiectul unei investigaţii „ar fi revizuiţi de biroul Procurorului General, nu de DNA”, mai adaugă ziarul american.

Washington Post a scris şi despre manifestaţiile care au urmat miercuri seara în Piaţa Victoriei, menţionând mesajele protestatarilor şi a citat punctul de vedere al platformei România 100, care în aceeaşi notă cu cea a preşedintelui, spunea că modificările ar face ca sistemul de justiţie să arate ca cel dinainte ca România să intre în Uniunea Europeană.

Agenţia de presă Reuters, care notează că România este considerată una dintre cele mai corupte ţări din UE, vizată de o monitorizare special a sistemului de justiţie de către Bruxelles, prezintă reacţia biroului Procurorului General, potrivit căruia propunerile sunt un semnal de alarmă şi care a atras atenţia că procurorii nu au fost consultaţi.

Toader a refuzat să răspundă întrebărilor, dar le-a spus reporterilor că propunerile sunt “în parametrii necesari ai statului de drept”.

Reuters aminteşte că tentativele coaliţiei de guvernare PSD-ALDE de a slăbi măsurile împotriva corupţiei la nivel înalt au dus la cele mai ample proteste de stradă din ultimele decenii din ţară.

Agenţia internaţională AFP notează, la rândul său, că proiectul de reformă a provocat proteste în România, la şase luni după manifestaţiile din iarnă.

Jurnaliştii francezi scriu că, într-o scrisoare adresată lui Toader, aproximativ 10 asociaţii civile au cerut retragerea proiectului, pentru că “ameninţă” lupta anticorupţie. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite