Proiectul 2018 pregăteşte Reunirea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
diaspora privesc.eu

În contextul evenimentelor ce marchează 100 de ani de la Marea Unire, invităm toate organizaţiile non guvernamentale şi grupurile de iniţiativă să se reunească sub umbrela „Proiectului 2018“, care va fi lansat la Parlamentul României, pe 20 august. Aceasta este iniţiativa Declaraţiei de la Câmpul Românesc din Canada, pe care o voi reda mai jos:

15 Iulie 2017

DECLARAŢIA DE LA CÂMPUL ROMÂNESC – CANADA

Cu ocazia festivităţilor de la „Câmpul Românesc“ din Canada dedicate Săptămânii Internaţionale a Culturii Româneşti desfăşurate în perioada 10-15 Iulie 2017, a avut loc şi o sesiune special dedicată Centenarului Unirii.

În cadrul dezbaterilor din cadrul sesiunii, a fost citit „Apelul pentru Centenar“ al Asociaţiei „Unirea-ODIP“Mişcării Civice „Tinerii Moldovei“ şi  Platformei Unioniste „Acţiunea 2012“, document transmis participanţilor Săptămânii Culturale de George Simion, preşedintele Platformei Unioniste „Acţiunea 2012“.

S-a apreciat că obiectivele propuse în „Apelul pentru Centenar“ sunt realiste şi că trebuie realizată o conlucrare a forţelor unioniste ale întregii societăţii româneşti.

Participanţii consideră că astăzi, când lumea românească, conştient sau inconştient, are privirea aţintită spre evenimentul istoric al sărbătoririi Centenarului înfiinţării statului naţional român întregit, este neceară implementarea unui plan de acţiune minimal:

1. Autorităţile române împreună cu organizaţiile românilor din întreaga lume să înceapă, prin toate mijloacele de care dispun, învăţământ, massmedia, instituţii de cultură, implicări şi susţineri deschise ale societăţii civice, o campanie oficială pentru redeşteptarea spiritului naţional patriotic al populaţiei de pe amândouă malurile Prutului şi pentru conştientizarea asupra avantajelor care decurg din reunificarea ţării şi a naţiunii.

2. Instituţiile statului, Preşedinţie, Parlament, Guvern au datoria faţă de poporul român să acţioneze unitar pe plan extern pentru a sensibiliza comunitatea internaţională, cu precădere din Uniunea Europeană, Statele Unite, Marea Britanie şi Canada asupra adevărului istoric şi al năzuinţelor românilor dar şi al avantajelor de securitate pentru spaţiul NATO de la graniţa estică a Uniunii Europene de a exista o Românie puternică şi stabilă prin teritoriu şi populaţie unitară.

3. Forţele politice româneşti de la Chişinău să creeze împreună un bloc unionist care să coaguleze societatea civică într-o mişcare având ca scop câştigarea unei majorităţi parlamentare unioniste capabilă să conducă Basarabia spre unirea cu România.

4. Sub egida şi în clădirea Parlamentului României să funcţioneze un „guvern din umbra al Unirii“ prin cooptarea unor personalităţi unionist din întreaga societate românească care s-au remarcat şi care dovedesc aptitudini pentru crearea unui program de măsuri şi acţiuni necesare accelerării procesului unionist, inclusiv prin funcţii de rprezentare la nivel de instituţii internaţionale.

5. Parlamentul României să completeze hotărârea curajoasă de a declara 27 Martie ca Zi Naţională, cu amendarea atât a Constituţiei, cât şi a Legii Electorale pentru asigurarea de locuri din oficiu pentru populaţia Basarabiei.

 6. Se propune crearea unui Comitet Internaţional Unionist al societăţii civile format din organizaţiile şi asociaţiile românilor de pretutindeni care sunt dedicate idealului unionist, având ca scop dezvoltarea unor politici interne şi externe de promovare a acestui deziderat naţional, inclusiv prin realizarea şi coordonarea de acţiuni concrete.

6.1. Pe plan intern, Comitetul, prin reprezentanţii săi, va încerca să influenţeze factorii politici din România şi, prin aceştia, instituţiile statului român Preşedinţie, Parlament, Guvern cu atribuţii decizionale în direcţia impulsionării mişcării şi activităţilor unioniste.

6.2. Pe plan extern se va stabili o strategie pentru crearea unor celule de lobby în scopul sensibilizării şi promovării în rândul opiniei publice şi la nivelul diferitelor organizaţii civice, politice şi chiar instituţii guvernamentale, a necesităţii reîntregirii statului român pentru realizarea stabilităţii geopolitice pe flancul Est-european.

În măsura în care instituţiile statului român concură acestui deziderat, acţiunile pe plan extern pot fi conjugate.

Un asemenea Comitet va fi reprezentat prin filiale cu sedii oficiale în principalele capitale ale statelor de unde se pot influenţa factorii politici respective, cu precădere în cele două capitale de unde se influenţează politica mondială: Washington şi Bruxelles.

Ca urmare, participanţii la Săptămâna Internaţională a Culturii Româneşti fac un apel către organizaţiile şi asociaţiile românilor din întreaga lume să se alăture efortului naţional pentru celebrarea Centenarului Reîntregirii României, acesta fiind un pas important şi absolut necesar pentru împlinirea dezideratului Unirii.

Fie ca sărbătorirea de la 27 Martie 2018 a Centenarului revenirii Basarabiei la pieptul României să aibă loc într-un an decisiv pentru destinul reunit al ţării noastre în care să putem exclama la fel cum au făcut-o acum o sută de ani, părinţii fondatori ai României întregite întruniţi în Sfatul Ţării:

„Trăiască Unirea Basarabiei cu România de-a pururi şi totdeauna!“

Notă:

Legitimitatea luptei pentru Reîntregire este confirmată şi de Rezoluţia 148 depusă la data de 28 Iunie 1991 în Senatul American, prin care se solicită Senatului să susţină eforturile Guvernului Moldovei să negocieze reunificarea României cu Moldova şi Bucovina de Nord, aşa cum a fost stabilită prin Tratatul de Pace din 1920.

Câmpul Românesc Hamilton – Canada

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite