PROIECT Torţionarii, obligaţi să dea victimelor despăgubiri de minimum 25% din venitul lor net

PROIECT Torţionarii, obligaţi să dea victimelor despăgubiri de minimum 25% din venitul lor net

Torţionarii, obligaţi să dea victimelor despăgubiri de minimum 25% din venitul lor net  FOTO Adevărul

Torţionarii condamnaţi definitiv pentru faptele comise în perioada 1945-1989 vor fi obligaţi să plătească victimelor despăgubiri între 25% şi 50% din venitul lor lunar, durata plăţii acestora urmând să nu fie mai mică de doi ani. Asta prevede un proiect de lege lansat în dezbatere publică luni de Ministerul Justiţiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Proiectul de lege - lansat în dezbatere publică, luni, de Ministerul Justiţiei - are ca obiect stabilirea plăţii unor despăgubiri în sarcina persoanelor condamnate definitiv pentru săvârşirea unor fapte împotriva persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată la data de 6 martie 1945, potrivit Mediafax.

Ce prevede proiectul

„Prin acest proiect, se propune instituirea unei sancţiuni pecuniare, cu titlu de despăgubire, complementară sancţiunii penale, care să fie plătită lunar de persoanele condamnate definitiv pentru săvârşirea unor fapte în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, indiferent de forma de participaţie penală, care au avut ca urmare moartea, vătămarea corporală sau producerea unei dureri ori suferinţe puternice, fizice ori psihice persoanelor persecutate de regimul totalitar comunist“, se precizează în proiectul MJ.

În plus, proiectul prevede că despăgubirea se stabileşte de către instanţa de judecată, prin hotărârea de condamnare a persoanei vinovate. Mai exact, prin hotărârea de condamnare instanţa de judecată stabileşte durata pentru care se dispune plata despăgubirii, precum şi cuantumul lunar al despăgubirii.

De asemenea, proiectul prevede că durata pentru care se dispune plata despăgubirii nu poate fi mai mică de doi ani, iar cuantumul lunar al acesteia nu poate fi mai mic de 25% din venitul lunar net al persoanei condamnate şi nici mai mare de 50% din acest venit.

Prin venit lunar net, în sensul proiectului, se înţelege venitul net provenit din pensii, salarii, chirii, drepturi de autor şi alte venituri lunare periodice.

În caz de neplată, instanţa va dispune oprirea asupra veniturilor lunare a persoanei condamnate

În vederea garantării executării obligaţiei de plată a despăgubirilor, procurorul sau, după caz, instanţa de judecată va dispune oprirea asupra veniturilor lunare ale persoanei condamnate, în condiţiile Codului de procedură penală, prevede acelaşi proiect de act normativ.

Pe de altă parte, în 11 septembrie 2013, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Justiţiei să pregătească adoptarea în Guvern a legii pentru eliminarea pensiilor speciale ale torţionarilor comunişti, precizând că pensiile vor fi puse într-un fond special şi doar cei achitaţi de instanţă le vor putea primi înapoi.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările