PROIECT Salariul brut al unui profesor de gradul I ar putea creşte cu 207 lei. Sindicaliştii refuză oferta. Unde se vor ţine miercuri protestele dascălilor

PROIECT Salariul brut al unui profesor de gradul I ar putea creşte cu 207 lei. Sindicaliştii refuză oferta. Unde se vor ţine miercuri protestele dascălilor

Salariile profesorilor debutanţi ar putea creşte cu 16%

Salariul brut al unui profesor grad I ar putea creşte de la 4.946 la 5.153, respectiv cu 207 lei iar cel al unui învăţător grad I de la 3.080 la 3.234, cu 154 lei. Aşa prevede ordonanţa de urgenţă referitoare la corecţiile salariile din sectorul bugetar, care însă a fost respinsă de liderii sindicatelor din educaţie. Sindicatele sunt decise ca miercuri să scoată 15.000 de oameni în stradă, dascăli, elevi şi părinţi,

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit unui document obţinut de Mediafax, ordonanţa de urgenţă privind salariile din sectorul bugetar, respinsă de liderii sindicatelor din educaţie, prevede o creştere salarială de 207 lei pentru un profesor gradul I, vârsta 25-30 de ani, cu studii superioare.
 
În prezent, un asemenea profesor are un salariu de încadrare de 2.405 lei, acesta conţinând cele trei majorări succesive anterioare. La acest salariu se adaăugă gradaţia de merit, respectiv 601 lei, indemnizaţia de diriginte, care este de 301 lei, sporul de vechime, adică 826 de lei, compensaţii tranzitorii rural, adică 241 de lei, astfel că salariul de bază ajunge la 4.374 de lei. 
 
De asemenea, la salariul de bază se adaugă două sporuri, spor simultan, 331 de lei, şi spor rural, 241 de lei, şi rezultă un salariu brut de 4.946 de lei.
 
Varianta de proiect propusă de Guvern prevede un salariu de bază de 3.156 lei, care conţine salariul de încadrare şi sporul de vechime. La acest salariul se adaugă gradaţia de merit, de 789 de lei, îndemnizaţia de diriginte, de 395 de lei, compensaţii tranzitorii rural, de 241 de lei, astfel că se va ajunge la un salariu brut de 5.153 de lei.
 
Salarii mai mari şi pentru învăţători
 
În cazul învăţătorilor de gradul I, cu vârsta de 22 - 25 de ani şi studii medii, salariul de încadrare este acum de 1.792 de lei, acesta conţinânt şi majorările succesive anterioare. La acestă sumă de adaugă gradaţia de merit, în valoarea de 448 de lei, indemnizaţia de diriginte, de 224 de lei şi sporul de vechime care este 616 lei. Astfel, un învăţătorul de gradul I câştigă un salariu de bază de 3.080 de lei.
 
Potrivit variantei propuse de Guvern, aceşti învăţători vor avea un salariu de bază de 2.352 de lei, în această sumă fiind incluse şi încadrare şi sporul de vechime. De altfel, se va adăuga şi gradaţia de merit, în valoarea de 588 de lei, şi indemnizaţia de diriginte, de 294 de lei, astfel că se va ajunge la un salariu de bază de 3.234 de lei.
 
Astfel, salariile debutanţilor vor creşte, în medie, cu 16%.
 
Profesorii ameninţă cu proteste
 
Sindicatele din Educaţie sunt decise ca pe 1 iunie, să scoată 15.000 de oameni în stradă, dascăli, elevi şi părinţi, asta după ce negocierile dintre sindicaliştii din învăţământ şi reprezentanţii Ministerului Muncii au eşuat
 
Problema, notează sindicaliştii, e faptul că foarte mulţi angajaţi din Educaţie nu beneficiază de nicio creştere salarială, în timp ce alţii ar primi creşteri salariale de 10 - 13 lei. Pe de altă parte, profesorii nu înţeleg în ce constau acele corecţii de 5%.  
 
„Un cadru didactic ajunge la un salariu de 1.800 de lei abia cu gradul I. Măcar dacă ni s-ar da acei bani pentru achiziţia cărţilor. Un cadru didactic trebuie să fie tot timpul la curent, trebuie să cumpere cărţi, altfel nu este profesor. De curând am intrat în librărie şi am lăsat acolo 700 de lei. Poate un profesor care dă şi meditaţii se mai descurcă, dar unul care trăieşte numai din salariu nu are cu ce să îşi cumpere cărţi”, a arătat Ecaterina Stanca, profesoară de limba şi literatura română  la Colegiul de Informatică „Tudor Vianu” din Capitală, comentând rezultatele negocierilor dintre sindicalişti şi oficialii din Guvern.
 
Măsuri de ordine
 
Oficialii Jandarmeriei anunţă că protestele de mâine sunt anunţate în intervalul orar 11.00 - 14.30. „Jandarmeria Capitalei va asigura măsurile de ordine şi siguranţă publică cu ocazia mitingului, urmat de marş, organizat de către Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală “Alma Mater”, în Piaţa Victoriei”, arată Jandarmeria.
 
Între orele 12.30 – 14.00, marşul dascălilor se va desfăşura pe traseul: Piaţa Victoriei – str. Buzeşti – str. Berzei – str. Ştirbei Vodă – Splaiul Independenţei – str. Constantin Noica – Şos. Cotroceni – Bd. Iuliu Maniu – Complex Politehnică.
 
Restricţii de trafic în Capitală
 
De altfel, Brigada Rutieră anunţă că, din cauza protestului, traficul rutier va fi restricţionat în Capitală după cum urmează: 
 
  • între orele 11.00 – 12.30, miting în Piaţa Victoriei, perimetrul cuprins între prelungirea Bd. Aviatorilor – Parcul Kiseleff – Calea Victoriei – prelungirea Bd. Iancu de Hunedoara; 
  • între orele 12.30 – 14.00, marş pe traseul Piaţa Victoriei – Str. Buzeşti – Str. Berzei –Str. Ştirbei Vodă – Splaiul Independenţei – Str. Constantin Noica – Şos. Cotroceni – Bd. Iuliu Maniu – Complex Politehnică.
 
Pentru buna desfăşurare a manifestaţiei, circulaţia rutieră va fi restricţionată, după cum urmează:
 
  • începând cu ora 09.00, se va restricţiona traficul rutier pe Şos. Kiseleff, între Str. Arh. Ion Mincu şi Piaţa Victoriei;
  • circulaţia în Piaţa Victoriei va fi resistematizată prin asigurarea traficului rutier pe două benzi de circulaţie pe sens, în faţa Guvernului României, între Bd. Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv Bd. Lascăr Catargiu;
  • sensul de circulaţie din Piaţa Victoriei, relaţia Str. Buzeşti – Bd. Nicolae Titulescu către Cal. Victoriei, respectiv către Bd. Lascăr Catargiu. Restricţia se va menţine până la finalizarea activităţii;
  • Str. Paris, traficul va fi direcţionat doar către Bd. Aviatorilor;
  • Bretea Iancu de Hunedoara, traficul va fi direcţionat doar către Bd. Aviatorilor;
  • începând cu orele 12.30 se va restricţiona gradual traficul rutier de pe traseul de deplasare al marşului, precum şi pe străzile care acced în acestea.
 
Rute alternative:
 
  • Piaţa Presei Libere – bd. Kiseleff – Piaţa Arcul de Triumf – Piaţa Charles de Gaulle – Calea Dorobanţilor – şos. Ştefan cel Mare;
  • Piaţa Presei Libere – Piaţa Montreal – bd. Mărăşti – bd. Ion Mihalache – Piaţa Victoriei.


 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările