Proiect: Ratele la casă ale poliţiştilor şi militarilor, trecute pe spezele statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul ar putea subvenţiona ratele creditelor pentru case pe care le au cadrele militare din Armată, servicii secrete şi MAI. Asta dacă se aprobă o propunere legislativă depusă spre finalul anului trecut de 12 senatori şi deputaţi PSD.

Conform acesteia, militarii aflaţi la prima numire în funcţie sau nevoiţi să se mute în interes de serviciu - care contractează un credit imobiliar sau ipotecar vor putea beneficia de plata parţială sau chiar totală a ratei împrumutului „în cuantum de până la 50 la sută din salariul de bază”.

Concret, după absolvirea şcolilor de profil şi după numirea la post, poliţiştii şi cadrele militare care nu au locuinţă în localitatea respectivă şi care contractează un credit ipotecar sau imobiliar vor primi o compensaţie pentru plata ratei sau a unei fracţiuni din rata împrumutului. Această compensaţie lunară se acordă pe o perioadă ce nu poate depăşi durata de derulare a creditului şi doar pentru o singură locuinţă achiziţionată pe timpul carierei.

La fel, aceleaşi categorii de personal vor putea beneficia de aceasă măsură, conform propunerii legislative, şi în cazul în care sunt mutate într-o garnizoană din localitatea de domiciliu, dar nu deţin, nici ele şi nici soţul/soţia acestora, o locuinţă proprietate personală în această localitate.

Subvenţionarea produce loializarea, cred iniţiatorii

În prezent, militarii şi poliţiştii mutaţi în interesul serviciului în altă localitate decât cea în care îşi au domiciliul au locuinţele subvenţionate de stat prin intermediul unei compensari de la Bugetul de stat a chiriei.  

Iniţiatorii îşi motivează propunerea de modificare legislativă prin faptul că toate modalităţile de recompensare a poliţiştilor şi militarilor au „menirea de a recompensa aceste cadre în considerarea obligaţiilor deosebite care le revin, în vederea loializării faţă de instituţiile în care îşi desfăşoară activitatea, faţă de valorile şi principiile statului român şi ale Uniunii Europene, în spiritul unei deserviri cât mai competente şi adecvate a beneficiarului activităţii lor, cetăţeanul”. Iniţiatorii mai cred că astfel se va stopa şi valul de pensionări anticipate din sistemul militar pentru că măsura va „loializa” această categorie de personal şi că statul dă aceste sume de bani pe chirii „fără o finalitate concretă”.

Câţi bani sunt concret în joc şi pentru ce case

De exemplu, un tânăr locotenent are, conform celor publicate recent de MApN, o soldă lunară 2.271 de lei. Asta înseamnă că, dacă propunerea va trece prin Parlament şi va fi avizată şi de preşedintele României, statul va putea subvenţiona o rată de 11.35,50 lei. Subvenţia ar fi de minimum 805 lei (în cazul unui soldat) şi de cel mult 4.692,50 lei în cazul unul general. Practic, de la colonel (comisar-şef în cazul poliţiştilor) în sus, cadrele militare îşi vor permite credite ipotecare de 100.000 de euro plătibile în 20 de ani. Consultarea unui simulator de împrumut al unei bănci comerciale ne arată că, dacă perioada de rambursare creşte, suma împrumutată va fi şi ea, evident, mai mare. Conform datelor unui portal specializat în tranzacţii imobiliare, asta înseamnă un apartament nou de trei sau patru camere cu o suprafaţă utilă în jur de 100 de metri pătraţi în zona de nord a Capitalei sau pentru pretenţioşi, un apartament de două camere cu finisaje de lux.

La fel, se poate achiziţiona o vilă într-un complex rezidenţial nou din zona Tunari cu o suprafaţă locuibilă de 140 de metri pătraţi. Pe lista de achiziţii s-ar putea afla şi o casă în Buftea de o suprafaţă de 167 metri pătraţi la parter, etaj şi mansardă.

„Este un privilegiu care se adaugă multor altora. Cadrele militare primesc, chiar dacă stau într-un birou, chiar dacă merg într-un teatru de operaţii, pe lângă salarii, o normă de hrană.  Iar acum se vrea şi subvenţionarea achiziţiei de locuinţe. Dacă avem în vedere că beneficiază şi de o pensionare timpurie şi de un mod de calcul al pensiei care nu are la bază principiul contributivităţii, ajungem la concluzia că sunt prea multe privilegii”, este de părere sociologul Mircea Kivu, care arată că nu e totuna să subvenţionezi o chirie pentru o locuinţă de serviciu şi să compensezi o rată la un credit pentru casă. El consideră că propunerea este discriminatorie. „O recompensă la adresa militarilor, dar nu este clar din ce motiv. Pentru societate sunt la fel de importanţi şi profesorii sau medicii. Dacă avem în vedere această ultimă categorie, şi până acum erau diferenţe între salarizarea unui medic militar şi cea a unuia civil cu pregătire asemănătoare”, a conchis Kivu. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite