Proiect de lege depus de PNL pentru amânarea pensionării anticipate a magistraţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Gorghiu - FOTO Eduard Enea
Alina Gorghiu - FOTO Eduard Enea

Alina Gorghiu, liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, a anunţat joi dimineaţă că liberalii au depus miercuri o propunere legislativă prin care să fie amânat termenul de intrare în vigoare a dispoziţiilor privind pensionarea anticipată a magistraţilor, până la începutul anului 2021.

„Ieri, PNL a înaintat Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor o propunere legislativă care vizează prorogarea termenului de intrare în vigoare a dispoziţiilor privind pensionarea anticipată a magistraţilor. O normă care nu este oportună acum, aşa cum a constatat şi Comisia de la Veneţia. Întreg sistemul judiciar ar fi dat peste cap”, a anunţat Gorghiu, pe pagina de Facebook.

Astfel, ar urma să fie modificată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 92 din 15 octombrie 2018, printr-un articol unic:

„Prevederile art. 1 pct. 142 din Legea nr. 242/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2014 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, cu referire la art. 82 alin. (3) din Legea nr. 303/2014 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2021.”

Deputatul PNL menţionează că „realitatea nu poate fi negată: volum mare de dosare, deficit de magistraţi. Iar de aici, lanţul slăbiciunilor devine tot mai lung: termene peste termene, decizii amânate, cauze care nu sunt soluţionate într-un termen rezonabil...”

„Tabloul nu este unul care să atragă aplauze. Tocmai de aceea, soluţia este una singură: amânarea termenului de intrare în vigoare pentru 1 ianuarie 2021”, precizează ea.

Amânare până la 1 ianuarie 2021

„Articolul V din Ordonanţa de urgenţă a Guvernuuli nr. 92 din 15 octombrie 2018, pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei, publicată în Monitorul Oficial nr. 874 din 16 octombrie 2018, se modifică şi va avea următorul cuprins: „Prevederile art. I pct. 142 din Legea nr. 242/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, cu referire la art. 82 alin. (3) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2021”, arată proiectul de lege depus la Parlament.

Potrivit expunerii de motive, trebuie ţinut cont de recomandările Comisiei de la Veneţia, iar proiectul îşi propune să facă acest lucru.

„Efectul acestor prevederi legale, în contextul resurselor umane existente la nivelul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, a fost expus şi în Opinia preliminară a Comisiei de la Veneţia. Această urmă a arătat că noua schemă de pensionare anticipată pentru judecătorii, procurorii şi magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţi e şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi pentru personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, permite pensionarea chiar şi între 20-25 de ani vechime, recomandându-se renunţarea la schema de pensionare anticipată dacă nu poate fi certificat faptul că aceasta nu va avea niciun impact negativ asupra funcţionării instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor”, arată iniţiatorul în expunerea de motive a proiectului de lege.

Prin urmare, „pentru a reduce impactul cumulat al acestor prevederi asupra eficienţei sistemului judiciar, se impune amânarea aplicării acestui sistem de pensionare anticipată, reglementat la art. 82 alin. (3) din lege”, potrivit sursei citate.

Senatorul PNL precizează că termenul prevăzut în prezent în OUG 92/2018 este unul nerezonabil, şi anume intrarea în vigoare până la 1 ianuarie 2020. 

Pensionarea magistraţilor

Printre modificările aduse de PSD, ALDE şi UDMR legilor justiţiei se numără şi pensionarea anticipată a magistraţilor după numai 20 de ani de vechime. Prevederea ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020. Forumul Judecătorilor din România estimează că 2.000 de magistraţi ar putea părăsi imediat sistemul, iar alţi 2.000 s-ar putea pensiona în următorii cinci ani.

Comisia de la Veneţia a solicitat abandonarea schemei de pensionare timpurie a magistraţilor, argumentând că măsura ar duce la depopularea masivă a instanţelor, cu efecte majore mai cu seamă la Înalta Curte şi Curţile de Apel.

Săptămâna trecută, premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat că guvernul pe care îl va conduce şi-ar putea angaja răspunderea pe amânarea pensionării anticipate a magistraţilor, dar a exclus ca această măsură să fie adoptată prin ordonanţă de urgenţă. Liderul PNL a spus că modalitatea prioritară de modificare a legii de către PSD este procedura de urgenţă în Parlament dar, dacă nu se va reuşi acest lucru până la finalul anului când intră în vigoare actul normativ, atunci ia în calcul angajarea răspunderii.

lege  magistrati pnl
Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite