Proiect adoptat de Senat: Perturbarea liniştii în blocuri, între orele 7.00 - 14.00 şi 16.00 - 23.00, pedepsită cu amendă de până la 1.500 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatul României, Imagine de arhivă
Senatul României, Imagine de arhivă

Senatul a aprobat miercuri, cu 80 de voturi "pentru", unul "împotrivă" şi o abţinere, proiectul de lege al USR potrivit căruia perturbarea liniştii persoanelor din locuinţe sau din alte imobile între orele 7.00 - 14.00 şi 16.00 - 23.00, cu valori de peste 35db, se pedepseşte cu amendă contravenţională de până la 1.500 de lei.

„Prin noua reglementare, zgomotul este excesiv dacă depăşeşte valoarea de 35 dB în locuinţe sau în alte imobile cu funcţiuni echivalente locuirii în intervalul 7-23, cu excepţia orelor 14-16, respectiv valoarea de 30 dB între orele 14-16 şi 23-7”, se arată într-un comunicat de presă al iniţiatorilor acestei legi.

Propunerea legislativă, care a fost adoptată de Senat cu 80 de voturi "pentru", unul "împotrivă" şi o abţinere, va fi dezbatută de Camera Deputţtilor în calitate de for decizional în acest caz.

Pe acest proiect de lege, Guvernul a emis un punct de vedere negativ, afirmând că "modalitatea de calcul al nivelului de presiune acustică este nepotrivită, în contextul în care la apariţia organelor de ordine publică solicitate prin apelul 112 astfel de activităţi încetează". 

Proiectul prevede că se constituie contravenţie "tulburarea fără drept a liniştii persoanelor din locuinţe sau din alte imobile cu funcţiuni echivalente locuirii, între orele 7.00-14.00 şi 16.00-23.00 de către orice persoană, prin depăşirea nivelului de presiune acustică de 35 db, măsurat în interiorul locuinţei sau al imobilului persoanei vătămate, în cameră indicată de această, cu ferestrele închise, că urmare a producerii de zgomote, larmă, strigăte, ţipete ori alte manifestări similare sau a folosirii oricărui apărat, obiect ori instrument muzical".

Atunci când măsurarea zgomotului nu se poate realiza din cauze ce ţin de caracteristicile mijlocului tehnic, ale procedurii de măsurare sau de natura zgomotului produs, constatarea contravenţiilor se va face pe baza propriilor simţuri ale agentului constatator, se arată în unul dintre amendamentele proiectului adoptat.

Contravenţiile referitoare la tulburarea prin zgomot a liniştii publice pot fi constatate nu doar de către ofiţerii sau agenţii de poliţie, ci şi de către primar, împuterniciţii acestuia, ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii din Jandarmerie, poliţiştii de frontieră.

"Mă bucur că senatorii au dat un vot pozitiv îmbunătăţirii constatării acestui tip de contravenţii, ca prim pas pentru soluţionarea unei probleme a tulburării liniştii publice prin zgomot, cu care se confruntă majoritatea românilor şi care afectează calitatea vieţii acestora", a declarat deputatul USR Matei Dobrovie, iniţiatorul proiectului, într-un comunicat al USR.

  

Astfel, pentru încălcarea acestor dispoziţii, se vor da amenzi de până la 1.500 de lei şi există posibilitatea majorării cu jumătate a limitelor amenzilor în cazul repetării contravenţiilor. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite