PROIECT În ce condiţii devine armata obligatorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serviciul militar nu mai este obligatoriu din 2007 FOTO Adevărul
Serviciul militar nu mai este obligatoriu din 2007 FOTO Adevărul

Aflată într-un acut deficit de personal după pensionările masive şi ieşirile din sistem din anii trecuţi, cu un număr de aproximativ 10.000 de posturi vacante, Armata Română încearcă să ocupe aceste funcţii prin organizarea unor concursuri de angajare, dar, în paralel,  vrea să-şi pregătească o rezervă strategică de oameni pentru eventuale stări de asediu, de mobilizare, de război, şi de urgenţă în care s-ar putea afla ţara.

Concret, este vorba de proiectul pentru modificarea şi completarea “Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare” pus în dezbatere publică de Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Cu aceste noi reglementări, cu toate că nu reintroduce serviciul militar obligatoriu pe timp de pace, MApN vrea să schimbe modul în care se va institui şi gestiona această rezervă strategică de personal.

Pot ajunge rezervişti voluntari remuneraţi

În primul rând se introduce conceptul de „militar voluntar în termen”  potrivit cărora „cetăţenii români […] pot efectua, pe bază de voluntariat, orice formă a serviciului militar, fără discriminare”. Ministerul Apărării susţine în expunerea de motive a modificării legislative că prin introducerea acestui concept se are în vedere creşterea cantităţii şi calităţii rezervei de mobilizare, diminuate ca urmare a suspendării, începând cu 1 ianuarie 2007, a serviciului militar obligatoriu.

Serviciul militar în calitate de militar voluntar în termen se îndeplineşte de către cetăţenii români, bărbaţi şi femei, care au vârsta cuprinsă între 18 şi 51 ani, la solicitarea acestora, potrivit nevoilor instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale. Militarii voluntari  în termen vor avea numai gradul de soldat.

 “Militarii voluntari în termen vor reprezenta o sursă importantă pentru selecţia rezerviştilor voluntari”, se arată în document. Reamintim că această ultimă categorie de militari este constituită din persoane care, după o scurtă perioadă de instruire, stau acasă până în momentul în care sunt mobilizaţi dar, în tot acest timp, sunt plătiţi de MApN cu 30 la sută din solda unui militar profesionist, adică 540 de lei lunar.

Servicul militar, obligatoriu în situaţii speciale

Apoi, în lege, serviciul militar obligatoriu va fi redenumit ca “serviciul militar pe bază de conscripţie”. Propunerea legislativă creionează şi modul în care se face mobilizarea persoanelor pentru a face acest serviciu obligatoriu. 

“Serviciul militar pe bază de conscripţie se îndeplineşte de către cetăţenii încorporabili pe timpul stării de asediu, al stării de mobilizare şi al stării de război, în condiţiile instituirii obligativităţii executării serviciului militar, potrivit legii”, se arată în propunerea legislativă.

În document se precizează că militarii conscripţi pot avea grad de soldat, fruntaş sau, cel mult, caporal şi că serviciul “începe la data încorporării şi se termină la data încetării stării de asediu, a demobilizării sau a trecerii în rezervă, după caz”.

Cine este pasibil de încorporare

MApN mai are în vedere ca planurile pentru luarea în evidenţă a respectivilor cetăţeni care, în caz de război,  pot fi chemaţi la oaste să se facă din timp. “Recrutarea-încorporarea cetăţenilor încorporabili se realizează în baza unui plan anual de recrutare-încorporare, elaborat pe timp de pace de către Statul Major al Apărării, pentru toate instituţiile cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale”, se arată în document.

Oricum, precizează legea, cetăţenii încorporabili  sunt consideraţi cetăţenii români, bărbaţi, cu vârsta cuprinsă între 20 şi 35 de ani

Armata de probă

În campania de acoperire a lipsei de personal, Armata Română face eforturi pe toate planurile.  Concret,  după mărirea substanţială a soldelor, dublarea diurnelor, plata chiriilor şi a concediilor de odihnă, conducerea Ministerului Apărării a decis că acea perioadă de probă insituită prin programul „Cadet pentru o zi“ să fie extinsă la o săptămână.

În cadrul acestui program,  pe bază de voluntariat, tinerii pot să trăiască, timp de o săptămână alături de militarii români în cazarmă.   

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite