Programul de reconsolidare se derulează cu viteza melcului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La nivel de teorie există un program de reabilitare a clădirilor afectate de seisme. Practica arată că acesta se derulează cu greu. De 10 ani, de când se fac consolidări în Bucureşti, numai

La nivel de teorie există un program de reabilitare a clădirilor afectate de seisme. Practica arată că acesta se derulează cu greu. De 10 ani, de când se fac consolidări în Bucureşti, numai opt blocuri din cele peste 120 care se încadrează printre cele mai vulnerabile la seism au fost predate, la cheie, proprietarilor.

Potrivit datelor oferite de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului (MTCT), au fost expertizate 3.000 de imobile atât în Capitală, cât şi în alte 26 de judeţe ale ţării.

Dintre acestea, 600 de clădiri au fost identificate ca având un risc seismic ridicat, aproape 400 dintre imobile fiind situate în Bucureşti. Peste 120 de imobile din Bucureşti, construite în anii '40, sunt considerate pericol public şi au prioritate la reconsolidare.

Potrivit datelor oferite de MTCT, din fondurile transferate de la bugetul de stat către autorităţile publice locale, au fost finalizate lucrările de consolidare la 10 clădiri, în total, dintre care opt în municipiul Bucureşti, însumând 237 apartamente, şi două clădiri în alte localităţi din ţară, cu 56 apartamente.

Alternativa, locuinţele de necesitate

Programul de acţiuni pe anul 2007 prevede continuarea execuţiei lucrărilor de consolidare contractate la 11 clădiri de locuit, multietajate, din care nouă se află în Bucureşti. Dintre acestea, pentru cinci clădiri este preconizată finalizarea lucrărilor de consolidare în acest an. De asemenea, sunt în curs de contractare lucrările de consolidare la alte 12 clădiri, dintre care nouă se află în Capitală.

Suma alocată de la bugetul de stat pe anul 2007 este de 8.500.000 lei pentru finanţare a acţiunilor de consolidare aferentă cotei părţi ce revine proprietarilor persoane fizice din clădirile nominalizate în programul pe anul 2007.

Specialiştii în domeniu sunt de părere că operaţia de consolidare cu proprietarii în imobile se realizează greoi şi este ineficientă. Alternativa ar fi locuinţele de necesitate, însă oferta municipalităţii este deficitară la acest capitol. Primăria Capitalei intenţionează totuşi să achiziţioneze cele două blocuri gemene din Piaţa Naţiunilor Unite, a căror construcţie a fost reluată la 10 ani de la ridicarea structurilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite